Eksterna grafička kartica u Vidilabu: Aorus GTX 1070 Gaming Box

Eksterna grafička kartica u Vidilabu: Aorus GTX 1070 Gaming Box

Konačno smo dočekali vrijeme kada i u domaćim trgovinama možemo kupiti tu dugo očekivanu “zvjerku od eksterne grafike” te zaigrati igre na strojevima na kojima to do sada nije bilo moguće

Call of Duty na ultrabooku od 13 inča



Imate li ultrabook, laptop, mini PC ili neki drugi komad hardvera koji radi pod Windows 10 operativnim sustavom te posjeduje Thunderbolt 3 port, konačno ga možete nabrijati eksternom grafičkom karticom.
Bilo je nekoliko pokušaja, prije nekoliko godina, da se napravi eksterna grafika za laptope, no tek je Thunderbolt 3 pokrenuo revoluciju na tom polju.
Thunderbolt 3 port integriran je s USB Type-C portom te je takav Thunderbolt jedini uvjet kako biste mogli koristiti Gaming box.

3dmark time spy

3D MARK ne zaostaje puno u odnosu na desktop rješenja


Ispred sebe imamo Aorusovo rješenje s Gigabyteovom Geforce GTX 1070 mini ITX grafičkom karticom oznake GV-N1070IXOC-8GD. Raspakiravanjem kutije nailazimo na torbicu, a u njoj se nalaze kućište s grafičkom karticom, vrlo kratki USB Type-C kabel, kabel napajanja i DVD. Ta torbica omogućit će lagano prenošenje grafičke kako biste se mogli igrati i kada laptop ponesete sa sobom.

vrmark bolja slika

 VR MARK sa svojih 6100 bodova govori kako se ultrabookovi mogu iskoristiti i za igranje u virtualnoj stvarnosti


Osim GeForsice GTX 1070 sa 8 GB RAM-a u kućištu se nalazi i napajanje od 450 W s faktorom efikasnosti većim od 90%. Gigabyte ističe kako se radi o napajanju ekvivalentnom onima s certifikatom 80+ Gold. Sa stražnje strane kućišta uočljiv je mali ventilator napajanja dimenzija 5 x 5 cm, a ispod njega pri dnu nalazi se nekoliko USB portova. Jedan je Thunderbolt Type-C kojim ćete povezati grafičku s laptopom ili tabletom s Windowsima 10. Ostala 4 su USB Type-A portovi, od kojih 3 komada možete koristiti za USB 3.0 konekciju za recimo tipkovnicu i miša te dodatni disk (a trebat će vam sigurno), dok četvrti možete koristiti samo za brzo punjenje gadgeta jer ne podržava prijenos podataka.

Na samoj grafičkoj nalaze se portovi za eksterne monitore i to po jedan HDMI i DisplayPort te još 2 komada DVI-D porta koji podržavaju dual link. Maksimalna deklarirana rezolucija koju ćete uspjeti pokrenuti s ovom karticom je 7680 x 4320 piksela uz setup s četiri monitora.
S desne strane kućišta nalaze se RGB ledice koje mogu reagirati na glazbu, pokazivati zauzeće grafičkog procesora ili biti postavljene na neke od custom boja i efekata.
Najbolje od svega je to što je kartica proradila sama, bez potrebe za intervencijom i instalacijama drivera. Čim utaknete kabel Windowsi će instalirati jednu po jednu komponentu te uz restart – dva spremni ste za igranje na Full HD rezolucijama.

Aorus 13 of 1

STRAGA nalazimo 4 USB 3.0 Type-A konektora, od kojih jedan nema podatkovnu konekciju, već služi za Quick charge punjenje uređaja koji podržavaju takav način punjenja


Naravno, možete instalirati Aorus Graphics Engine kako biste mogli podešavati postavke cijelog sustava i overclockati ga. Softver dolazi priložen na DVD-u u pakiranju. HP Spectre laptop na koji smo priključili grafičku nije imao DVD jer se radi o ultra tankom laptopu. Većina vaših prijenosnika na koje ćete spajati ovu grafiku neće imati ugrađeni optički pogon.

Što je tu moglo bolje?

