HTC 10 - 5.0 out of 5 based on 2 votes
HTC 10

HTC 10

HTC ima hit za 10

Novi HTC 10 je drugačiji od prethodnika, a korisnicima su ponudili gotovo sve što se danas ponuditi može, u premium izdanju. Kako je prošao na Vidilab testu, pročitajte u našoj detaljnoj recenziji.

Može li se za najnoviji HTC 10 reći da je čista desetka? Sudeći prema prvim dojmovima koje smo stekli odmah po uzimanju najnovijeg flagshipa iz HTC-a, Tajvanci imaju hit za prvo mjesto top-liste. Već godinama se HTC nalazi na samom vrhu najboljih telefona, a po izradi su zasigurno No. 1 već nekoliko godina. Oduvijek su voljeli svojim korisnicima dati premium izgled i osjećaj u ruci, svojevrsni su i pioniri - 2008. godine napravili su prvi Android telefon Dream (T-Mobile G1) bez kojeg bi danas svi drugi proizvođači, osim Applea i Microsofta vjerojatno propali (op. a. Nokia je već propala). Dakle, svi drugi proizvođači koji koriste Android kao operativni sustav na neki su način „dužnici“ HTC-a jer im je on utro put koji su tek nakon njih vidjeli i krenuli njime. Ipak, nešto je HTC-u nedostajalo svih prošlih godina dok su imali najbolju izradu telefona (i najjači zvuk, naravno), a to je bolja kamera kojom su mogli konkurirati ostalima na poziciji najboljih.

HTC 10 6

Iskoristiv ekran: Tipke se više ne nalaze na dnu ekrana nego su sada u stilu Samsunga

 

Njihovi pokušaji s Ultra pikselima su imali smisla samo onima koji su zaista kužili što im žele poručiti, ali u praksi se događalo suprotno - snimite fotku s njihovom 4-megapikselnom kamerom i poželite zumirati detalje, ali detalja baš i nema jer fotke imaju premalo piksela da bi ih se zumiralo. „Đaba“ što su njihove kamere noću radile bolje fotke nego njihovi susjedi.


I kamera je dobra

I konačno, na broju 10 su u HTC-u rekli „“Dosta je bilo“ i napravili praktički savršen za današnje pojmove pametni telefon. Ugradili su u njega sve što se ugraditi može - 4 GB radne memorije, Snapdragon 820, 2K ekran, senzor otiska prsta, jaku bateriju, proširivu memoriju...

HTC 10 HTC One M9 HTC One M8 3

Izrada bez premca: Zaista, niti jedan proizvođač mobitela na tržištu ne nudi toliko kvalitetno izrađeno kućište

 

Nedostaje im samo vodootpornost, a to bi onda značilo da nemaju ništa novo za ponuditi korisnicima u nekoj budućnosti. Iako je svaki novi telefon kod svakog proizvođača njihov najbolji telefon, za ovaj se sada to i može reći jer je usporedivo dobar. I sad je i kamera dobra, ima 12 megapiksela koji uz otvor blende f/1.8 uspijevaju vidjeti ono što čak niti mi ne vidimo uvijek - u mračnijem prostoru smo kroz kameru vidjeli bolje nego svojim očima.

HTC 10 13

Imaju HTC-ovci nešto čime se mogu pohvaliti, a da to nema nitko drugi na tržištu. U obje kamere, i u 12-megapikselnu stražnju i u prednju s pet megapiksela ugradili su optičku stabilizaciju. Možda ćete sada vi (ili njihovi konkurenti) reći: pa to može svatko. Može, kad ne bi bilo problema s magnetskim poljima koja stvaraju magneti u telefonu, odnosno problem je kada se na tako malom prostoru nađu dva magneta i zatim krene utjecaj magnetskih silnica jednog magneta na drugi. Nismo još rastavili novi HTC 10 (zaboravili smo na početku teksta reći da su odustali od oznake HTC One M9), ali stvar funkcionira tako da smo i s prednjom kamerom imali stabilnije slike u pokretu. Kad smo se(be) fotkali u slabije osvijetljenom prostoru, nešto nas je obasjalo - bio je to ekran koji je na trenutak bljesnuo svjetlošću, a zatim je kamera snimila ono što je vidjela ispred sebe. Radi se o zamjeni za prednju bljeskalicu kojom se, prema potrebi, osvjetljenje ekrana na trenutak pojačava do maksimuma.

 

Ekran s više boja

Treba spomenuti i Super LCD5 ekran dijagonale 5,2 inča koji daje 30 posto više boja, a boje su vrlo vjerne i realno prikazane. I dok zelena i narančasta na AMOLED ekranu, koji se smatra danas najboljim ekranom zbog dobrog prikaza crne boje, doslovce mogu izazvati mini epileptični napad, na Super LCD5 su obje boje daleko realnije i lakše za gledanje. Uspjeli su na ovom ekranu dobiti odličan odziv (izmjerili su brzinu odziva od samo 120 ms, što je navodno najbrže na tržištu) Androida 6.0 uparenog s već godinama poznatim Sense sučeljem koje je nekadašnjim Windows Mobile i Windows Phone telefonima davalo malo ljepše i blaže sučelje, a i čini Android drugačijim od ostalih proizvođača.

