Sony Xperia Z5 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Ni da ni ne Napokon je kvalitetni fotoaparat dobio podršku u softveru i fotografijama ćete biti zadovoljni. Cijenom i kvalitetom prikaza na ekranu nećete, za ovu klasu

Sony Xperia Z5

Petica za četvorku

Sony je sa Z5 usavršio dobro poznati dizajn koji je uveo s početkom Z linije u 2013. godini. Provjerite zašto smo Z-petici dali četiri zvjezdice

Iz generacije u generaciju promjene na Sonyjevim Z modelima su veoma male. Z5 djeluje više kao ispravak ergonomskih problema modela Z3. Stražnja stranica, koja je na Z3 bila skliska poput leda, zamijenjena je matiranom površinom, lagano uvučenom u kućište. Mekani i matirani bočni bridovi se protežu ni milimetar iznad nje, samo kako bi se matirana površina zaštitila od sitnih ogrebotina koje mogu nastati odlaganjem mobitela na stol. Rubovi su pomalo oštri, no na njih se lako priviknuti. Još lakše se je priviknuti na odličan senzor otiska prsta koji se nalazi s desne strane mobitela, pozicioniran odlično za naš palac.

Čim uhvatimo Z5 u ruku, palac nam prirodno migrira ka senzoru te s laganim pritiskom, za oko pola sekunde, naš otisak je prepoznat. Senzor za otisak prsta postavljen s desne strane je mnogo elegantnije rješenje nego pozicioniranje na dnu ispod ekrana ili na stražnjoj stranici kućišta. U oba druga slučaja, mobitel je potrebno prvo čvrsto primiti u ruku pa kada se stekne dojam sigurnosti da neće ispasti iz ruke tek onda protegnuti prst na tipku. Sa Z5, već dok mobitel vadimo iz džepa, palac se nalazi na tipki te čim ga privučemo bliže sebi, ekran je već otključan.

Konačno je Sony odlučio ukloniti bolnu točku odličnog dizajna – priključak za punjenje putem bazne stanice s lijevog brida mobitela. Na prošlim modelima Sony je nedostatak bežičnog punjenja opravdavao s konektorima s lijevog brida, no ovaj put opravdanje je nešto slabije. Od bežičnog punjenja se odustalo jer Z5 ima ugrađeno Qualcommovo brzo punjenje Quick Charge 2.0. Uz testni model nismo dobili punjač pa nismo mogli isprobati zaista koliko brzo se Z5 puni, no na koncu ostaje na kupcu odluka da li mu je kompromis bežičnog punjenja za brzo punjenje po volji.

Nešto što ne možemo tako lako zaboraviti su ekran i baterija. Z linija je oduvijek imala slabije ekrane spram konkurencije, no Z3 je imao osjetno jasniji panel. Pri jakom osvjetljenju, i ekran Z5 ima vjerne boje i dobar kontrast, no pri osvjetljenju ispod 80%, sav kontrast se gubi, a Triluminos display i X-Reality Engine djeluju samo kao stavka na papiru. Bijela boja, koja dominira sučeljem, postaje lagano crvenkasta, a sve druge boje djeluju isprano. Niti ručno ugađanje boja, koje je ugrađeno u sustav, ne pomaže.

 

A baterija?

Baterija je spram prošlogodišnjeg modela smanjena, s 3100 na 2900 mAh, a manji kapacitet se itekako osjeti. U standbyju, Z5 bi znao veoma nelinearno trošiti bateriju, ponekad oko 8% na 1h, a ponekad samo 1%. Čudnovatu potrošnju energije pripisujemo lošijoj optimizaciji sustava budući da smo nekonzistentne rezultate imali i bez instaliranih aplikacija i s instaliranih 20-ak aplikacija. Uključenjem Stamina moda potrošnja se donekle smanjuje, no ponovno, na momente je primjetan pad kapaciteta. Lošiji ekran također nas prisiljava pojačavati osvjetljenje, koje izaziva dodatan udarac na bateriju.

Pravo pozitivno iznenađenje je bilo da se Z5 tokom našeg testiranja nije niti jednom jače zagrijao. Bilo da smo gledali youtube filmiće, igrali FIFA 15: Ultimate Team pa čak i benchmarkali, Z5 bi uvijek ostao relativno hladan. Čini se da je Sony uspio poraditi na optimizacijama softvera i hardvera za Snapdragon 810, ozloglašenog po pregrijavanju.

Sony Xperia Z5 20

Nije peć Zbog lošeg glasa koji prati Snapdragon 810 po pitanju zagrijavanja, testirali smo Z5 nakon opterećenja, no nije pokazivao visoke temperature


Drugo pozitivno iznenađenje je bila kamera. Sony je već dugo predvodnik u proizvodnji kamera za mobilne uređaje, no do sada je uvijek imao problema u procesiranju slika. Konkurencija, primjerice Samsung s Noteom 4 i Galaxyjem S6, je puno bolje iskorištavala Sonyjev hardver - kamera na Z5 je jednostavno rečeno – fantastična. Kamera na Z5 je toliko dobra da bismo mogli reći kako se radi o najboljoj kameri koju smo mogli testirati na mobitelu. Hardver dodatno pridonosi dojmu budući da je Z5 jedan od rijetkih mobitela koji imaju hardversku tipku za fotoaparat; ona čak ima dva stupnja, prvi za fokusiranje, a drugi za slikanje. Slike napravljene sa Z5 su iznimno dobrih i jarkih boja, odlične oštrine i s jako malo digitalne buke. Šum je minimalan, a spram konkurencije noćno fotografiranje sa Z5 je jedino koje bi moglo konkurirati LG-jevom G4. Kamera posjeduje optičku stabilizaciju koja osigurava i mirne video snimke. Video je moguće i snimati u 4K rezoluciji, no samo pri 30 FPS. Za 60 FPS potrebno je spustiti se u Full HD rezoluciju koja s ovako dobrim kamera senzorom djeluje odlično.

 

I na kraju...

Z5 je veoma kontroverzan mobitel. Sony je mnogo stvari napravio dobro, unaprijedivši kameru, ergonomiju i postavivši odličan senzor za otisak prsta. No, ekran i baterija su slabe točke.

Više informacija

  • Model: Sony Xperia Z5
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 5.1.1 Lolipop
  • Procesor: Snapdragon 810, quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 i quad-core 2 GHz Cortex-A57
  • Memorija: 3 GB RAM / 32 GB pohrane + do 200 GB microSD
  • Ekran: 5,2“, 1920 x 1080 px, kapacitivni, IPS LCD, 16 mil. boja, X-Reality Engine, Triluminos display
  • Fotoaparat: 23 megapiksela, LED, HDR, prednja kamera: 5,1 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
  • Baterija: 2900 mAh
  • Dimenzije i masa: 146 x 72 x 7,3 mm/ 154 g
  • Ostalo: Vodootporan do 1,5 m do 30 minuta
  • Plus: Kamera, izrada, senzor otiska prsta
  • Minus: Ekran, baterija
  • Ustupitelj i cijena: Sony Mobile, www.sonymobile.hr, cijena: 6.079,05 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia Z5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia Z5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.