Asus Maximus VIII Formula & E3 Pro Gaming V5 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Asus Maximus VIII Formula & E3 Pro Gaming V5

Asus Maximus VIII Formula & E3 Pro Gaming V5

Raznoliki dvojac

Asus je svoju Maximus seriju ponovno obnovio za novu generaciju procesu, dok je također u ponudu ubacio i modele 1151 matičnih ploča s C232 čipsetom s podrškom za svoje Skylake Xeon procesore

Količina novih matičnih ploča koje dolaze odmah tik po predstavljanju novih procesora ponekad nas toliko zatekne da znamo imati posla za nekoliko sljedećih brojeva Vidija. Ovog puta smo dočekali dva vrlo zanimljiva modela iz Asusa, jedan duge tradicije i gamerskog pedigrea, a drugi zapravo isto, ali s interesantnim zapletom.


Beskonačno usavršavanje

Nova Intelova platforma, nova generacija Asusove Maximus serije, a sada smo već dogurali i do broja osam. Sama Maximus serija sastoji se zapravo od nekoliko podmodela, a neke od njih smo već i probali u sklopu Skylake platforme (Hero).

Na red je tako danas došao tata-mata model Maximus ponude – Formula. Kao da i sami naziv sugerira da nema ništa bolje (brže) od nje, a dizajn to dodatno potvrđuje. Iako su se odmaknuli od klasičnog crno i pretežno crvenog izgleda, Maximus VII Formula na prvi pogled malo podsjeća na Asusovu TUF seriju na račun oklopa koji je okružuje s gornje i donje strane, a koji osim estetske uloge ima i funkcionalnu, a to je da zaštiti ploču od prašine i pomaže u hlađenju. To se posebno odnosi na gornji lijevi kut koji pokriva VRM-ove, MOSFET-e i općenito cijeli power design ploče (10 Phase DIGI+) i koji hladi te iste komponente uz pomoć hibridnoga CrossChill EK bloka koji može koristiti zrak ili vodu za hlađenje.

Asus Maximus VIII Formula 3

Od igle do lokomotive: Maximus VIII formula pored ugrađenog Wi-Fi-a ima i USB 3.1 Type-A i Type-C konektore

 

Oko socketa ćete naići na par klasičnih stvari poput 8-pinskog EPS i 24-pinskog ATX power konektora, četiri DDR4 DIMM slota, a tik do njih imate prekidače za paljenje i ponovno pokretanje, kao i neizostavni debug LED ekrančić. Nastavno uz desni rub ploče naići ćete i na dva SATA Express konektora i osam SATA III porta. Odmah do njih je jedan U.2 konektor (koristi PCI-express x4 sabirnicu) koji je rijetka pojava, uglavnom ga viđamo kod Asusovih high-end modela matičnih ploča.

S donje strane naići ćete na klasične front panel, fan, audio, USB 2.0 i 3.0 headere, ali i dva konektora za 5050 RGB LED trake, što je jedan od industrijskih noviteta. Još jedan novitet je i RGB osvjetljenje Asusovog RoG loga na ploči, kao i još nekih drugih detalja po njih. Njih možete kontrolirati uz pomoć dediciranog softvera te su vam na opciji ukupno 16,8 milijuna različitih boja. Kao šećer na kraju imamo i unaprijeđeno audio sklopovlje koje se u svojoj bazi sastoji od Realtakeovog audio codec čipa sličnom ALC1150, a kojeg dodatno prate unaprijeđene okolne audio komponente (kvalitetniji kondenzatori i DAC te pojačalo za slušalice). Stražnja strana otkriva vrlo bogati I/O panel, od kojih se najviše ističu USB 3.1 Type-A i Type-C konektori te dva konektora za Wi-Fi 802.11 ac mrežu. Od PCI-express slotova imamo ukupno tri PCI-express 3.0 x16 slota koji podržavaju SLI i CrossFire (x8 / x8 u dual modeu) te još tri PCI-express 2.0 x1 slota za ekspanziju s drugim hardverom. Stavljanjem ploče u akciju u sklopu Core i7 6700K i ulaskom u UEFI sučelje odmah možete zaključiti da nije riječ o klasičnom primjeru matične ploče, a to se pogotovo odnosi jednom kada se bacite na posao overclockinga.

RGB

Bez potrebe za dodatnim kontrolerom: Od sada ćete RGB LED trake moći spajati direktno na matičnu te ih uz to i kontrolirati uz pomoć Asusovog softvera, bez potrebe za dodatnim hardverskim ili softverskim posrednikom

 

Postavke i opcije su vrlo detaljne, a uz pomoć njih smo bez problema došli do 4,6 GHz, čak i u sklopu Asusovog automatskog overclocking sustava. Uzevši sve u obzir, Asus Maximus VIII formula je za svoj segment pravo umjetničko djelo od proizvoda, usmjerena isključivo prema korisnicima entuzijastima, što zbog cijene, tako i zbog svoje namjene.


