Gigabyte RTX 2070

Gigabyte RTX 2070

Odlične performanse, jednoga dana

RTX serija grafičkih kartica nije dočekana sa previše topline. Uz veću cijenu, dvije trećine mogućnosti i dalje su velikom većinom nedostupne korisnicima


Kada novi proizvod bude najavljen, obično se oko njega stvori hype kako bi postao glavna tema razgovora. Nvidia i AMD taj dio priče odrade gotovo savršeno. Jednom kada proizvod dođe na tržište, brzo se otkrije stvarno stanje, pa kupci koji provjere sve informacije mogu biti poprilično sigurni u što se upuštaju.

Nvidia je odlučila promijeniti tu tradiciju u smislu da je napravila veliki hype nakon više od dvije godine čekanja i izbacila napokon nove grafičke. Ne samo to, već jezgre imaju sada i AI komponentu, kao i novu RayTracing tehnologiju, koja ubrzava takve zadatke.

Na papiru to sve zvuči super, a Nvidijini brojevi stvarno su impresivni. Jedini problem je to što ostatak svijeta jednostavno ne može doći do tih podataka jer nigdje nisu implementirani, a to znači da kupci zapravo ne znaju što kupuju. To, naravno, ne mislimo striktno u lošem smislu jer se s novim tehnologijama očekuju puno bolje performanse, a ono što korisnici trenutno imaju pokazuje minimum koji se od kartica može očekivati.

 

RTX 2070 1

 

Za primjer uzmimo RTX 2070 koji je kod nas na testu. Sama po sebi, grafička kartica je oko 30% jača od prijašnje generacije, to jest GTX 1070 modela. No, sama grafička komponenta jezgre fizički je manja od prijašnjeg modela i dodane su još dvije vrste jezgara. Po performansama su najzanimljivije AI jezgre jer bi u igrama koje će ih moći iskoristiti navodno (prema Nvidijinim tvrdnjama) podignule performanse za 100% u odnosu na prošlu generaciju, to jest 1070 model.

Vrlo impresivni rezultati, za koje ćemo se morati načekati još neko vrijeme. Druga komponenta su jezgre za ubrzanje RayTracing računanja u stvarnom vremenu. One omogućuju vrlo zahtjevan tip prikaza grafike koji dobiva na realizmu, no performanse će patiti. Jedina igra koja za sada implementira RayTracing je Battlefield V, a performanse s RayTracingom padaju za gotovo 50% fps-a. Imajte na umu da efekt, iako je impresivan, ne možemo nazvati spektakularnim, niti da zaslužuje pad performansi za 50%.

 

RTX 2070 3

 

Tu dolaze AI jezgre koje bi framerate mogle vratiti u originalne vrijednosti, no one, naravno, nisu implementirane. Tako da je na kraju teško reći išta konkretno o ovakvoj kartici. Brža je od prijašnjeg modela i to bi nam dalo dovoljno razloga da je preporučimo, no Nvidija je novoj seriji kartica znatno podigla početne cijene. Razlog je poprilično jednostavan: imaju još puno kartica prošle generacije kojih se prvo treba riješiti. Krah kriptovaluta te nagli gubitak zainteresiranosti od strane kopača sigurno nisu bili vremenski predviđeni, pa je proizvedeno više kartica nego što ih kupci uopće žele, a tržište je prepuno rabljenih modela sada kada ih se kopači pokušavaju riješiti.

Vjerujemo da jednom kada se Nvidia riješi viška kartica prošle generacije slijedi pad cijena 2000 serije. Tada će već nove tehnologije također biti implementirane i jednostavno neće biti moguće ne preporučiti nove kartice. Do tada savjetujemo oprez jer uz malo bolje performanse plaćate i za puno obećanja. Od standardnih specifikacija, 2070 ima 2304 CUDA jezgri te brzinu od 1410 MHz s turbom od 1620 koji standardno ide puno više, ovisno o termalnim mogućnostima kartice.

 

RTX 2070 4

Dobivate i 8 GB nove GDDR6 RAM pohrane, što su specifikacije vrlo slične prošloj generaciji jer su promjene nastale više u arhitekturi nego čistim bacanjem većeg broja jezgri. Kartica je također modernizirana i USB C portom kao izlazom, koji podržava VR sustave pomoću samo jednog USB C kabla za slanje signala i potrebne energije za napajanje. Ako sada slažete računalo, naravno da predlažemo RTX 2070 radije nego GTX 1080, ako vam budžet to dopušta. Jednom kada nova tehnologija 2070 modela bude zapravo dostupna, sigurno nećete požaliti.

Više informacija

  • Model: RTX 2070
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: Gigabyte
  • Frekvencija GPU-a/memorije: 1620+ MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR6
  • Memorijska sabirnica: 256-bit
  • Video izlazi: Displayport, HDMI, USB tip C
  • Plus: Zanimljiva nova tehnologija, performanse
  • Minus: Cijena, nedostupnost sve nove tehnologije na dan lansiranja
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT www.futura-it.hr 4.850,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Gigabyte RTX 2070

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gigabyte RTX 2070 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.