NZXT Kraken X52

NZXT Kraken X52

Za svaku situaciju

Najčešći i vjerojatno najprodavaniji primjerak zasigurno je Kraken X52 jer sa svojim dimenzijama i dizajnom s dva 120 mm ventilatora paše u gotovo svako moderno kućište.

Vodena hlađenja koja već dobivate potpuno povezana najčešće dolaze u ovoj verziji. Riječ je o dva 120 mm ventilatora i radijatoru koji je za njih napravljen. Ovakva hlađenja nude superiorne performanse dobrom dijelu standardnih hladnjaka, a pri tome izravno izbacuju toplinu iz kućišta.

NZXT se s Kraken serijom fokusirao na performanse i to se vidi po rezultatima. Nema previše rasvjete, no zato primjerice ventilatori dolaze s punom veličinom krila, a snažni motori mogu potjerati impresivnu količinu zraka kroz hladnjak.

 

Krenimo tako od samih ventilatora. Riječ je o “performance” seriji ventilatora dizajniranim za statični pritisak zraka kako bi što efikasnije gurali zrak kroz rebra radijatora. Postižu brzine do oko 2000 okretaja u minuti, što ih također stavlja u glasniju kategoriju.

No s druge strane, brzina se lako kontrolira te ih možete i sami podesiti kako nikada ne bi postali previše glasni, uz udarac na performanse, naravno. U setu dobivate dva ventilatora od 120 mm, no kontroler ih može povezati četiri za push/pull konfiguraciju.

NZXT Kraken X52 8

 

 

Ventilatori se jednostavno montiraju na hladnjak, a mogu se povezati na dva načina, ovisno o kućištu. Na njima su i mali gumeni prsteni za ublaživanje vibracija pri radu. Naravno, možete ih okrenuti da guraju zrak prema hladnjaku ili da ga vuku iz njega, a vaš odabir neće imati neki efekt na konačne performanse.

Smatramo da bi idealno bilo postaviti ga da izbacuje zrak iz kućišta, primjerice na krovu, no postavljanje sprijeda kao usisna komponenta u kućište također je solidan odabir, no onda topliji zrak kruži kroz ostale komponente, dižući im radne temperature.

 

Sam hladnjak načinjen je od aluminija i ima standardne dimenzije od D275 x Š123 x V30 mm. Visina od 30 mm nešto je drugačija od standardnih 27 mm, no neće raditi probleme pri instalaciji. Imajte na umu da ventilatori dodaju još 25 milimetara ukupnoj debljini sustava.

Širina je standardna 120 mm ventilatorima, dok je dužina malo veća od ventilatora kako bi sve cijevi imale mjesta za spojeve. Naime, topla voda koja ulazi u radijator jednom polovicom njegove dužine ide u jednom smjeru, a drugom se vraća prema izlazu iz radijatora.

NZXT Kraken X52 5

 

 

Tako se maksimizira putovanje vode radijatorom i poboljšavaju performanse hlađenja. Vodovodi radijatora povezani su tankim aluminijskim krilcima za širenje topline te su ona vrlo osjetljiva, pa svakako savjetujemo izbjegavanje direktnog doticanja kako se ne bi savila.

Iako par savinutih krilaca nema nekog utjecaja na performanse, narušava ukupan izgled hladnjaka. Hladnjak svojim dizajnom omogućuje instalaciju do četiri ventilatora, no pripazite da svi pušu u istom smjeru.

NZXT nudi prilično duge cijevi koje omogućuju instalaciju na velikom broju lokacija u kućištu te su one dovoljno savitljive za lako postavljanje. Također imaju vanjsku najlonsku opnu kako bi se cijevi zaštitile od oštrih rubova u kućištu prilikom postavljanja AiO sustava.

 

Može li se mjeriti sa povoljnijom konkurecijom

Na drugom kraju imamo i CPU blok. On je, za razliku od radijatora, bakreni kako bi se minimiziralo oksidiranje, a tako omogućuje i aplikaciju tekućeg metala na procesor kako bi se maksimizirale performanse hlađenja. Vanjska komponenta bakrene ploče je polirana i na nju je već postavljena termalna pasta.

Za maksimiziranje performansi, ipak savjetujemo da kupite i nanesete vlastitu pastu i budite sigurni da prekriva ukupnu površinu CPU heatsinka.

Unutarnja strana bakrene ploče, ona koja toplinu prebacuje na vodu u hladnjaku, ima tanke urezane žljebove kako bi se maksimizirala površina dodira s vodom i tako poboljšalo prenošenje topline. Vodu na bakreni blok tjera pumpa koja se nalazi odmah iznad njega čineći jedinstven dizajn.

NZXT Kraken X52 2

 

Pumpa može raditi dovoljno brzo da odnosi toplinu na radijator i dok je procesor overclockan te ostaje nečujna s obzirom na ostatak ventilatora. Na vrhu CPU bloka nalazi se malo RGB rasvjete koja je, iako suptilna, vrlo impresivna.

Riječ je o RGB prstenu oko osvijetljenog NZXT loga u sredini. Koristi se efektom “infinity mirror” koji daje dojam dubine cijelom sustavu.

Rasvjeta se može kontrolirati NZXT-ovim CAM softverom za kontrolu koja nudi biranje boja i različitih efekata baziranih na radu procesora, toplini itd. No to nije sve jer softver ima dodatne mogućnosti poput pregleda stanja računala, poput rada procesora i grafičke kartice, njihovih temperatura, kao i brzina hlađenja.

NZXT Kraken X52 6

 

Ovdje jednostavnim grafom možete odrediti rad ventilatora hladnjaka u odnosu na temperaturu procesora ili, primjerice, vode u sustavu, kao i rad pumpe. Već krećete s nekoliko preseta, no svi nakon 55 °C dižu performanse na 100 %, što nekima može postati naporno.

Također imate opciju overclocka grafičke kartice, no ipak savjetujemo specijaliziranije aplikacije za to.

Ako ste limitirani prostorom u kućištu, a želite solidne performanse, ovo je idealan AiO za vas, no dolazi i s nešto višom cijenom.

NZXT Kraken X52

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za NZXT Kraken X52

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

NZXT Kraken X52 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.