HTC 10 16

Manje je više: Kamera s manje megapiksela  je sada konačno u razini konkurencije, a Super LCD5 vrlo vjerno prikazuje sve boje

 

Najnovija iteracija Sense 8 donosi daleko manje ikona u izborniku (trend koji je prošle godine započeo Samsung, nakon puno pisanja novinara iz cijelog svijeta o bloatwareu) pa tako sada više nema duplih aplikacija za galeriju, kameru ili pak glazbeni player. HTC-ovci su sjeli i usporedili funkcionalnost svojih aplikacija s onima koje im isporučuje Google te jednostavno maknuli lošije (čak i neke svoje aplikacije, jer su zaključili da su Googleove bolje i funkcionalnije). Pohvaljujemo ovaj potez, a naročito manji broj nativnih aplikacija što do izražaja dolazi za godinu-dvije-tri kada napravimo upgrade operativnog sustava i tada Android počinje gubiti životnu utrku. Doslovce ga treba spojiti na aparate kako bi preživio otvaranje zahtjevnih aplikacija kao što je Facebook.


Novi dizajn

Na početku teksta smo rekli kako je izrada i dalje premium, a radi se o sada drugačijem kućištu nego što su bili One M7, One M8 i One M9 koje ste trebali staviti pod mikroskop kako biste pronašli razlike. Naravno, nije baš tako, razlike su se mogle vidjeti, ali je mnogim korisnicima (a ne nama novinarima koji ovaj posao radimo gotovo 20 godina) bilo teško pronaći razlike. Ma znate kako je prošao najnoviji iPhone SE koji se u satiričnim prikazima predstavljao vrlo smiješnim u rukama njihovih vlasnika, koji su plakali jer svi misle da oni ustvari imaju iPhone 5S, a nitko ne kuži da se radi o novom modelu :)
Stražnja strana HTC-a 10 izrađena je iz jednog komada aluminija koji je na boku dodatno poliran (kao da je preko tog dijela prošla laserska zraka ili dijamantna ploča) tako da se pri držanju telefona u ruci čini kao da je kućište vrlo tanko; u praksi i jeste jer je debljina tog dijela na kojem se telefon pridržava samo 2 milimetra.

HTC 10 10

Hvalimo što se stražnja i bočna strana nisu do kraja ispolirale nego imaju grip za bolje držanje u ruci, poliran je samo taj bočni dio telefona. Inače, povećavanjem dijagonale s 5 na 5,2 inča, a zadržavanjem gotovo iste dužine, širine i debljine telefona uspjeli su maknuti neispunjene dijelove koji su smetali korisnicima tako da je telefon sada kompaktniji i ljepši. I tu je još jedna novost, započeta s međumodelom HTC One A9 - ispod ekrana se nalazi fizička tipka sa senzorom otiska prsta, a pored nje su stigle još i dvije softverske tipke tako da sada imate cijeli ekran samo za sebe, bez tipki na dnu ekrana. Ima još promjena u ovom dijelu - stereo zvučnici su prisutni, ali sada je donji zvučnik prebačen na donju bočnu stranu, kod utora za punjenje (novi Type-C) čime se dobilo na nešto prostornijem zvuku ukoliko u mobitel gleda više osoba. HTC zaista ima hit pa vlasnici starih modela mogu bez razmišljanja svoj stari HTC spremiti u ladicu i kupiti novu desetku.

Maloprodajna cijena s PDV-om:
nije formirana

Više informacija

  • Model: HTC 10
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: HTC
  • Operativni sustav: Android 6.0 (Sense 8.0)
  • Procesor: 2,2GHz, 4 jezgre, Qualcomm 820
  • Memorija: 4 GB RAM / 32 GB (microSD max 2 TB)
  • Ekran: 5,2’’, Super LCD5, 2560 x 1440 px, 16,7 mil. boja, 564 ppi
  • Fotoaparat: 12 megapiksela, 4K video, LED bljeskalica, prednji 5 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.2
  • Baterija: Li-Ion 3000 mAh
  • Dimenzije i masa: 145,9 x 71,9 x 9 mm, 161 g
  • Ostalo: Optička stabilizacija na obje kamere, stereo zvučnici i stereo pojačalo
  • Plus: Izrada kućišta, čvrstoća, baterija, kamere, prikaz boja na ekranu
  • Minus: Ništa bitno
  • Ustupitelj i cijena: HTC Hrvatska, www.htc.com/hr, Maloprodajna cijena s PDV-om: nije formirana
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HTC 10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HTC 10 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.