Alphacool Eisbaer 280 CPU Black

Alphacool Eisbaer 280 CPU Black

Superiorna fleksibilnost

Alphacool nije toliko rašireno ime u gaming industriji jednostavno jer nemaju drugih proizvoda osim profesionalnih vodenih hladnjaka, a nisu se uspjeli razvikati poput konkurencije. No to kupcima daje priliku da kupe vrhunske proizvode po iznenađujuće prihvatljivim cijenama.

Alphacool nam je na test ustupio jedan od svojih najboljih AiO hladnjaka, a riječ je o 280 mm modelu. Kompanija se već duže vrijeme bavi rješenjima za vodeno hlađenje te je također fokusirana na OEM rješenja.

Njihov pristup AiO hladnjacima malo je drugačiji od konkurencije na testu, ali važno je gledati ih kao vrlo ozbiljnog igrača, ako želite najbolje performanse od svojeg AiO hladnjaka, a time i samog PC sustava.

Nude među ostalim i zanimljivi 420 mm model koji za hlađenje ima čak tri ventilatora od 140 mm kao i jednako veliki radijator, no s takvim sustavom moguće je dobro hladiti više komponenti od samoga procesora.

AlphaCool 280 1

 

Krenimo s radijatorom. S dimenzijama od 316 x 144 x 30 mm svakako ćete morati provjeriti podržava li vaše kućište ovakvo rješenje. Iako je visok 30 mm, sam je radijator standardnih 27 mm, s izbočenim držačima za ventilatore.

Kako smo spomenuli, podržava dva 140 mm ventilatora s bilo koje strane, što znači da ima mogućnost rada i u push/pull konfiguraciji sa četiri 140 mm ventilatora koji će imati iznimne performanse uz minimalnu buku na nekoj srednjoj brzini rada.

Maksimalne performanse neće biti toliko bolje s dodatnim ventilatorima, ali može se izvući nekih dodatnih 15 %. Za razliku od konkurencije, riječ je o kompletno bakrenom rješenju, odnosno cijeli je radijator napravljen od bakra.

Dok to dodaje težinu, jednostavna je činjenica da bakar bolje prenosi toplinsku energiju kako između tekućine i metala, tako i s radijatora na zrak koji ventilatori tjeraju. Rezultat ovakve implementacije su naravno tiši ventilatori koji ne moraju toliko brzo raditi za iste performanse.

Radijator također ne mora biti ekstremno gust pa proizvodi manje buke. Dok se ovakvi radijatori često vide na puno skupljim vodenim hlađenjima koja sami morate povezivati, ovdje imate priliku koristiti ga u jeftinijem kompletnom rješenju.

 

Jedinstveni primjerak

Ventilatori koje Alphacool koristi su već spomenutih dimenzija od 140 mm i pri maksimalnoj brzini imaju solidne performanse uz nisku razinu buke, premda se čuju kada je brzina preko 60 %.

Maksimalna im je brzina skromnih 1100 okretaja u minuti što je daleko manje od konkurencije, no i dalje dovoljno za overclockanje procesora. Odlučite li se u potpunosti iskoristiti mogućnosti AiO sustava, savjetujemo da ipak uzmete i nešto jače ventilatore.

Naravno, sve te specifikacije znače i nečujan rad kako u idle, tako i u gaming zadacima kada će procesor trebati jače hladiti samo kod zahtjevnijih programa poput Blendera, a tada se zavrte na svojih 1100 okretaja i postaju jedva čujni.

AlphaCool 280 8

 

Iz sustava radijatora izlaze dvije cijevi drugačijeg dizajna nego kod konkurencije te su kompletno obučene u metalnu zavojnicu koja će osigurati da se ne presavinu pri montiranju, a da održe oblik jednom kada zatvorite kućište.

Jedna od cijevi ima dodatnu funkciju, to jest “quick release”, spoj koji se lagano odvoji (ne slučajno) te omogućuje proširenje sustava, primjerice s GPU blokom za hlađenje grafičke kartice. Koristi standardne fitinge i neće vam biti teško nastaviti krug s drugim cijevima do grafičke kartice i natrag.

To podrazumijeva i mjesto za punjenje tekućine koje se nalazi na CPU bloku.

AlphaCool 280 6

 

CPU blok također je veći od ostatka AiO modela, a za to ima dobar razlog: cijevi imaju pristup s gornje strane CPU bloka, a nije ih moguće savijati pod kutovima poput ostatka AiO hladnjaka. Naravno, imamo osvjetljeni logo kompanije, no to je sva rasvjeta koju dobivate.

Jedna je strana CPU bloka prozirna i kroz nju se vodi unutrašnji dizajn s vodenom pumpom. Primjećujemo kako je i većina prostora iskorištena kao spremnik vode, što je još jedan faktor koji pridodaje performansama hladnjaka.

Naime, voda se u ovakvim sustavima koristi kao medij za prijenos topline jer ima mogućnost pohrane velike količine toplinske energije koju potom može ispustiti prolaskom kroz žljebove radijatora.

No u standardnim AiO sustavima vode ima relativno malo što znači da je njen kapacitet da pospremi toplinu mali, pa nagli rad procesora mora odmah zavrtjeti i ventilatore hladnjaka kako bi on mogao održati procesor na radnoj temperaturi.

AlphaCool 280 2

 

Veća količina tekućine znači i sporije zagrijavanje kompletnog rashladnog sustava, tako se i procesor grije nešto sporije do radne temperature. Ventilatori se mogu sporije zavrtjeti pa nema brzih prijelaza s 20 % na 100 % brzine rada.

Drugi razlog za ovakav rezervoar je mogućnost proširivanja AiO sustava. Ako se odlučite za dodavanje drugih komponenti na sustav, trebat će ih napuniti dodatnom količinom tekućine što znači da ju negdje trebate uliti.

Upravo CPU blok ima dodatni utor kroz koji možete izravno dodati još tekućine za punjenje AiO sustava, a mjehurić neće smetati sustavu pošto će otići dalje od same pumpe i tako neće utjecati na rad sustava.

Jedini je minus što CPU blok možete čuti na otvorenom zbog tako tihog rada ventilatora, no jednom kada sve složite u računalo, sumnjamo da će biti čujan i u tihoj okolini.

 

Performanse ovog AiO sustava su bolje od većine rješenja, no imajte na umu da se radi o 280 mm modelu za koji ipak treba prvo provjeriti može li se postaviti u konkretno kućište. Drugi minus, na žalost, je nešto kompliciranije postavljanje držača za razne PC sustave.

Nije toliko komplicirano, koliko po našem mišljenju ima nepotrebnog šarafljenja što produžava vrijeme potrebno za instalaciju.

AlphaCool 280

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Alphacool Eisbaer 280 CPU Black

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Alphacool Eisbaer 280 CPU Black - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.