AMD R9 Nano - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Jedva je ima za vidjeti Tko bi rekao da je u nju upakirano svih 4096 stream procesora iz R9 Fury X modela

AMD R9 Nano

Nije sve u veličini

Iako na račun svoje veličine na prvi pogled djeluje bezopasno, R9 Nano upravo je suprotno od toga

Entuzijasti su ne tako davno krenuli u totalno drugom smjeru kada je riječ o slaganju jakih računala, a ovdje posebno mislimo na veličinu takvih računala odnosno kućišta u koja se ista slažu. I dok je prije bilo “in” imati kakvog gorostasa poput legendarnoga Chiefteca BA-01B-B-B, danas nam / im je cilj utrpati sve u kućište dimenzija za microATX, pa čak i ITX matičnih ploča. Tu smo u jednom trenutku došli do problema, a to su dimenzije ostalih komponenti, poglavito grafičkih kartica. Jake high-end grafičke kartice sve do nedavno nisu bile ni približno duge, odnosno dovoljno kratke da bi stale u kakvo ITX, pa čak i microATX kućište. Tu i tamo bi se ugurala kakva low to mid-tier grafulja i to je to.

Danas je to totalno drugačija priča. Do sada je po snazi titulu kralja grafičke kartice ITX podobnih dimenzija držala nVidijina GTX 980 (Asus i Gigabyte), no situacija se upravo promijenila dolaskom AMD-ovog Nano modela.


Kompaktni monstrum


Gledano striktno po specifikacijama, nova AMD R9 Nano grafička kartica zapravo je jednaka punokrvnom R9 Fury X modelu, što u startu obećava vrlo visoke performanse. Riječ je o čipu koji sadržava čak 4096 stream procesora, 160 texture unitsa i 64 ROPs-a. Uparena s 4 GB HMB i njenom 4096-bitnom sabirnicom, dobili ste snagu dostojnu jedne od trenutno najjačih grafičkih kartica na tržištu.

Na žalost, nije baš sve u dlaku isto, jedna kvaka postoji, ali ona zapravo i nije toliko bitna, a to je da je radni takt GPU-a smanjen s 1050 MHz na 1000 MHz, što se bez problema može nadoknaditi overclockingom. Šteta što je isti još uvijek ograničen tako da se brojke veće od toga i bliže recimo granici 1100 MHz neće vidjeti.

AMD Fury Nano 1

Testni kompletić Malen izvana, snažan iznutra. To mu omogućava izuzetno kompaktan dizajn R9 Nano

 


ITX entuzijasti na svojem


Nano uživo izgleda još manje, na kraju krajeva njezin naziv je sam po sebi dovoljna indicija veličine, pogotovo ako stavite u kontekst toga koliko performansi dostavlja. Mjeri svega 152 mm duljine, a jedini problem kod te brojke je to što ona možda i nije točna obzirom da je PCI-express power konektor lociran sa stražnje strane tako da će vam ukapčanjem PEG-a duljina biti produljena za barem kakvih 5 cm. Ništa strašno, ali svakako imajte to na umu ako baratati skučenijim mini-ITX kućištem.

Na stranu sve to; Nano se čini kao idealan odabir u slučaju slaganja malog prijenosnoga računala koje će bez problema satrati najnovije naslove igara ili obaviti kakav ozbiljan posao. Ovdje ponajprije možemo zahvaliti Nanovom izuzetno malom footprintu koji je omogućen na račun također malog footprinta HBM memorije u usporedbi s GDDR5 memorijom. Veličina same kartice doslovno je prepolovljena u odnosu na neke od flagshipova iz prijašnjih generacija.

 

AMD Fury nano 1 3

Nezahtjevni snagator Jedan PCI-express 8-pin PEG dovoljan je za napajanje AMD-ovog R9 Nanoa


Spremna za 4K


Obzirom da smo imali Dellov U3415W 21:9 monitor rezolucije 3440 x 1440 odlučili smo Nanicu upogoniti preko njega. Iako nije ravno 4K monitoru, po ukupnom broju piksela puno je bliže nego kakav FullHD monitor. Kratkim pogledom na performanse možete primijetiti da se kartica jako dobro snalazi čak i na ovoj rezoluciji i to pod punim opterećenjem visokih do gotovo maksimalnih grafičkih postavki kroz sve naslove igara, od 30 do 90 FPS-a. Uz ove rezultate lako je predvidjeti da će se Nano uz pokoji kompromis na grafičkim detaljima lako moći nositi u situacijama kada joj se “uruči” 4K monitor.

Jedino što nas je u cijeli priči malo ubolo za oči jest činjenica da makar ima gotovo iste specifikacije kao i R9 Fury X, radeći neku usporedbu s njom Nano se ipak smjestila negdje u ravnini R9 Fury modela po performansama, pa čak i malo ispod njega.

AMD Fury Nano 3

Skučena unutrašnjost R9 Nano bez problema je našao mjesto za sebe, a u kombinaciji s Core i7 4790K procesorom ova mala mašina postaje prava zvijer


Hladna kao špricer


Iako bi na prvi ruku očekivali da će Nano biti dosta topla na račun manjeg hlađenja, iznenadili bi se. Usamljeni 92 mm puše preko aluminijsko / bakrenog hladnjaka gustih “rebarca”, a koji u sebi čak niti nema neke vidljive toplovodne cijevi koje uobičajeno strše na sve strane. Naravno, toplovodnih cijevi ima, ali one su toliko spljoštene i zapravo su gotovo uniformirane skupa s bakrenim dijelom baze hladnjaka tako da ih je praktički nemoguće vidjeti dok ne rastavite cijelu karticu. S ovakvom konstrukcijom Nanica je dostigla temperaturu od jedva iznad 75°C pod FurMarkom, što je stvarno impresivan rezultat obzirom na skučeno Cooler Master Elite 110 ITX kućište koje nije na najboljem glasu za protok / dotok toplog / svježeg zraka.