Što se Aorus Graphics Enginea tiče, Gigabyte nije odradio baš sjajan posao jer masa korisnika javlja kako se softver ne želi pokrenuti ili se ruši, a služi za postavljanje overclock moda te setup LED osvjetljenja koje može treperiti ili biti u nekoj od RGB boja, no može i pokazivati stanje ventilatora, zauzeća GPU-a te temperature. Ukoliko vam se ne pokrene prilikom starta Windowsa, morat ćete ga pokrenuti ručno, u suprotnom ništa od overclock moda, a performanse će zaostajati.

Aorus 10 of 1

KOMPAKTNO i prozračno kućište kakvo i treba biti za prijenosnu grafiku



S obzirom na to da na zadnjoj strani Gaming Boxa postoje 3 komada USB 3.0 Type-A priključka, spojili smo na njih eksternu tipkovnicu i miša.

Aorus 12 of 1

NA USB priključke možete zaboraviti jer ih je probljematično koristiti za tipkovnicu i miša



Dešavalo se da nisu briljirali. Miš je zastajkivao. Isto se dešavalo i tipkovnici. Neko slovo ili ostane stisnuto duže vremena ili se ispusti, što za gaming može značiti potpunu neigrivost. Srećom, restart računala je riješio problem. Ne možemo krivicu svaliti na Gigabyte. Malo je tu kriv Intel sa svojim Thunderbolt driverima, malo Microsoft s njihovim Windowsima. Stvarno je teško reći, no činjenica je, tj. smatramo kako su ovo sitni i rješivi problemi te ih se može zanemariti jer obično restart laptopa rješava problem. Samo isključite sve USB prikljuće prije restarta. Na veću manu smo naišli pri Windowsovom Creators Fall updateu koji je u potpunosti onesposobio Gaming Box. Srećom, potpuno isključivanje Gaming Boxa iz struje na neko vrijeme riješilo je problem. Stoga ne paničarite! Prestane li jednog jutra Gaming Box raditi, vjerojatno su Windowsi radili neki update.

HARDVER TEMA eksterna grafika

Što se USB sticka tiče, kopiranje podataka prolazilo je glatko. Tu nije bilo problema, iako su stickovi imali 10% kraće vrijeme kopiranja u odnosu na drugo računalo.

Nije sve tako crno

Svi uređaji koji imaju Thunderbolt port mogu se putem istog i puniti. Stoga vam više neće trebati punjač, jer Aorus Gaming Box može taj zadatak preuzeti na sebe.
USB proširenja na stražnjoj strani svakom će laptopu, a pogotovo ultrabooku dobro doći jer ionako takvih priključaka ima premalo.
Sada možete proširiti desktop na ukupno 4 monitora i to dva s DVI-D te po jedan s HDMI i DisplayPortom.

cinebench

OPENGL rezultat je zasluga eksterne grafike, dok su ostala dva dobivena čistom zaslugom procesora



Sviđa nam se i način implementacije grafičke kartice koju, nadamo se, jednoga dana možete zamijeniti drugom (boljom, bržom, jačom), jer je u kućište stavljena PCI-E grafička. Trebat ćete pripaziti na dimenzije kućišta, pa je pitanje hoće li vam stati neka nova grafička u isto kućište te hoće li napajanje biti dostatno. No kako smo već vidjeli iz povijesti, novi uređaji su više optimizirani što se potrošnje energije tiče i sve su manji i manji. Stoga, tko zna? Možda. U svakom slučaju, pođe li štogod po zlu, grafičku ćete moći izvaditi iz Gaming Box kućišta i staviti je u desktop PC.

Untitled

PONEKAD nas znaju dočekati i problemi



Što se hlađenja tiče, tu je 5 ventilatora, od kojih su četiri malena (dimenzija 5 x 5 cm) te služe kao hlađenje napajanja i kućišta, dok je jedan veći smješten na samoj grafičkoj kartici. Ne možemo reći da su bučni, iako se čuju, no tiši su od prosječnog PC računala, a znatno tiši od ventilatora HP Spectre ultrabooka. No koristite li overclock mod, naravno da se kompletan Gaming Box grije. I ventilatori će tada biti glasniji, no u granicama prihvatljivosti u odnosu na desktop GTX 1070.

