Powercolor Red Dragon radeon RX 5500 XT - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Powercolor Red Dragon radeon RX 5500 XT

Powercolor Red Dragon radeon RX 5500 XT

8 GB nije dovoljno!

Klasična mainstream kartica koja omogućuje solidne performanse na 1080p uz korištenje energetski vrlo učinkovitog grafičkog procesora 5500 XT. Dolazi s 8 GB videomemorije, što je svakako pozitivno, međutim omjer cijene i performansi nije baš najbolji.

PowerColorova serija Red Dragon zapravo je idealan par za mainstream grafičke procesore poput Radeona RX 5500 XT. Nema ovdje nikakva blještavila, osobito atraktivna pakiranja niti nekakvih drugih iznenađenja. Riječ je o klasičnoj mainstream kartici s uobičajenim kompaktnijim dizajnom koji uključuje hladnjak s dva ventilatora.

Ova je kartica namijenjena mainstream tržištu i na taj način je dizajnirana. Kao nekakav zgodan detalj jedino se provlači Red Dragon logo na jednom od ventilatora koji malo razbija monotoniju. Pozdravljamo korištenje stražnjeg poklopca, koji ipak poboljšava robusnost kartice, a i vizualno djeluje mnogo atraktivnije.

Ovaj model 5500 XT dolazi opremljen s 8 GB videomemorije, što bi zapravo trebao biti glavni prodajni adut ove kartice. PowerColor je minimalno tvornički podigao tzv. game clock grafičkog procesora za 20 MHz u odnosu na referentne vrijednosti, ali to je gotovo zanemarivo.Jedna od zanimljivosti ove kartice svakako su dostupni videoizlazi.

Naime, PowerColor je mislio i na korisnike s nešto starijim monitorima, pa ova kartica posjeduje već davno zaboravljeni DVI-D priključak. Što se tiče dodatnog napajanja, kartica posjeduje jedan 8-pinski priključak, što je više nego adekvatno s obzirom na nominalni TDP od 130 W. Hladnjak je prilično jednostavno dizajniran uz dva ventilatora većeg promjera.

 

PowerColor RedDragon RX 5500 XT 3

S obzirom na to da 5500 XT nije osobito energetski zahtjevan grafički procesor, pokazalo se kako ovako dizajnirani hladnjak bez problema održava temperaturu grafičkog procesora u prihvatljivim granicama, uz malu razinu buke. Ventilatori se u pravilu nikada ne vrte preko 1300 okretanja, a pritom smo zabilježili maksimalnu temperaturu grafičkog procesora od oko 60 °C prilikom dugotrajnog punog opterećenja.

Grafički procesor u pravilu troši između 100-108 W, što nije mnogo. Boost taktovi se pritom u pravilu kreću oko 1800 MHz, što je prilično respektabilno za ovakvu mainstream karticu. Performanse koje nam nudi „zmajski“ 5500 XT su, ako ćemo iskreno, vrlo solidne. Ključna prednost ove kartice trebala bi biti količina videomemorije. Ili joj je to glavni nedostatak?

Naime, s obzirom na korištenje 8 GB videomemorije, cijena je osjetno viša od 1650 Super kartica ili 4 GB varijanti 5500 XT. Veća količina videomemorije u pravilu vam omogućuje da u većini igara kvalitetu tekstura postavite na ultra i uživate u kvaliteti slike. Međutim, ovu je karticu doista teško preporučiti s obzirom na to da za nekoliko stotina kuna više možete kupiti daleko brže kartice.

 

PowerColor RedDragon RX 5500 XT 2

Napomenimo također kako je overclocking potencijal poprilično limitiran ograničenjima po pitanju dostupne potrošnje. Memoriju možete overclockirati do 1860 MHz, dok grafički procesor u boost clocku možete postaviti na 2000 Mhz uz podizanje power limita za 20%. Porast performansi i nije toliko izražen, ali čovjeka veseli!

Red Dragon 5500 XT je klasični primjer kartice kojoj ništa ne fali, ali nije cjenovno osobito konkurentna. Performanse su solidne, ne troši puno energije, kompaktna je i relativno tiha u radu. Ostaje jedino nada kako će s vremenom cijene 5500 XT kartica malo pasti.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Powercolor Red Dragon radeon RX 5500 XT

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Powercolor Red Dragon radeon RX 5500 XT - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.