Apple iPhone SE - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Apple iPhone SE

Apple iPhone SE

Reciklaža

Umjesto retro revivala kao u autoindustriji, imamo osjećaj kao da se radi o iskorištavanju preostalog hardvera s lagera

Logično mjesto za početi ovaj test je od dizajna. O dizajnu pak, nemamo previše za reći. Ako ste ikada vidjeli iPhone 5 i 5S, u suštini, vidjeli ste i SE. Jedina fizička razlika, ako izostavimo novu rose gold boju kućišta je SE logotip na dnu stražnje stranice, ispod iPhone logotipa. Time Apple odlazi od zaobljenijih rubova na koje smo navikli sa 6 i 6S generacije modela, i vraća se na tri godine star dizajn iPhonea 5S.

Apple iPhone SE 12

12 MEGAPIKSELA: Kamera je u potpunosti prenesena sa 6S, a zbog kućišta nije izbočena

 

S 5S preneseni su i drugi elementi, poput 4 inčnog ekrana, 1,2-megapikselne selfie kamere i senzor otiska prsta koji je u usporedbi sa 6 i 6S osjetno sporiji. Međutim, sa 6S je prenesen gotovo cijeli ostatak hardvera, pa stoga nalazimo Apple A9 procesor s 2 GB RAM memorije, NFC i 12-megapikselnu kameru. Kamera pak nosi zanimljivu prednost, a to je da joj nedostaje izbočenje. Predstavljanjem 6 i 6S modela Apple je podigao podosta prašine oko izbočene leće kamere, za koju su korisnici sumnjali da će se protiviti zubu vremena.

Apple iPhone SE 11

SE LOGOTIP: Jedini fizički indikator koji razlikuje SE i 5S je maleni logotip sa stražnje stranice

 

Budući da je kućište iPhonea SE osjetno deblje, kamera je cijelom svojom veličinom stala u kućište, stoga je kamera kompletno u ravnini s kućištem. Kamera sama po sebi ima odličan kontrast, veoma brzo izoštravanje i vjernost boja koja samo u nekim slučajevima prelazi u prenaglašenost – isto kao i 6S. Ono što pak nije preneseno je 3D Touch i Taptic engine. Pretpostavljamo da razlog tome leži u preostaloj količini gotovih ekrana još od proizvodnje 5 i 5S, stoga bi razvijanje novijih ekrana jednake dijagonale i rezolucije s dodatkom 3D Toucha bilo cjenovno neisplativo te ponovno podizalo cijenu ovog modela koji je ciljan na korisnike sa „skromnijim“ budžetima.

Apple iPhone SE 6

NIGHT SHIFT: Zatopljivanje ekrana pri zalasku sunca bi trebalo smanjiti napor na oči, a time omogućiti bolji san korisniku

 


Najsnažniji 4-inčni mobitel

Apple se tijekom predstavljanja iPhonea SE pohvalio brojkom od preko 30 milijuna prodanih 4-inčnih mobitela u 2015. godini. Međutim, ta brojka uključuje i modele drugih proizvođača pa kada uzmemo u obzir da je u 2015. godini prodano 1,43 milijardi smartphoneova, dolazimo do brojke od oko 2% mobitela s dijagonalom ispod 4 inča. U tih 2% nalazimo isključivo low-budget modele, najčešće pokretane Windows Phoneom poput Microsoft Lumije 430. Time se druga Appleova tvrdnja, da se radi o najbržem i najsnažnijem 4-inčnom mobitelom na svijetu pokazala točnom. Snaga sa sobom nosi i veću cijenu pa se istovremeno radi i o najskupljem 4-inčnom smartphoneu na tržištu. Svoju snagu iPhone SE može zahvaliti odličnom Appleovom A9 čipsetu, koji je u potpunosti preuzet s iPhonea 6S.

Apple iPhone SE 2

iOS 9.3: Neki elementi Appleovog operativnog sustava, poput homescreena, nisu se previše mijenjali od predstavljanja prvog iPhonea

 

 

Unatoč činjenici da se radi o dual core procesoru, a Android tabor se hvali i modelima s osam jezgri, brzina iPhonea SE je munjevita, bez ikakvih usporavanja u svakodnevnom korištenju. Appleu ponovno u prilog ide potpuno kontrola nad hardverom i softverom u svojim uređajima koja im pak omogućuje fantastičnu optimiziranost. iOS je pak istovjetan kao i na drugim modelima. Jedina pak razlika leži u nedostatku 3D toucha, zbog kojeg se Live Photos iz galerije pokreću samo duljim držanjem na ekran, bez mogućnosti usporavanja i ubrzavanja, ovisno o jačini pritiska. Ono što nedostaje je mogućnost otvaranja multitasking prikaza duljim i jačim pritiskom na lijevi donji kut ekrana, no srećom, home tipka nije daleko pa se njenim dvostrukim tapkanjem dolazi do otvaranja prikaza pokrenutih aplikacija.

