Corsair Hydro H100i RGB Platinum

Corsair Hydro H100i RGB Platinum

Upotpunite svoj RGB build

Corsair je agresivno krenuo u RGB igru te uz kućišta sada nudi i svoja standardna AiO hlađenja s malo šarenog bling-a. Ima li to kakvoga utjecaja na performanse, pokazat će testovi.

Corsair, kompanija koja se originalno bavila proizvodnjom high-end memorije za računala, već je dulje vrijeme u popularnom biznisu periferija, primarno namijenjenim za gaming publiku. Kada su AiO hladnjaci počeli dobivati na popularnosti, Corsairu nije trebalo dugo da se ubaci u igru.

Njihova linija AiO hladnjaka polagano se širila s obzirom na popularne dimenzije, a nedavna inkorporacija kojekakvih RGB rješenja natjerala ih je na implementaciju rasvjete u vlastite proizvode. Tako H100i model dobiva dva RGB ventilatora, kao i dodatne detalje na CPU bloku u usporedbi s prijašnjim modelima.

 

Krenimo tako od ventilatora. Riječ je o Corsairovim 120 mm ventilatorima koji mogu postići maksimalne brzine od 2400 okretaja u minuti. Te performanse mogu zahvaliti magnetskoj levitaciji koja miče trenje između statičkih i dinamičkih dijelova ventilatora dok je u pogonu te istovremeno smanjuje mehaničku buku.

Ovakav ovjes također omogućuje vrlo veliki životni vijek ventilatora. No velike brzine rada ne mogu izbjeći buku koja nastaje od zraka koji ventilator tjera kroz hladnjak. Ventilatori su mliječno bijele boje kako bi se što bolje na njima vidjeli RGB efekti iz LED-ica montiranih na motoru ventilatora.

 

 

Riječ je o četiri LED-ice RGB standarda koje se kontroliraju softverski i idealno pašu s ostatkom Corsairove iCue obitelji. Imajmo na umu da LED rasvjeta zauzima prostor te njena implementacija smanjuje ukupnu veličinu propelera na ventilatoru, iako efekt nije tako strašan kao kada se radi o vanjskom RGB prstenu.

Također uzmimo u obzir da Corsair tri ovakva ventilatora s magnetskom levitacijom naplaćuje samo nešto manje od kompletnog AiO hladnjaka. Dolaze s garancijom od pet godina te su, za razliku od klasičnih modela, idealni za montiranje u svim smjerovima.

Corsair H100i 4

 

Ventilatori su pričvršćeni na hladnjak idealan za dva x 120 mm ventilatora standardnih dimenzija koji sa svojom debljinom od 27 mm garantira kompatibilnost s gotovo svakim kućištem. Dužina od 277 m također je manja od nekih konkurenata, pa će i tu lakše biti ubačen u već postojeći build.

Kada gledamo sam radijator, aluminijska krilca su rjeđe dizajnirana od, primjerice, NZXT hladnjaka, što će označiti nešto tiši rad, no također i nešto slabije performanse ako uzmemo u obzir jednaki rad ventilatora.

Kao i kod ostalih, ugrijana voda ulazi u jednu polovicu hladnjaka i teče po dužini te polovice hladnjaka. Na drugoj strani radijatora prelazi na drugu polovicu i zatim teče žljebovima natrag prema izlazu, maksimizirajući prostor hlađenja.

 

RGB do kraja

Cijevi sustava standardne su dužine te su obložene zaštitnim najlonom kako se ne bi oštetile pri instalaciji. Elastične su, no teže ih je savinuti u usporedbi s konkurencijom, pa ne bismo testirali limite.

Kraj u radijatoru je fiksiran, no krajevi koji završavaju u PCU bloku su kao i kod veličine hladnjaka zakretljivi, to jest možete ih okretati prema potrebi.

Sam CPU blok je prilično malen, no zato uistinu sjaji, u svakom smislu te riječi. Prva na redu je rasvjeta koja sa svojih 16 LED-ica nudi vrlo detaljan RGB sustav koji također ima visoku svjetlinu, pa se nadamo da barem imate zatamnjeno tempirano staklo na kućištu.

Corsair H100i 3

 

 

Radi se o dva “prstena” oko cijelog bloka i, naravno, osvijetljenom Corsair logotipu u sredini hladnjaka. Ispod rasvjete nalazi se pumpa brzine do 2400 okretaja u minuti koja dovoljno brzo može cirkulirati vodu, a da pritom bude nečujna s obzirom na ostale komponente.

Ona pumpa vodu direktno kroz bakreni blok na dnu hladnjaka koji je u kontaktu s procesorom. Iznutra se sastoji od vrlo sitnih bakrenih žljebova kroz koje teče voda, a cilj im je povećati ukupnu površinu bakra kako bi se maksimizirao prijenos toplinske energije na vodu.

 

 

Vanjska strana je polirani bakar koji sjeda na sam procesor, a termalna pasta već je na njega nanesena. Naravno, savjetujemo da ipak kupite vlastitu pastu u tubi te ju pravilno nanesete za maksimiziranje performansi rada.

Uz sve to imate opciju korištenja Corsairovog iCue softvera, koji može kontrolirati kompletnu njihovu rasvjetu. Osim RGB-a, možete kontrolirati rad sustava prema svojoj želji, a ako imate još Corsairovih proizvoda, lagano ih ukomponirate sve sjednim softverom.

Corsair H100i 6

 

 

Pozitivna stvar Corsairovog rješenja je što može raditi s RGB sustavom neovisno o konekciji s računalom, pa ako vam je dovoljna standardna rasvjeta, ne morate se dalje s njome mučiti. Ako ste se imalo bavili RGB-om u računalima, znate koliko je ogromna količina razno raznih žica te ih je Corsair sveo na minimum.

Performanse su po nama solidne za sam AiO s dva ventilatora, no Corsair je uvelike povećao cijenu s RGB rasvjetom, kao i korištenjem levitirajućih magnetskih ventilatora. Na žalost, performanse ne prate u korak sve te dodatke, pa omjer cijene i performansi pati u tom pogledu.

Corsair H100i

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Corsair Hydro H100i RGB Platinum

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Corsair Hydro H100i RGB Platinum - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.