Acer Swift 3

Acer Swift 3

Ryzen za pod ruku

Realno gledano, naći AMD-ov laptop donedavno je bio nemoguć zadatak. No ZEN jezgre i Vega grafika omogućile su inovaciju za AMD, koji je napravio sve što može kako bi zadovoljio i proizvođače laptopa i same potrošače

Acer nije morao puno razmišljati o implementaciji AMD-ove Ryzen ponude u svoje laptope. AMD mobilne čipove nudi u istim energetskim zahtjevima kao i dosadašnja Intelova ponuda, što znači da nije potrebno dizajnirati novo kućište i hlađenje kako bi čip ostao funkcionalan. Ryzen 2500u i 2700u mogu se tvornički podesiti na 12-25W TDP, ovisno o hlađenju koje laptop ima u sebi. Acerov Swift 3, koji je do sada dolazio u ponudi s Intelovom osmom generacijom procesora, koja također troši oko 15 W, učinila je prijelaz jednostavnim. Ostale specifikacije laptopa ostale su nepromijenjene, pogotovo između modela 2500U i 2700U.

Aluminijsko kućište

Izvana laptop dolazi u metalnom kućištu s modernim „brušenim“ efektom koji ostavlja dojam dobre kvalitete. Podizanjem poklopca, za što je potrebno pridržati donju stranu, dočekuje vas FullHD IPS ekran prosječne sRGB pokrivenosti od 60 %. Rubovi su ekrana... značajni, no to je na neki način umanjeno prekrivanjem rubova istim staklom, koje onda daje dojam većeg ekrana. Ekran je solidno osvjetljen, ima standardno curenje bijelog svjetla kao i svaki drugi IPS. Spuštanjem prema tipkovnici dočekuje vas full-size izdanje s numeričkim tipkama, no poprilično su natiskani kako bi stali. Rekli bismo da nisu bili toliko potrebni, no veliki ih dio korisnika preferira. Korištenje je tipkovnice zadovoljavajuće, no gumbi su vrlo plitki, što oduzima zadovoljstvo tipkanja na duže vrijeme (recenzija, naprimjer). Tipkovnica je pozadinski osvjetljena, što postaje apsolutan uvjet pri kupnji kada takav laptop isprobate. Uvelike olakšava večernje tipkanje, a da ne spominjemo USB lampice koje biste inače kupovali. Za razliku od drugih, nije moguće birati svjetlinu, a po defaultu se osvjetljenje automatski gasi nakon otprilike 5 sekundi radi smanjenja potrošnje baterije. A upravo je potrošnja pomalo zabrinjavajuća jer ti modeli troše dosta energije dok miruju (u čemu ih Intel pobjeđuje za par sati), no ne gube puno više energije pri umjerenim zadacima, dajući naslutiti da procesor nije taj koji troši veći dio sistemske energije u mirovanju.

Touchbar je velik i odlično prepoznaje geste u Windowsu, a glatka površina učinit će korištenje laptopa bez miša užitkom. Zvučnici koji su usmjereni prema dnu laptopa dovoljno su glasni za svaku osobnu upotrebu. Zvuk je jasan, no na duboke tonove, jasno, možete zaboraviti, a visoki se za glasnije reprodukcije također znaju stopiti u nejasnu buku. No to je sve standardno s obzirom na cjenovni rang u kojem se laptop nalazi.

Hardveraj

Procesor se nalazi s lijeve strane laptopa, ispod tipkovnice (između tipki D i F), dok su ventilator i hladnjak smješteni s desne strane, oko Entera. Povezani su dvjema termalno vodljivim cijevima koje griju gornji dio tipkovnice. Ventilator topli zrak puše prema tipkovnici zagrijavajući tu stranu ekrana. Oba modela imaju Intelov p600 SSD od 240 GB, koji ima prilično razočaravajuće performanse s obzirom na to da se radi o apsolutno najnižoj ponudi SSD-a. Naravno, bolji je u svakom pogledu od bilo kojeg klasičnog HDD-a. Kada je riječ o o RAM-u, oba modela imaju 8 GB DDR4 memorije brzine 2.400 MHz, što omogućuje pune performanse kako procesora tako i grafičke kartice. Nažalost, radi se o RAM čipovima ugrađenim u matičnu ploču koje nije moguće naknadno nadograditi. Punjač gotovo nalikuje onima za pametne telefone te isporučuje 45 W za punjenje. Ako je procesor hladan i spojen na napajanje, može iskoristiti punih 45 W za odrađivanje zadatka, no to kratko traje jer je Acer limitirao maksimalnu temperaturu procesora na 75 °C. Kada se sve uzme u obzir, po performansama oba modela pobjeđuju Intelovu ponudu za jednoznamenkastu vrijednost. Međutim, kraće trajanje baterije i upitna cijena donekle narušavaju ukupan dojam jer, u slučaju da vam je gaming bitan, za nju možete već dobiti i5-8300H s karticom GTX 1050Ti karticom.

Više informacija

  • Model: Acer Swift 3
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool Faktor: 4
  • Procesor: Ryzen 2500U/2700U
  • Memorija: 8 GB
  • Grafički sustav: Vega 8 / Vega 10
  • Tvrdi disk: 240 GB SSD
  • Zaslon: FullHD IPS 15,6"
  • Priključci: USB 2.0, 3x USB 3.0/3.1 Gem 1, HDMI, Combo audio ulaz, SD čitač kartica, čitač otiska prsta
  • Dimenzije i masa: 384 x 255 x 17,9 mm/ 2,02 kg
  • Plus: Kvaliteta izrade, ekran, Vega grafika
  • Minus: Glasan ventilator procesora, spor SSD
  • Ustupitelj i cijena:

    Recro
    www.recro.hr

    Mikronis

    www.mikronis.hr

    Cijena:
    6.199,00/6.839,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Swift 3

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Swift 3 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.