HP 15s-fq1032nm

HP 15s-fq1032nm

Ultraštedljiv i pristupačan

U laptopu nižeg cjenovnog razreda HP je upakirao jedini i3 nove generacije kojeg smo imali na usporednom testu. U ovom rudimentarnom prijenosniku odskače iznimno dugo trajanje baterije i nešto veći spremišni prostor

HP 15S laptop je namijenjen nižem cjenovnom razredu i kao takav u sebi spaja nekoliko sjajnih stvari uz kompromise koji su napravljeni da se složi što kompetetivnija cijena.

 

Bijelom u glavu

Savršen primjer ove filozofije vidimo u izradi i dizajnu. Mane upotrebe plastike kao osnovnog materijala zamaskirane su bijelom bojom s natruhama srebra čime se vizualno izdigao iz prosječnosti. Plastika je mat na poklopcu ekrana, dok u unutrašnjosti hini brušeni aluminij.

 

HP 15s fq1032nm 1

Iako djeluje čvrsto, malo boljim pregledom utvrđujemo da još ima prostora za napredak. S donje strane prijenosnika nalazi se gumirana tanka podloga u formi deblje crte koja izdiže prijenosnik dovoljno da široki ventilacijski otvor odradi svoj posao koji u startu nije prezahtjevan sa štedljivim dvojezgrenim i3 procesorom.

S unutarnje strane prisutan je minimalizam. Puna tipkovnica s nešto manjim tipkama za smjer i enterom u chicklet je stilu, nije skoz plitkog hoda tipki i zapravo je za ovu kategoriju laptopa prilično dobra.

Touchpad je duguljast, dovoljne površine i bez naznačene lijeve i desne tipke. Zbog položenog dizajna povremeno smo, dok se nismo navikli, imali problema s gestama s više prstiju. Osim toga nemamo prigovor na preciznost i kvalitetu touchpada.

 

HP 15s fq1032nm 2

Zvučnici su, kako smo to navikli kod HP-a, smješteni iznad tipkovnice što je vrlo dobra odluka. Zvuk je glasan, ali i puno važnije od toga vrlo dobre definicije pri čemu nisu u potpunosti okljaštreni niski tonovi i dosta se jasno čuju detalji u srednjim i visokim tonovima.

Ekran je 15,6’’ i FullHD rezolucije, no u ovaj cjenovni razred HP nije ponudio IPS panel, pa su kutovi gledanja nešto uži, a i prikaz izgleda bljeđe i ispranije, pogotovo u usporedbi s HP Spectre modelom koji dolazi s OLED-om. Pohvalno je s dizajnerske strane što su rubovi ekrana, pogotovo sa lijeve i desne strane, relativno tanki čime se slijede moderni trendovi.

 

Što može novi i3?

HP 15S stiže s novim Core i3-1005G1 procesorom koji ima dvije fizičke jegre i četiri threada, te je načinjen na 10 nm proizvodnom procesu. Vrlo je štedljiv što je potvrdio i naš test baterije, donja granica radnog takta podešena mu je na 1,5 GHz, a može dostići 3,4 GHz.

 

HP 15s fq1032nm 6

Bio je najslabiji procesor na našem usporednom testu, no to ne znači da je uistinu i slab. Za manje više sve zadatke izuzev gaminga i produktivnih aplikacija koje se oslanjaju na snagu procesora, biti će i više nego dovoljan.

Pogotvo iz razloga što radi u paru s dovoljnih 8 GB radne memorije i velikim SSD-om od 512 GB što osigurava brz i responzivan rad u operativnom sustavu i brzo pokretanje aplikacija.

Integrirana grafika je Intel UHD Graphics i bit će dovoljna za multimedijske zadatke, opremljena je hardverskim kodecima za nove formate, ali nema dovoljno snage za normalan gaming.

Možete kao u našem testu smanjiti rezoluciju na HD i sve detalje na low uz isključene sve napredne grafičke postavke. U tom slučaju možete ugodno igrati nezahtjevne igre poput CS:GO, Dota 2, League of Legends i slične mrežne i MOBA naslove.

 

HP 15s fq1032nm 8

HP 15s-fq1032 nm stiže s uobičajenom podrškom za Wi-Fi ac i ostale niže protokole, kao i za Bluetooth 4.2. Opremljen je s tri USB 3.1 sučelja pri čemu je jedno Type C i drug dva su standardnog starijeg formata. Osim tri USB-a, tu je još HDMI te čitač kartica.

 

Za koga pleše i3?

Ovaj je prijenosnik namijenjen općoj uporabi koja isključuje igranje, iako je moguće u nekim oblicima. Kao ozbiljniju zamjerku mogli bismo staviti tip ekrana i plastično kućište, no to je za ovaj cjenovni razred uobičejen odabir.

Opremom i dizajnom zadovoljit će većinu korisnika, a iskače iz svoje klase performansama zvučnika. Što se tiče hardvera, posebno nas veseli ugradnja većeg SSD-a od 512 GB. Novi i3 pokazao se kao vrlo solidan odabir zbog svojih mogućnosti i iznimne štedljivosti.

 

HP 15s fq1032nm 3

Upravo je autonomija baterije jedna od najjačih strana ovog prijenosnika i možete biti mirni s njim za cjelodnevno korištenje ili sedmosatno binganje serija.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP 15s-fq1032nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP 15s-fq1032nm - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.