Igrač za oba tima

Pomalo nas je zatekla činjenica da je Asus brandirao ovaj tip ploče, odnosno čipset koji se na njoj nalazi, kao proizvod gaming pedigrea, no izgleda kako je taj pojam dosta relativan. Naime, riječ je o tome da ovaj model nosi Intelov novi C232 čipset koji osim podrške za klasične Intel Skylake procesore (Core, Penitum, Celeron) također podržava i nove Intelove Xeon Skylake procesore E3 1200 V5 serije. Ovo predstavlja interesantno rješenje i alternativu svima onima kojima trebaju tehnologije koje jedna Xeona arhitektura dostavlja, bilo da je riječ o kakvoj workstation konfiguraciji ili serveru. Iz toga razloga možete zapravo i zaključiti zašto nam je čudna činjenica da je Asus ovo strpao pod okrilje gaming proizvoda, no ako ništa drugo to barem znači da će ovaj model biti solidno opremljen s raznoraznim dodatnim mogućnostima.

Asus E3 Pro Gaming V5

Drugačija namjena: Zahvaljujući C232 čipsetu, ovaj model matične ploče pored klasičnih Intel Skylake procesora podržava i E3 1200 V5 seriju njihovih najnoviji Xeon procesora

 

Neke od tih mogućnosti su i prisutnost USB 3.1 Type A i Type-C konektora koji su uvijek dobrodošli. Tu je i unaprijeđeno audio skoplovlje, kao i podrška za CrossFire tehnologiju, bez mogućnosti za SLI uparivanje GeForce grafičkih kartica, što je “krivica” samog čipseta. Slotova na ploči ima podosta, dva PCI-express 3.0 x16 (prvi radi na x16, drugi radi na x4) i dva PCI-express 3.0 x1 slota, a čak ćete naći i dva old school PCI slota. Za pohranu podataka imamo M.2 Socket 3 slot, dok s chipsetom dolazi podrška za šest SATA III priključaka, bez prisustva SATA Express konektora u ovom slučaju. Ostatak I/O panela poprilično je oskudan, ponajprije zbog nedostatka video izlaza, što je malo čudno, pogotovo iz razloga što neki od Xeon E3 1200 V5 procesora imaju integriranu grafiku, a na kraju krajeva ovaj čipset podržava i ostale modele regularnih Skylake procesora.

Vizualno se ploča prije svega ističe vrlo atraktivnim dizajnom kojeg smo imali prilike vidjeti i u prošlog generaciji. Crveno-crna shema boja pomalo podsjeća na starije verzije Republic of Gamers matičnih ploča, a možda je to i jedan od razloga zbog kojeg se Asus odlučio malo prigušiti crveni dizajn RoG ploča kako bi ostavio estetskog prostora svojoj Gaming seriji. 8 fazni power design hladi crveni pasivni heatsink pristojnih dimenzija, a nasuprot toga imamo poprilično veliki heatsink za chipset. Layout je manje-više klasičnog rasporeda komponenti, a ploču dodatno naglašava i LED osvjetljenje koje prati EMI shielding. Vratimo se malo na namjenu ove ploče. Problem kojeg zapravo mi vidimo u ovoj situaciji leži u činjenici da ovaj model cijenom nije ništa pristupačniji od njegovih Z170 čipsetom opremljenijih kolega koji donose puno širi spektar mogućnosti (poput overclockinga), a s druge strane nije da će netko tko stvarno traži C232 isključivo radi podrške za Xeon procesore tražiti sve te dodatne feature koje ploča u takvom radnom okruženju realno ne treba.

Asus E3 Pro Gaming V5 4

Sa stražnjim portovima nema šale: Iako nešto oskudnije u usporedbi s opremljenijim bratom, I/O panel E3 Pro Gaming V5 posramit će dobar dio svoje konkurencije

 

Time se nepotrebno podiže cijena samog proizvoda. Sve je ovo zapravo rezultat prilagodbe tržišta i proizvođača matičnih ploča jer prošla generacija Intelovih Z čipseta je podržavala Xeon procesore, dok trenutna više ne. Ovdje je Intel namjerno razdvojio desktop i enterprise SKU-ove uvođenjem dediciranog Xeon cosumer grade čipseta, upravo iz razloga kako bi bolje isprofilirao svoje kupce i izbjegao probleme s ponudom i potražnjom. Naime, problem je u tome što uslijed manjka količine Core i7 i Core i5 procesora novijih generacija korisnici su posezali za Xeon modelima (koji su ujedno bili i nešto jeftiniji), što je tržište odvelo u disbalans i zamaglilo realnu slike potrebe za Xeon procesorima i uskratilo one korisnike kojima je stvarno on i trebao. Ovim potezom Intel je riješio taj problem, ali potencijalno i stvorio neke nove, a primjer toga je upravo i ovaj model Asusove matične ploče koja se zatekla u unakrsnoj vatri. Ne kažemo da je ona loša, naprotiv, samo je njena egzistencija u ovom obliku (i po toj cijeni) pomalo upitna.

 

ocjene zajedno

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus Maximus VIII Formula & E3 Pro Gaming V5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus Maximus VIII Formula & E3 Pro Gaming V5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.