Lenovo Yoga C740-15IML

Lenovo Yoga C740-15IML

Veliki metalni savitljivac

Lenovo Yoga serija laptopa danas je poprilično raznovrsna, no sve imaju zajednički odličan metalan izgled, dugu bateriju kao i moderne linije, pogotovo oko zaslona

Yoga C740 koju smo dobili na test dolazi sa za sada najjačim Intelovim 14 nm i7 procesorom u low-power kategoriji do 15 W TDP snage. Ova Yoga predstavlja thin and light ponudu prijenosnika sa 15,6” zaslonom koji izgleda veliko pored sada sve popularnijih 14 inčnih modela.

No zahvaljujući sve tanjim rubovima oko ekrana, laptop dominira velikim ekranom, iako je relativno malen dimenzijama te se lako prenosi. Danas već mid-range ponuda zahtijeva metalne prijenosnike koji dodaju ukupnoj težini, no zato je konačni dojam daleko bolji, a korištenje laptopa daje osjećaj dugovječnosti.

 

Lenovo Yoga C740 15IML 4

Tu su naravno i atraktivne boje. Krenimo od poklopca. Lenovo se odlučio za minimalistički Yoga brend u kutu poklopca, s čistim ostatkom. Dojam je pojačan grubljim mat finišom koji izgleda impresivno, a također nije super osjetljiv na otiske prstiju.

Prednja strana daleko je impresivnija jer ipak sadrži 15,6” zaslon koji se na prvu ističe od većine konkurenata. Kod izrade zaslona imate više mogućnosti i opcija koje sve naravno imaju svoje prednosti i mane.

 

Odličan ekran

Većina proizvođača stavlja mat sloj na zaslon koji zamućuje refleksije, no također u manjoj mjeri smanjuje čistoću samog zaslona i donosi inferioran prikaz boja i tamnih scena. Yoga laptopi imaju “stakleni” zaslon koji je prilično svjetliji od konkurencije te daje iznimno bogat prikaz boja, kao i duboke crne. Sve to dobivate uz jedan minus, a to je refleksija.

 

Lenovo Yoga C740 15IML 2v2

Brzo ćete ih zamijetiti na glavnoj slici gdje se i pozadinsko osvjetljenje tipkovnice vidi u odrazu zaslona. Naše mišljenje je da se ta činjenica daleko smanjuje s obzirom na sve prednosti ovakvoga ekrana te moramo reći da nas uopće nije smetalo za vrijeme korištenja.

Ipak, u zimskim smo mjesecima kada sunce nije tako izraženo te ako kupci koriste laptop u uvjetima visokog kontrasta svijetla i tame, gledanje u ovakav zaslon možda im neće biti optimalno.

Zaslon se nalazi na metalnim šarkama koje omogućuju zakretanje od 360° jer se ipak radi o 2-u-1 laptopu. Podržan je i touchscreen, a u tijelu laptopa dobivate i manji Stylus za bolju kontrolu touchscreena iako savršeno radi i prstima premda otisci na ekranu postanu brzo problematični.

 

Lenovo Yoga C740 15IML 1

Donjim dijelom laptopa prevladavaju full size tipkovnica s numpadom i touchpad pristojne veličine. No moramo reći kako ugođaj tipkanja nije na razini nekih konkurentnih laptopa jer je dubina pritiska vrlo malena te oduzima od inače vrlo solidnog tipkanja. Tipke su solidno “klikave” te imaju jasan pritisak čak i kod razmaka.

Jedina zamjerka koju imamo je pozadinsko osvjetljenje ove tipkovnice koje jednostavno nije na nivou ostatka izvedbe. Vjerujemo da je Lenovo htio bijelo osvjetljenje, no “curi” plavo-ljubičasta boja inferiorne kvalitete LED osvjetljena u usporedbi s ostalim proizvođačima, a uz to osvjetljenje samih znakova nije ujednačeno, već se vide isprekidane linije ili zbog loše difuzije svijetla ili držači tipaka stoje na putu svijetlosti.

 

Jak procesor i ogromna autonomija baterije

S desne strane odmah ispod tipkovnice imate i čitač otisaka prsta kojim se brzo i jednostavno možete prijaviti u sustav. Ispod tipkovnice imamo i touchpad sasvim zadovoljavajućih dimenzija, kao i ugođaja korištenja.

 

Lenovo Yoga C740 15IML 6

Prepoznaje geste Windowsa, a gumbi, iako nisu direktno nacrtani, rade savršeno te imaju zadovoljavajući klik kao odaziv na pritisak. Također se touchpad ne izvija pri korištenju kao kod plastičnih verzija.

Rubovi laptopa dovoljno su široki za standardne USB A utore kojih i imamo dva sa desne strane pored gumba za paljenje. Druga strana ima pak samo dva USB C porta te audio izlaz. Dok to daje vrlo moderan izgled laptopu, limitira ga u drugim područjima gdje bismo voljeli vidjeti minimalno još i čitač SD kartica.

Hardver u laptopu sastoji se od 14 nm i7 10510U procesora od Intela koji sa četiri jezgre i 8 threadova ima sasvim solidne performanse te vjerujemo da će osigurati višegodišnji rad laptopa. Problem je slaba integrirana grafika koja podržava multimediju te zadovoljava rad na FullHD zaslonu, no gaming ili druge grafičke zadatke jedva će obavljati.

 

Lenovo Yoga C740 15IML 8

Uz procesor dobivate 8 GB RAM memorije kao i 256 GB NVMe SSD diska što je u redu za poslovni ili multimedijski laptop, no zasigurno će biti potrebe za nadogradnjom kroz njegov životni vijek.

Jedan detalj koji se ističe je ogromno trajanje baterije na našem testu. Rezultat je to vrlo efikasnog procesora, ali i velikog laptopa koji sukladno tome ima i veliku bateriju. Dugo traje, ali se i nešto dulje puni.

Lenovo Yoga C740 15IML 5

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Yoga C740-15IML

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Yoga C740-15IML - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.