Noctua NH-U12A

Noctua NH-U12A

Bahati malac

Noctua je nedavno izbacila novi hladnjak klasičnih dimenzija koji performansama mete kako konkurenciju tako i dobar dio AiO hladnjaka. Glavna komponenta su novi ventilatori koji su rezultat dugog razvoja

Kako bismo performanse, ali i cijenu AiO hladnjaka koje imamo na testu mogli staviti u neku perspektivu, s jedne strane smo uključili i veliki EKWB set za vodeno hlađenje, a s druge smo stavili klasični CPU hladnjak od Noctue koji krije malu tajnu te postiže nevjerojatne rezultate za svoje dimenzije.

Noctua se dugo diči kao popularno ime među entuzijastima koji žele najbolje u svom računalu. Linija njihovih hladnjaka neprestano krasi vrhove ljestvica po performansama, ali i po dizajnu. Model koji danas uspoređujemo najnoviji je u ponudi te nudi vrhunsko hlađenje u malenom paketu.

 

Krenimo od postolja. Za razliku od AiO hladnjaka, prijenos topline nešto je drugačiji, no i dalje se koristi voda kao medij za toplinsku regulaciju. Bazu hladnjaka procesora čini veliki CPU blok od pocinčanog bakra, poliranog gotovo do savršenog ogledala.

Odvojeno se dobiva tuba termalne paste koja se nanosi na procesor prije instalacije hladnjaka. Ovaj hladnjak ne koristi direktan kontakt s termalnim cijevima, već toplina prolazi kroz tanki komad bakra za koji su pričvršćene cijevi.

Instalacija samog hladnjaka ipak nije najjednostavnija, trebat ćete malo šarafiti kojekakve držače, a na kraju i sam hladnjak. Kroz CPU blok prolazi čak sedam bakrenih toplovodnih cijevi koje toplinu procesora brzo šalju po dužini radijatora.

Noctua NH U12A 1

 

 

Proces je to koji uključuje šuplje toplovodne cijevi u kojima je smanjen tlak kako bi se tekućina lakše pretvorila u paru. Zagrijavanjem procesora diže se para prema radijatoru i tako prenosi toplinu na aluminijske rešetke radijatora.

Tim procesom se hladi i kondenzira na rubovima toplovodne cijevi kada se efektom kapilarnosti vraća prema bazi hladnjaka. Kapilarnost se dobiva na više načina unutar cijevi, no svima je zadaća ista, da vrate vodu u bazu hladnjaka.

 

Ukupna visina hladnjaka od 158 mm stat će u svako moderno kućište bez ikakvih problema, a većinu te visine zauzima gusti aluminijski radijator čija je zadaća toplinu prenijeti na zrak koji guraju ventilatori.

Kako bi taj prijelaz bio što efikasniji, aluminijska su rebra pričvršćena lemom za bakrenu cijev, što povećava prijenos topline, ali i cijenu hladnjaka. Vodilo se računa o tome da radijator ne smeta RAM pločicama ni na jednom od sustava, kao ni potencijalnoj grafičkoj kartici ili VRM hladnjaku, pa možete biti sigurni u kompatibilnost sa svakim računalom.

 

 

Dimenzije radijatora pogodne su za korištenje 120 mm ventilatora, a u dizajn su urezani žljebovi za njegovo čvrsto postavljanje pomoću kopči koje dobijete u paketu. Dobivate dva ventilatora od 120 mm koji zajedno rade u push/pull kombinaciji za brzo izbacivanje topline.

Ventilatori malo vise sa donje strane hladnjaka pa zahvaljujući tome tjeraju zrak preko pasivnih VRM hladnjaka, hladeći i kritične komponente matične ploče, pothvat kojega AiO hladnjaci ne mogu obaviti.

 

Sve je u puhalu

Dolazimo i do samih ventilatora koji su glavna priča ovog hladnjaka. Oni, uz radijator, omogućuju ovom hladnjaku performanse 140 mm velikog hladnjaka u puno manjem pakiranju. Riječ je o ventilatorima dimenzija 120 mm te maksimalnom brzinom od 2000 okretaja u minuti.

Ventilator je malo čudo inženjeringa te ga se reklamira kao idealno rješenje za sve potrebe, od visokog statičkog pritiska, do običnog ventilatora za kućište.

Diči se visokom preciznošću pri radu zahvaljujući ojačanom motornom pokrivaču, kao i specijalnim Stirrox materijalom krilaca koji osigurava da oblik krilaca ostane isti pri visokom naprezanju, to jest pri velikoj brzini vrtnje.

Noctua NH U12A 3

 

Kao rezultat Noctua ima svega pola milimetra između ventilatora i kućišta, tako osiguravajući pritisak na maksimalnu količinu zraka, a istovremeno smanjujući šum pri radu.

 

Motor također ima napredan ležaj koji koristi ulje pod pritiskom, kao i magnetna polja pri radu ventilatora kako bi se potpuno obustavilo mehaničko trenje kod rada ventilatora, čime dobivamo dulji životni vijek, kao i tiši rad.

 

Slaganje, kako smo već spomenuli, nije najjednostavnije na tržištu, s brojnim malenim dijelovima, no barem su objašnjenja jasna. Drugi su aspekt performanse koje konkuriraju AiO hladnjacima, no nema rizika oko pumpe, ni tekućine koja bi mogla nestati kroz više godina rada.

S druge strane topli se zrak zadržava u kućištu i trebaju vam dodatni ventilatori za njegovo izbacivanje. Naposljetku i cijena je faktor, pogotovo sada kada možete naći i jeftinije AiO hladnjake. Možda nije pristojno, no ni boja ovih hladnjaka ne ide u prilog ukupnom dojmu za mnoge korisnike.

 

Noctua NH U12A

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Noctua NH-U12A

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Noctua NH-U12A - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.