Cubot X16 - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Super ekran: Izrada ekrana je odlična. Ima Android Lolipop i dobre hardverske specifikacije. Naravno, prednost mu je i cijena

Cubot X16

Mobitel na kub

Stigao nam je flagship novog kineskog branda mobitela u Hrvatskoj

Kineski brandovi su se unazad godinu dana ugnijezdili u mislima prosječnog hrvatskog korisnika koji razmišlja o kupnji novog mobitela. Odlične specifikacije, novi Web prodajni kanali, pristupačna cijena te nepovoljna ekonomska situacija spojile su vibrantnu i šaroliku kinesku mobilnu industriju s hrvatskim tržištem. Cubot je posljednji (nadamo se, ne i zadnji) kineski brand koji je odlučio zakoračiti na naše tržište, i to s čak tri modela. U ovom testu pozabavili smo se najjačim uređajem.

 

Bez zamjenjive baterije

U pogledu dizajna, Cubot X16 ugledao se na renomiranu kinesku konkurenciju, pa tako njegov cjelokupni dizajn vuče na Huawei Ascend P8, a određeni elementi (kapacitivne tipke) podsjećaju na Xiaomi M4. Zanemarimo li nedostatak originalnosti, moramo priznati kako nam se uređaj na prvu svidio, i izgledom i ergonomijom. Unatoč velikom 5-inčnom ekranu, mobitel vrlo dobro leži u ruci te ćete većinu stvari moći obaviti jednom rukom. Zamjerku bismo eventualno uputili priloženoj zaštitnoj maski, koja je dosta oštra oko rubova te nagrđuje izgled poleđine. Osim ako vam zaista ne (za)smeta, masku gotovo nikad nećete odvajati od uređaja.

Naime, Cubot X16 ne dolazi s odvojivom baterijom pa nećete trebati skidati stražnji poklopac da umetnete SIM ili microSD kartice, već ćete ih elegantno staviti u bočni pretinac koji nudi prostor za dvije SIM kartice (micro i nano) ili jednu SIM (nano) i jednu microSD karticu. Baterija od 2500 mAh trajat će jedan dan korištenja, odnosno 3,5 - 4 sata korištenja preglednika, Facebooka i Twittera, a svoj puni kapacitet od nule će povratiti za dva sata i 15 minuta.

Cubot X16 1

DUAL SIM: Mobitel omogućuje umetanje dvije SIM kartice ili jedne SIM i jedne microSD kartice

 

Ekran kao prednost

Glavni gutač baterije, a i pozornosti, u ovom slučaju je već spomenuti, odličan ekran FullHD rezolucije (440 ppi). S obzirom da ga prati dovoljno snažan hardver (četverojezgreni procesor na 1,3 GHz u paru s 2 GB RAM-a), reprodukcija visokokvalitetnih multimedijskih datoteka (testirali smo do FullHD rezolucije) mu ne predstavlja nikakav problem. Zvučni kodek AC3 nažalost nije podržan, ali, općenito, možemo reći da smo vrlo zadovoljni reprodukcijom glazbe preko slušalica i zvučnika.

S obzirom na to da konkurencija u klasi već nudi uređaje s procesorima na višem taktu ili s više jezgri, mogli biste pomisliti da Cubot X16 s, na papiru slabijim čipsetom MT6735 ne nudi zadovoljavajuće performanse. I prevarili biste se. U praksi, nikad nismo morali brisati aplikacije da bismo oslobodili procesorske i memorijske resurse. Uobičajeno bismo imali dvadesetak otvorenih aplikacija (čitaj: sve što smo otvorili tog dana) i fluidno se prebacivali s npr. preglednika na igre, igre na Facebook, itd.

Sviđa nam se i što Cubot X16 dolazi s minimalnim softverskim paketom Android Lollipop 5.1 OS-a, što znači da imate više prostora za instalaciju omiljenih programa, odnosno 11,2 GB od ukupno 16. Od predinstaliranih programa izdvojili bismo korisne Operu Mini i Clean Master, a od softverskih preinaka sučelja zanimljiv widget koji se upali dužim pritiskom na Home tipku a javlja temperaturu uređaja, postotak baterije, raspoloživost memorijskih resursa i voltažu.

 Cubot X16 3

 

Interpolirana stvarnost

Praktički svi noviji mobiteli dolaze s kamerom od minimalno 8 MP pa tako i ovaj. No razlučivost ne znači ništa. Većina kamera visoke razlučivosti na jeftinim mobitelima pada na testu razlikovanja finih nijansi boja, brzog i jasnog fokusa te ostalih “sitnica” koje čine dobru, životnu fotografiju. Ne i Cubot X16. On ima jednu od boljih kamera kad su u pitanju kineski uređaji niske/srednje kategorije, što se upravo i vidi na tim “sitnicama”. Stražnja kamera interpolirana je na 16 MP, a prednja od 5 MP na 8 MP.

U teoriji, to vam daje veću rezoluciju, dok u stvarnosti slici daje mekši ton. Moramo priznati da softver za interpolaciju na ovom modelu prilično dobro popunjava rupe između piksela. Sve u svemu, Cubotu X16 ne možemo naći neku posebnu manu. Svi segmenti su vrlo dobro odrađeni za kategoriju u kojoj se uređaj nalazi, a neki od njih su naša očekivanja i premašili.

Cijena: 1.699 kn

Više informacija

  • Model: Cubot X16
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 3
  • Proizvođač: Cubot
  • Operativni sustav: Android 5.1
  • Procesor: 1,3 GHz Cortex - A53, 4 jezgre (čipset: MediaTek MT6735)
  • Memorija: 2 GB RAM / 16 GB (microSD max. 32 GB)
  • Ekran: 5’’, 1920 x 1080 px, kapacitivni, IPS, 16,7 mil. boja
  • Fotoaparat: 8 megapiksela, 1080p video, HDR, ISO 1600, prednja kamera: 5 megapiksela
  • Komunikacija: 4G, Wi-Fi 802.11n, HotKnot, Bluetooth 4.0, A - GPS
  • Baterija: Li-Ion 2500 mAh
  • Dimenzije i masa: 143,4 x 69,4 x 6,2 mm / 150 g
  • Ostalo: Dual SIM, upravljanje gestama
  • Plus: Ekran, performanse, reprodukcija multimedije
  • Minus: Neodvojiva baterija
  • Ustupitelj i cijena: Se-Mark, www.semark.hr, cijena: 1.699,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Cubot X16

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Cubot X16 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.