Apple iPhone SE 13

TOUCH ID: Umjesto pomalo prebrzog prepoznavanja sa 6S, vraćen je senzor s 5S koji je osjetno sporiji

 

Nedostaje i reachability, mogućnost povlačenja prikaza ekrana prema dolje kako bi se lakše dosegnule ikone pri vrhu. No, s 4 inča to ustvari niti nije potrebno. U svim situacijama bismo bez problema mogli dotaknuti sve kutove ekrana jednom rukom, za što nam je ipak trebalo pomalo privikavanja. Ne desi se često da testiramo ovako maleni model pa su nam se ruke navikle na veće panele i ručne akrobacije koje moramo izvoditi kako bismo dotaknuli rubove ekrana. Manja fizička veličina nosi sa sobom lakše jednoruko korištenje, no i nešto nesigurnije ležanje u ruci, što uglavnom pripisujemo našoj nenaviknosti na ovu veličinu. Pretpostavljamo da korisnici koji već imaju 5 ili 5S ne bi imali isti problem, budući da već posjeduju ovakav model. Matirano metalno kućište nam je još od doba iPhonea 5 ostalo u sjećanju kao relativno sklisko, a takav je i slučaj s iPhoneom SE. Baterija i autonomija su jedno od područja gdje je SE pomalo unaprijeđen, makar na papiru broji samo šezdesetak mAh više nego 5S. Bolju autonomiju pripisujemo ponajviše unaprijeđenom procesoru i novijem softveru pa s iPhoneom SE na kraju dana imamo oko 15% više preostalog kapaciteta nego s 5S, uz jednako korištenje.

 

Bolje nego 5C, ali…

Uvijek kada bi nam u ruke došao na test neki Appleov uređaj, iako nismo korisnici Appleovih proizvoda na dnevnoj bazi, teško bismo mogli kriti uzbuđenje. Često bi naše uzbuđenje i rezultiralo oduševljenjem na kraju testa, budući da bi nas Apple uvijek s nekim detaljem pridobio na svoju stranu. U slučaju iPhonea SE teško nam je pronaći i jedan detalj koji bi nas oduševio. Nemojte shvatiti krivo, iPhone SE je kao mobitel tipičan Apple - brz, kvalitetno izrađen i s odličnom softverskom podrškom. No takav je i 5S, još uvijek i nakon 3 godine na tržištu. Kamera iako broji veći broj megapiksela, nudi performanse i kvalitetu slika usporednu s starijim modelom. Nameće se pitanje, čemu? Od iPhonea SE smo barem očekivali da će imati zaobljenije rubove, u skladu s dizajnerskim smjernicama trenutne generacije njihovih smartphonea. Pratili smo i leakove, a sve leakove s interneta koji su prikazivali 5S kućište, s gnušanjem smo odbacili. Recikliranjem jednakog dizajna, ali i dijela hardvera, Apple gubi ono po čemu su bili poznati i po čemu su se dičili – inovativnost.

Maloprodajna cijena s PDV-om:
3.979,00 kn

Više informacija

  • Model: Apple iPhone SE
  • Ukupna ocjena: 3,8
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 9.3.1
  • Procesor: Apple A9, Dual-Core 1,84 GHz Twister
  • Memorija: 2 GB RAM / 16 GB pohrane
  • Ekran: 4“, 640 x 1136 px, kapacitivni, IPS LCD
  • Fotoaparat: 12 megapiksela, f/2.2, 29 mm, dual LED, HDR, prednja kamera: 1,2 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • Baterija: 1624 mAh
  • Dimenzije i masa: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm / 113 g
  • Ostalo: Touch ID
  • Plus: Izrada, brzina rada, kamera
  • Minus: Reciklirani dizajn, cijena
  • Ustupitelj i cijena: Hrvatski Telekom, www.hrvatskitelekom.hr, maloprodajna cijena s PDV-om: 3.979,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone SE

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone SE - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.