Tu je i činjenica da su sve ostale okolne komponente vrlo blizu jedna drugoj što svakako ne poboljšava hlađenje već samo pospješuje grijanje. Ventilator pod takvim opterećenjem ima pristojnu, ali ne i nesnosnu glasnoću, pogotovo ne u stanju mirovanja dok je jedna stvar ipak bila nesnosna, a to je tvz. coil whine odnosno “cviljenje” zavojnica / naponske regulacije. Ovo je inače učestali problem kod svih mainstream / high-end grafičkih kartica unatrag godinu – dvije, no kod Nanoa je baš jako izražen. Nadamo se da će se ovaj problem riješiti novim revizijama ili ne-referentnim dizajnom AMD-ovih bord partnera.

AMD Fury nano 5 2

Samo digitalno Spajanje monitora (ili više njih) možete odraditi putem tri DisplayPorta i/ili jednog HDMI-a


Izuzetno efikasna


U nizu interesantnih informacija koje se vežu uz ovaj model svakako je i potrošnja. Obzirom na samo jedan 8-pinski PCI-express PEG konektor za napajanje, ali i 175 W TDP bilo je za očekivati da Nanica neće puno trošiti, a stvarno niti nije. Mi smo na kraju izmjerili otprilike 250-270 W za cijeli sistem pod jednim klasičnim opterećenjem poput igranja igre. Računavši na nekakvu razliku između stanja mirovanja i čisto grafičkog opterećenja pod FurMarkom, ispalo je da kartica troši ugrubo 150-160 W, što je stvarno vrlo malo za high-end grafičku karticu. Ovaj podatak ju također stavlja u sam vrh ako pričamo o dobivenim performansama / FPS-ima po Wattu utrošene snage.

Kada smo se već dotakli i teme trošenja, preporučena cijena R9 Nano modela jednaka je cijeni klasičnoga R9 Fury X modela, što možda neće svima na prvu loptu sjesti obzirom da nudi nešto lošije performanse od njega. Unatoč tome ne sumnjamo ni sekunde da će ovaj malac ITX pedigrea imati velik broj svojih poklonika.

Više informacija

  • Model: AMD R9 Nano
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • OC potencijal: 3
  • Proizvođač: AMD
  • Proizvodni proces: 28 nm, Fiji
  • Stream proccesors/ROPs/Texture units: 4096 / 64 / 160
  • Frekvencija GPU-a/memorije: 1000 MHz / 500 MHz (1000 MHz efektivno)
  • Količina i vrsta RAM-a: 4 GB HBM
  • Memorijska sabirnica: 4096-bit
  • Memorijska propusnost: 256 GB/s
  • TDP: ~ 175 W
  • Dodatno napajanje: 8-pin + 8-pin
  • Video izlazi: DVI-D + 3 x DisplayPort + HDMI
  • Plus: Performanse, hlađenje, izuzetno kompaktan dizajn obzirom na performanse, konkurentna cijena
  • Minus: Ograničen OC, “cviljenje” naponske jedinice
  • Ustupitelj i cijena: AMD, www.amd.com, cijena: 649 dolara
  • Futuremark 3DMark Graphics Score - Fire Strike / Fire Strike Ultra: 3412 / 14290
  • Dragon Age Inquisition Benhcmark (Graphics Quality Ultra Preset) - 3440 x 1440, average FPS: 52 FPS
  • Far Cry 4 (Overall Quality Ultra, 4 x MSAA) - 3440 x 1440, average FPS: 68 FPS
  • Metro: Last Light Benchmark (Very High, AF 16x, Adv. PhysX Off, Tess. Normal , SSAA Off) - 3440 x 1440, average FPS: 31 FPS
  • Grand Theft Auto V (Very High – High, nVidia TXAA, FXAA, MSAA x2) - 3440 x 1440, average FPS: 67 FPS
  • Witcher 3 (High Preset, V-Sync Off) - 3440 x 1440, average FPS: 33 FPS
  • Dirt Rally (Graphics Quality Ultra Preset, SMAA) - 3440 x 1440, average FPS: 62 FPS
  • Tomb Raider 2014 Benchmark (Quality Ultimate Preset, Motion Blur, Screen Effects) - 3440 x 1440, average FPS: 75 FPS
  • Project Cars (High / Ultra Settings, AA x16, SMAA) - 3440 x 1440, average FPS: 92 FPS
  • Unigine Heaven Benchmark v4.0 (DX11, Quality High, Normal Tessellation, AA x8) - 3440 x 1440, average FPS: 34 FPS
  • Unigine Valley Benchmark v1.0 (DX11, Quality High, AA x8) - 3440 x 1440, average FPS: 34 FPS
  • Potrošnja cijelog sistema (Voltcraft Energy Check 3000, Watt) - Izmjerena potrošnja pod Metro: Last Light Benchmarkom: 250-270 W
  • Temperatura grafičke kartice (GPU-z v0.8.5) - Mirovanje / Opterećenje FurMark 1.15.1: 38°C / 78°C
  • Testna konfiguracija: Core i7 – 4790, Asus Z97I-Plus, 2 x 8 GB DDR3, Thermaltake Smart SE 530W, Windows 10 64-bit, AMD Catalyst Driver 15.7.1
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD R9 Nano

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD R9 Nano - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.