Jednostavno sučelje OS nema glavni izbornik nego se sve aplikacije nalaze na početnim ekranima. Jednostavno!

Huawei Mate S

Flagship za zapad s istoka

Huawei je ponudio vrlo uzbudljiv telefon, opcijski dostupan i s ekranom koji prati jakost dodira

Do sada su se kineski proizvođači s premium proizvođačima mobitela borili niskim cijenama, kopiranim dizajnerskim dijelom kućišta, uz ne pretjerano jak hardver kao niti posebne featurese. Isto tako, Force Touch ekran očekivali bismo prije iz Samsunga, Applea ili LG-ja, a ne iz Huaweija. Upravo to je Huawei predstavio na jednoj od verzija najnovijeg flagship modela Mate S, svojevrsnog nasljednika prošlogodišnjeg Mate 7 koji je dao naznaku u kojem smjeru kreće ovaj kineski proizvođač s vrlo visokim udjelom u prodaji pametnih telefona u svijetu.

Huawei Mate S u verziji sa 128 GB memorije ponudio je ekran koji osjeća koliko smo jako pritisnuli ekran. Testni model koji smo detaljno istestirali nema tu mogućnost, ali smo u Berlinu isprobali i tu verziju koja ovisno o jakosti pritiska na ekran izvodi određene radnje kao što je zumiranje fotografije koju smo jače pritisnuli, na primjer. Imate li neki manji predmet koji treba izvagati, i to se može putem ekrana (na primjer, izvagati naranču).

Kućna izrada

U hardverskom dijelu Huawei Mate S nimalo ne zaostaje za najjačim telefonima današnjice - koristi 3 GB radne memorije u kombinaciji s internom memorijom u verzijama od 32, 64 i 128 GB, čipset je kućni HiSilicon Kirin 935 s četiri vrlo jake procesorske jezgre na 2,2 GHz te još četiri koje rade na 1,5 GHz. U praksi, sve je fluidno, brzo i bez usporavanja, a Android 5.1 nije usporen niti dodavanjem Huaweijevog Emotion UI u verziji 3.1. Telefon nema klasični glavni izbornik nego se sve nalazi na početnim ekranima. Telefon se može pokrenuti dvostrukim tapkanjem po ekranu, ikone se mogu razmještati prema vašoj želji, tako da je u tom dijelu sve vrlo jednostavno složeno. Moguće je raditi i mape na početnom ekranu.

Vrhunska je i izrada kućišta od metala. U Huaweiju su se potrudili odraditi i završnu obradu na rubovima, dodali su sitne šarafiće u donjem dijelu kućišta, lijepo dizajnirali otvore zvučnika. Dakle, sve je premium, i u konačnici u tom dijelu nemamo što zamjeriti. Ekran jedini nije u skladu s današnjim trendovima velike gustoće piksela - radi se samo o Full HD rezoluciji, dok se u ovoj klasi telefona s dijagonalom od 5,5 inča nude ne samo quad HD nego još i jači koji dostižu gustoću piksela od čak 806 ppi. Mate S nudi 401 ppi, što je i više nego dovoljno u praksi.

 

Senzor otiska prsta za puno toga

Senzor otiska prsta smješten je ispod stražnje kamere, na mjestu na kojem inače pridržavamo telefon u ruci. Prije godinu dana Huawei je prvi na svijetu ponudio isti takav senzor koji reagira na dodir, bez potrebe da se prethodno pritisne neka tipka, a ista je funkcionalnost podržana i na modelu Mate S. Sada slijedi nešto što drugi proizvođači ili se nisu sjetili ponuditi ili čuvaju za nasljednike aktualnih modela, a to je slajdanje prstom po čitaču otiska prsta za pregledavanje fotografija u galeriji tako da nema prstiju na ekranu koji smetaju u uživanju gledanja fotki. Moguće je zaustaviti alarm, fotografirati dodirom po senzoru te čak i odgovoriti na poziv.

Huawei Mate S 11

Jedini pravi fingerprint Za razliku od drugih, na Mate S ne treba pritisnuti nikakvu tipku nego samo prisloniti prst

 

Mate S nudi još neke zanimljive featurese kao što su akcije po ekranu zaštićenom nano tehnologijom tako da je i vodootporan. Moguće je kropanje dijela fotke s ekrana, dvostrukim tapkanjem po ekranu kropa se video ako neke detalje želimo izbaciti iz filma, a geste su standardni feature za pokretanje kamere pisanjem slova C po ekranu, W za vremensku prognozu, E za internet.

Stražnja 13-megapikselna kamera zaštićena safirnim staklom s 4-kolornim RGBW senzorom slike i optičkom stabilizacijom spada u uzbudljivije aplikacije koje smo pronašli na telefonu. Uz standardni automatski način nudi se i Pro u kojem se mogu podesiti ručni parametri kako bi se u lošim svjetlosnim uvjetima dobile što bolje fotografije ili pak dobili razni efekti. Nadalje, moguće je dodati watermark na fotografije najveće rezolucije 13 megapiksela, igrati se s fokusom, napraviti ekstra selfie snimanjem samoga sebe s 8-megapikselnom kamerom pod nekoliko kutova i kasnijim odabirom najboljeg kuta ili pak isticanjem određenih detalja na fotki (povećavanja očiju, stanjivanjem lica ako smatrate da ste predebeli). Za noćne selfije Huawei je ugradio LED-icu i na prednjoj strani kućišta.

Cijena: 649 eura

Više informacija

  • Model: Huawei Mate S
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Huawei
  • Operativni sustav: Android 5.1.1
  • Procesor: 1,5 GHz + 2,2 GHz, 8 jezgri, čipset HiSilicon Kirin 935
  • Memorija: 3 GB RAM / 32 GB
  • Ekran: 5,5’’, 1080 x 1920 px, kapacitivni, 16,7 mil. boja, 401 ppi
  • Fotoaparat: 13 megapiksela, LED bljeskalica, prednji 8 megapiksela + LED
  • Komunikacija: LTE, HSDPA, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Baterija: Li-ion 2700 mAh
  • Dimenzije i masa: 149,8 x 75,3 x 7,2 mm / 156 g
  • Ostalo: Ekran s nano tehnologijom, senzor otiska prsta, dual SIM, brzo punjenje
  • Plus: Izrada, kamera i efekti za obje kamere, dizajn
  • Minus: Ekran je samo full HD rezolucije
  • Ustupitelj i cijena: Huawei, www.huawei.com, cijena: 649 eura
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei Mate S

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei Mate S - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.