Acer Nitro 5 AN515-42

Acer Nitro 5 AN515-42

Mobilni AMD u punom sjaju

AMD se tek nedavno vratio u mobilni svijet odličnom APU ponudom, a zajedno s mobilnim verzijama grafičkih kartica čini solidnu opciju za kupnju

 

Acer je svoj Nitro 5 brand namijenio mid-range gaming laptopima koji uz solidne performanse za aktualne naslove dolaze po povoljnoj cijeni. Naravno, minus se nalazi u dizajnu i materijalima koji se koriste kako bi cijena ostala razumna. Naš primjerak je došao i sa zanimljivih 32 GB RAM memorije, no svakako savjetujemo da uzmete model sa 16 GB zbog povoljnije cijene te činjenice kako ekstra memorija neće imati primjetnog utjecaja na performanse.

No krenimo od početka. Izvana je laptop kompletno obučen u plastiku. Riječ je o standardnoj matte plastici koja ne prima packe lako, što je, naravno, veliki plus. Poklopac je s vanjske strane stiliziran u stilu presvlake od karbonskih vlakana, vjerojatno kako bi ustanovio svoju gaming brzinu. Nadalje, crveni rubovi i detalji te crveno osvijetljena tipkovnica daju laptopu standardni gaming look, koji je teško ne zapaziti, no smatramo da nije toliko pretjeran da bismo se sramili otići s njime na predavanje.

S 27 mm debljine i solidnom težinom od gotovo dva i pol kilograma teško ga možemo nazvati mobilnim. Najveći minus kod dizajna javlja se na ekranu, točnije oko njega. Rubovi ekrana su, po nama, namjerno ogromni kako bi se bolje razlikovao od skupljih modela jer je dobar dio plastike savitljiv te se lako može vidjeti da je gotovo prazan. Obično se rubovi koriste za Wi-Fi i Bluetooth antene, no nekako sumnjamo da im je potrebno toliko prostora.

Sam ekran je standardni 15,6 inčni IPS FullHD zaslon sa solidnom reprodukcijom topline boja i osvježavanjem od 60 Hz. Naravno, pri ovom cjenovnom rangu ne možemo očekivati visoku točnost prikaza boja, no za bilo koji rad osim obrade videa i fotografije bit će sasvim dovoljan. Tipkovnica je također malo upitnog dizajna, s obzirom na to da je natiskan kompletni layout, i s numeričkim tipkama, pa desnu stranu možemo samo nazvati nepreglednom, a slobodan prostor na rubovima jednostavno vapi da se iskoristi za bolje razmještanje tipkovnice.

No to su sve dizajnerske zamjerke, na koje ćete se lako naviknuti, dok većini neće smetati jer ovakav laptop koriste zbog performansi. A performansama smo se ugodno iznenadili. Naime, laptop koristi AMD-ov mobilni APU procesor, Ryzen 7 2700U, koji ima četiri jezgre i osam threadova te ujedno i integriranu Vega 10 karticu.

Predviđena termalna snaga procesora je 15 W, što ga čini izravnom konkurencijom Intelovim mobilnim rješenjima, što do sada AMD-u nije polazilo za rukom. I dok po samim performansama jezgri APU i dalje kasni za Intelovom ponudom, grafička komponenta itekako višestruko vodi nad Intelom. Naravno, teško je očekivati da će najnoviji naslovi moći raditi zadovoljavajuće, no malo lakši naslovi će itekako dobro raditi na APU platformi. Naravno, ne možete uređaju dati gaming naziv ako nije u stanju igrati novije naslove, pa se uz APU koristi i AMD Ryzen 560X grafička kartica.

To je isti model koji se nudi i u novijim MacBook Pro prijenosnicima (ako se ne odlučite za Vega nadogradnju, naravno) i koji predstavlja zanimljivu kombinaciju performansi i potrošnje energije. Pogotovo jer su driveri za AMD prilično striktni kada je riječ o vrsti hardvera za koji se instalira. To znači da jednom kada laptop pokrenete i odete na AMD-ovu stranicu da ažurirate drivere, niti jedan driver, naravno, neće biti kompatibilan.

Potrebno je otići na Acerove stranice podrške i unijeti svoj model, pa će vam on ponuditi specifične drivere upravo za vaš laptop. Instalacija je bezbolna i potrebno je instalirati drivere i AMD-ovu aplikaciju za kontrolu koja prepoznaje sve komponente. U njoj se nalazi i “switchable graphics” opcija koja za rad na bateriji i nižu potrošnju koristi APU Vega GPU, a kad pokrećete intenzivnije programe te ste na punjaču, sama se prebacuje na Radeon 560X grafičku karticu.

Naravno, te opcije možete i sami mijenjati prema svojim potrebama. Kada konfiguraciju za gaming uspoređujemo s konkurencijom, rezultati pokazuju performanse u rangu Nvidia 1050, što znači da vodi za oko 15% u fps performansama. Moderne naslove na FullHD rezoluciji morat ćete vrtjeti na niskoj kvaliteti ako želite refresh rate zaslona, no ako ste spremni žrtvovati framerate, nisu problem ni medium postavke. Visoka kvaliteta nije preporučena jer laptop ipak nema toliku snagu. Sa sigurnošću možemo reći da će većina igara koje su trenutno na tržištu u FullHD rezoluciji i srednjim postavkama raditi na 30+ FPS-a.

Jedini veći minus je temperatura koja, kada je laptop u punom pogonu, na vrhu tipkovnice postiže i do 49 stupnjeva, gdje se nalaze i toplovodne cijevi između procesora i hladnjaka. Temperatura procesora i grafičke kartice je, s druge strane, cijelo vrijeme pod kontrolom, makar to značilo i veću glasnoću.

Više informacija

  • Model: Nitro 5
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Opremljenost: 4
  • Proizvođač: Acer
  • Procesor: AMD Ryzen 7 2700U
  • Memorija: 32 GB RAM
  • Grafički sustav: Vega 10 + Radeon 560X
  • Tvrdi disk: 128 GB SSD + 2TB HDD
  • Zaslon: 15,6” FullHD IPS
  • OS: Windows 10 Home
  • Dimenzije i masa: 2,5 kg
  • Plus: Cijena, tipkovnica (numpad), integracija grafičkih sustava (switchable graphics)
  • Minus: Zagrijavanje vanjskog dijela kućišta, veliki rubovi zaslona
  • Ustupitelj i cijena:

    Acer

    www.acer.com

    Očekivana cijena:6.499,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Nitro 5 AN515-42

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Nitro 5 AN515-42 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.