Gigabyte GA - Z270X-Gaming 5 - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Gigabyte GA - Z270X-Gaming 5

Gigabyte GA - Z270X-Gaming 5

Brzo i lijepo

Osim prekrasnih RGB LED-ica imamo i mogućnost postizanja 3,5 GB/s čitanja podataka s tri SSD diska u RAID 0 konfiguraciji.

Gigabyte je izbacio čitav niz matičnih ploča namijenjenih gamerima. Ova se, osim RGB osvjetljenjem odlikuje i odličnim sposobnostima overclockanja. Na Z270X-Gaming 5 matičnu ploču možete staviti Intelove procesore 6 Skylake ili 7 Kaby Lake generacije. DDR4 memorija je podržana do brzina od 4133+ MHz, što kaže da ju možete i overkloknuti iznad brzine od 4133 MHz u dual chanell konfiguraciji. Možete staviti i ECC module no ECC funkcija nije podržana.
Ploča ima brzi USB 3.1 Gen 2 sa USB Type-C i jedan s Type-A konektorom. 8 USB 3.1 portova je Gen 1, od toga su 4 na stražnjem panelu, a još 4 na ploči. Od toga 2 (označena žutom bojom) imaju kompenzaciju šuma u naponu USB konektora. USB 2.0/1.1 nešto je slabije zastupljen kroz 2 konektora na stražnjem panelu te još 4 na ploči.

Gigabyte Z270X Gaming 5 4

ŽUTI USB: konektori imaju stabilniji napon, bez peekova te je na njih poželjno spojiti kvalitetnije komponente poput USB slušalica ili USB zvučne kartice kako biste dobili što čišći zvuk

Zvuk na ploči je Sound Blaster X-Fi MB5 + ALC 1220 120dB SNR HD što će osigurati kvalitetan 7.1 zvuk.
Što se diskovlja tiče, ploča podržava trostruku NVMe PCIe SSD kombinaciju u RAID 0 polju što kroz jedan PCIe slot ili x4 U.2 konektor u kombinaciji sa x4 M.2 konektorom za SSD može isporučiti propusnost od 3525 MB/s sekvencijalnog čitanja za što se preporučuju tri Intel 750 SSD-a. U jedan M.2 konektor možete ugraditi SSD Type 22110 gdje broj 110 zapravo označava dužinu od 110 mm, a u drugi stane 80 mm ili naravno kraći. Iako vam mi ne bismo preporučili RAID 0 konfiguraciju jer uslijed otkazivanja samo jednog diska gubite sve podatke, jako je zgodno imati pilu od računala koja količinu podataka jednog DVD-a pročita za nešto više od jedne sekunde. Još samo da i kućni internet postane tako brz ;)

A za "internet" tj. LAN tu su dva gigabitna porta, jedan s Intel GbE LAN čipom, a drugi s Killer E2500 Lan čipom. Za Grafiku, tu su 3 PCI Express x16 3.0 slota od kojih samo jedan radi na brzini od x16. Drugi radi na x8, a treći na x4. To je dovoljno za 3-way CrossFireX konfiguraciju s tri grafičke kartice ili za dvije Nvidia grafičke u SLI konfiguraciji. Dva PCI Express x16 slota su odmaknuti za još jedno mjesto kako bi se osiguralo dovoljno zraka između dvije grafičke kartice koje zauzimaju mjesta za dva slota. Za ostale PCI Express komponente imamo 3 PCI Express x1 slota.
Kako bi iskoristili pogodnosti integrirane grafike tu su po jedan HDMI i DisplayPort konektor.
Bios je redizajniran novim grafičkim izgledom te postoji jednostavni mod koji ima osnovne opcije ili napredni mod u kojem su dostupne sve opcije.

Kome je ova ploča namijenjena

Prvenstveno ljudima koji slažu novu konfiguraciju te u nju namjeravaju ugraditi Optane diskove u klasičnoj RAID 0 ili triple RAID 0 konfiguraciji. Odličan je izbor i za one koji namjeravaju ugraditi dvije grafičke kartice u SLI i li CrossfireX konfiguraciji zbog ranije spomenutog odmaknutog PCIe porta kako bi se osiguralo bolje hlađenje. Šteta je na ovakvu ploču staviti RAM od 2400 MHz ili slabiji jer postoje druge ploče koje su dizajnirane za memoriju tako sporog takta. Ne isplati se stara ploča mijenjati novom te na njoj ostaviti Intel 6. generacije jer time eventualno možete dobiti na prekrasnom izgledu obzirom da je ploča osvijetljena RGB ledicama te u prozirnom kućištu može perfektno izgledati. Ploča ima i konektore za dodatno RGB osvjetljenje koje se spaja direktno na matičnu ploču, a može biti bilo koje RGB boje. Tako kada vam dolazi bolja polovica možete boje namjestiti na ljubičaste, a kad dolazi ekipa na recimo zelenu ili već prema izboru.

Jednostavan Overclocking

Intel Extreme Utility za Windowse dolazi uz drivere za ovu ploču, a služi za nadzor temperatura sustava te stabilnost te je s ovim alatom moguće overklokirati računalo, no oprezno s time ukoliko to još niste radili.

Gigabyte Z270X Gaming 5 11

OSVJEŽENI: dizajn biosa oku je ugodan, a ovdje se nalaze i postavke za RGB LED osvjetljenje ploče.

Overclocking je jednostavan i izgleda poput povlačenja slidera te klikanja na apply gumb. No overklokanjem smanjujete radni vijek komponenti te ukoliko vam je on bitan ostavite sve "po defaultu". Ako vam je ipak bitnije overklokanje bitno je osigurati i dobro hlađenje procesora.

Više informacija

  • Model: GA-Z270X-Gaming 5
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • OC potencijal: 5
  • Proizvođač: Gigabyte
  • Čipset: Intel Z270 Express, (Kaby lake)
  • Socket: LGA 1151
  • Konektori na ploči: 4x DDR4 4133+(O.C.) MHz, 3x PCI-e x16 3.0, 3x PCI-e x1, 4x USB 2.0 / 1.1, 4x USB 3.1 Type-C, 6x SATA III, 3x SATA Express, 2x M.2, 1x U.2, 5x fan header, TPM jack, S/PDIF out header, RGB LED strip header, Tunderbolt add-in card konektor
  • Konektori straga: Combo PS/2, 2x RJ-45 Gigabit port, 1x USB 3.1 Type-A, 2x USB 3.1 Type-A, 1x USB 3.1 Type-C, 2x USB 2.0/1.1, 7.1-Channel Audio I/O uz dodatni konektor na front panelu (3 jacks), HDMI Out, DisplayPort, DVI-D
  • Format i dimenzije: ATX, 30,5 cm x 24,4 cm
  • Plus: Overclocking, pregršt priključaka, RGB osvjetljenje, SLI i CrossfireX opcija
  • Minus: Nezgodna konfiguracija brzina RAM modula
  • Ustupitelj i cijena: Futura It (www.futura-it.hr), 1.749,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Gigabyte GA - Z270X-Gaming 5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gigabyte GA - Z270X-Gaming 5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.