NZXT Kraken X62

NZXT Kraken X62

Odlične performanse za moderno kućište

Divota slaganja vlastitog builda je u biranju optimalnih komponenti za svoje potrebe. No to uključuje i fizičke dimenzije te karakteristike na koje je također potrebno paziti.

Moderna PC kućišta dolaze u svakakvim oblicima i s različitom podrškom kojekakvih komponenti. Također treba uračunati šansu da aftermarket AiO vodeno hlađenje kupujete nakon kupnje cijelog računala.

Ako se odlučite za hlađenje sa superiornim performansama, znači da morate gledati izvan standardne 240 mm ponude. Naravno, proizvođači su spremni i samo je potrebno pitati. Ako nemate mjesta za dugačak hladnjak s tri 120 mm ventilatora, uvijek vam ostaje opcija kupnje hladnjaka s dva 140 mm ventilatora.

 

Ipak je fizička razlika u njima svega desetak posto. 280 mm AiO hladnjaci nude impresivne performanse, a uz to stanu u veliki broj kućišta s obzirom na to da gotovo sva sada nude postavljanje 140 mm ventilatore s prednje (usisne) strane kućišta.

Ovakvi širi hladnjaci rjeđe su podržani na krovovima kućišta jer im matične ploče znaju smetati, pa se o tome treba informirati prije kupnje.

 

Idealan ako stane u kućište

Kraken X62 jedan je od takvih hladnjaka. Dimenzijama od 315 x 143 x 30 mm malo je deblji od standarda, no dubinom zadovoljava veličinu 140 mm ventilatora. Dužina je nešto veća zbog dizajna cijevi kojima voda prolazi unutar radijatora te je bitno da gornji dio prednje strane ima dovoljno slobodnog mjesta za cijevi radijatora.

Ugrijana voda putuje uzduž radijatora, po cijevima jedne strane te se na drugom kraju prebacuje u cijevi koje se po dužini vraćaju do izlaza. Kraken serija ima vrlo gusto složeni aluminijski radijator koji hladnjaku daje odličan kapacitet hlađenja, no pri bržem radu ventilatora zato postaje bučan.

Ventilatori također nisu suptilni s maksimalnom brzinom od oko 1.800 okretaja u minuti pri punoj snazi. Naravno, po našem mišljenju, bolje je imati “performance” ventilatore jer ih je vrlo lagano usporiti, dok one spore ne možete ubrzati prema potrebi.

NZXT Kraken X72 1 1

 

 

Ventilatori su jednakog dizajna poput onih manjih i svoj posao obavljaju bez problema, iako postanu bučni pri bržim okretajima. Količina zraka koji guraju kroz gusti hladnjak je svejedno impresivna. Tako dok računalo nije pod opterećenjem, a u to ubrajamo i gaming, hladnjak radi gotovo nečujno.

Moguće je rad dodatno prilagoditi u NZXT-ovom CAM softveru gdje imate više opcija za rad ili ih sami postavljate na temelju temperatura sustava. CAM sustav također vam omogućuje i kontrolu rasvjete na CPU bloku hladnjaka, ali i nudi pregled informacija o sustavu poput zauzeća memorije, brzine rada procesora i ventilatora.

Tu je i opcija za tuning grafičke kartice, no vjerujemo da za to ipak ima jednostavnijih, specijaliziranih programa. CAM softver također šalje podatke natrag njihovim serverima.

 

 

Ventilatori se na hladnjak mogu postaviti u push ili pull konfiguraciji, a ta je odluka na vama s obzirom na to da nema utjecaja na performanse sustava hlađenja. Naravno, bit će lakše postaviti sustav ako kućište ne podržava hladnjake pa na njega stavite ventilatore i onda njih spojite na hladnjak.

Moguća je i push/pull konfiguracija s četiri ventilatora. Ukupne performanse neće narasti, no poboljšat će se one kada ventilatori sporo rade. Bitno je samo uzeti ventilatore sličnih performansi. Same cijevi od radijatora do CPU bloka vrlo su savitljive te vam neće predstavljati problem pri instalaciji.

Također su zaštićene najlonom kako bi se izbjegla oštećenja prilikom postavljanja. Izlazi iz CPU bloka također se mogu zakretati prema potrebi. Sam CPU blok ima vrlo jedinstven dizajn. NZXT koristi dvije LED zone, svoj logo u sredini i jedan prsten RGB LED-ica.

NZXT Kraken X72 7

 

 

RGB rasvjeta je ispod “infinity mirror” efekta, pa daje dodatan dojam dubine. Ispod rasvjete nalazi se pumpa dovoljno snažna da brzo počne hladiti procesor kada pređe iz stanja mirovanja u puni pogon. Pumpa je nečujna s obzirom na ostatak računala i proizvodi minimalne vibracije.

Ispod pumpe nalazi se sama bakrena pločica čiji je zadatak prijenos topline s procesora na vodu unutar hladnjaka. S vanjske strane imamo djelomično poliranu ravnu bakrenu površinu s već nanesenom termalnom pastom.

Hladnjak je testiran s njom, no ipak savjetujemo da kupite tubu preporučenih pasta te ju sami nanesete kako biste dobili najbolje performanse. Pustili smo NZXT-ovu aplikaciju da kontrolira susta te ona nakon 55 °C na procesoru sve diže na 100 %.

Dok tako funkcionira kod zadržavanja temperature, nagle promjene su malo naporne, pa savjetujemo da sami postavite blažu liniju rada.

 

 

Pri gamingu tako procesor ne prelazi 50 °C te je sustav tih, no ako ga napregnete u smislu overclockanja, naš Ryzen 7 3800X držao je bez problema u Blenderu ispod 80 °C, dok su stress testovi ipak dignuli temperaturu iznad preporučene, no standardni programi neće izazvati takve temperature.

Pri standardnom radu bez overclockanja nije bilo nikakvih problema, osim glasnog rada. Napomenimo da kod vodenih hlađenja MOSFET komponente (pasivni hladnjaci oko procesora) nisu aktivno hlađeni te lako pređu 100 °C, što će smanjiti njihov radni vijek.

NZXT Kraken X72 5

 

 

Tako ozbiljno savjetujemo da nakon instalacije računala pratite toplinu MOSFET-a na matičnoj ploči i po potrebi instalirate dodatan ventilator kako bi se mogli hladiti. Instalacija CPU bloka je jednostavna, pogotovo za AMD ploče jer koristi već instaliran držač hladnjaka.

Intel sustav zahtijeva malo više posla, no svatko ga može složiti u desetak minuta. Naravno, kao jedno od performance rješenja, cijena ostaje izazov ovoj komponenti.

NZXT Kraken X72

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za NZXT Kraken X62

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

NZXT Kraken X62 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.