Kome je namijenjeno

Svima koji na svojim laptopima i mini PC-evima imaju USB Type-C Thundelbolt port.

blender

BLENDER CLASSROOM renderiranje je završilo za 8 minuta i 12 sekundi, dok je Gaming Box u kombinaciji sa Spectre ultrabookom posao odradio za 9 minuta i 19 sekundi što nije loš rezultat



S obzirom na to da je ovako zapakirana grafička nešto skuplja od kartice koju bismo umetnuli u desktop računalo, treba razmisliti treba li nam ovakvo rješenje. Osim što je prijenosno, najbolja primjena ovakve izvedbe grafičke kartice bila bi kada bismo, recimo, osim laptopa imali i desktop računalo koje nema ili ima vrlo slabu grafičku karticu. Tada bismo u taj PC mogli umetnuti PCI Express karticu sa USB Type-C Thunderbolt portom te Aorus Gaming Box koristiti i na desktop računalu prema potrebi. Time bi vrlo vjerojatno Gaming Box većinu vremena bio spojen na desktop PC, a pri odlasku na godišnji odmor Gaming Box bismo pospremili u priloženu torbicu radi lakšeg prenošenja i uputili se na more kako bismo u podne, kada se treba skloniti sa sunca, mogli zaigrati Call of Duty u njegovu punom sjaju (maksimalne postavke) na Full HD rezoluciji.

Naravno, ukoliko nemate spomenutu kombinaciju deskopa i laptopa, tko vam brani da si Gaming Box priuštite samo za vaš laptop.

Pritom treba znati da su performanse grafičke kartice vezane uz jačinu procesora, pa imate li neki Windows laptop s Celeron procesorom, a na njega priključite Gaming Box, nećete izvući maksimum performansi iz GTX 1070 grafičke, iako ćete moći zaigrati igre i na takvom slabom stroju. Preporučili bismo barem mobilni Intel i5 procesor. Naša testna konfiguracija bila je HP Spectre laptop oznake af007nn s Intel Core i7 8550U s 4 jezgre i 8 threadova na taktu od 1,8 GHz (4,0 GHz uz Turbo Boost) te integriranom grafikom Intel UHD Graphics 620. Količina RAM-a bila je zavidnih 16 GB.

Otvorna Aorus 6 of 1

MALEN gaming box sa strane pristaje uz malen ultrabook, a za igranje smo koristili bluetooth miš od Applea

 


Rezultati testiranja

U tablici su prikazani rezultati koje smo dobili na desktop stroju s klasičnom desktop karticom GTX 1070 te smo ih usporedili s Gaming Box rješenjem spojenim na HP Spectre ultrabook. Primjećujete kako su rezultati i do 50% slabiji u igrama zbog toga što je i sam procesor našeg ultrabooka mobilni i time usko grlo za iskorištavanje punog potencijala GTX 1070 grafičke kartice. No s obzirom na to da su to i očekivani rezultati te je igranje igara prolazilo sasvim glatko, a rezultat renderiranja u Blenderu pokazuje kako je ipak ovakvo rješenje iskoristilo CUDA potencijal grafičke kartice te je test Classroom scene završio u 9 minuta i 19 sekundi, preporučujemo ga svakome tko ima potrebu nadograditi laptop ili ultrabook grafičkom karticom. Situacija je nešto bolja dignete li takt grafičke uz pomoć OC gumba u Aorus Graphics Engine softveru.

Više informacija

  • Model: Aorus GeForce GTX 1070 Gaming Box
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: GIGABYTE
  • Proizvodni proces: 16nm
  • CUDA proccesors / ROPs / Texture units: 1920 CUDA jezgri
  • Frekvencija GPU-a/memorije: 1746 MHz boost / osnovni takt 1556 MHz u OC Modu 1721 MHz boost / osnovni takt 1531 MHz u Gaming Modu
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR5 @ 8008 MHz
  • Dodatno napajanje: 450 W, > 90% TDP, PCI-E 8pin power
  • Video izlazi: HDMI, DisplayPort, 2 x DVI-D
  • Plus: igranje na strojevima na kojima to do sada nije bilo moguće, dodatni USB portovi, prenosivost, cool faktor
  • Minus: vrlo kratki USB Type-C kabel, problemi sa softverom
  • Ustupitelj i cijena: Mikronis www.mikronis.hr 5.449,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Eksterna grafička kartica u Vidilabu: Aorus GTX 1070 Gaming Box

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Eksterna grafička kartica u Vidilabu: Aorus GTX 1070 Gaming Box - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.