LG G5 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
LG G5

LG G5

Lažni metalac

LG se potrudio tržištu predstaviti prvi modularni mobitel, no ipak ne u pravom smislu. Međutim, dobili smo prvi “unibody” metalni mobitel s izmjenjivom baterijom

U zadnjih par godina rijetko kada se desi da neki mobitel podigne toliko prašine prije svog predstavljanja koliko je podigao G5 (naravno ako izuzmemo Appleov iPhone – svojevrsni tržišno/marketinški fenomen). LG G5 je već u špekulacijama podizao prašinu, zbog pomalo kontradiktornog dizajna, za koji smo smatrali da naprosto nije moguć. Dakle, kako su govorili leakovi, LG G5 je unibody mobitel izrađen od metala, s izmjenjivom baterijom. No ipak se ne radi o golom komadu metala, već je kućište prožeto plastičnim elementima koji propuštaju signal za razne antene. Plastični i metalni dijelovi kućišta su potom lakirani slojem koji bi trebao ostavljati dojam da se radi o metalu. I zasta, čisto na dodir, G5 se čini kao metalni mobitel. Međutim, spram ostalih metalnih mobitela, primjerice HTC-ovih, nedostaje onaj odličan osjećaj težine u ruci, koji bi trebao ostavljati dojam kvalitete i solidnosti. Dojam kvalitete je nadalje narušen nešto lošijom kvalitetom izrade, na koju nismo navikli kod LG-ja. Većina kućišta je izrađena vrhunski, s veoma malenim tolerancijama u proizvodnji.

LG G5 9

NA OKO METAL: stražnja stranica je lakirana tako da djeluje kao metal, no ispod krije i plastične elemente

 

Problematični dio se pak nalazi na dnu, na izmjenjivom dijelu. Manji odvojivi dio na kojem je USB C utor i zvučnik je nešto tanji od samog mobitela, pa se na stražnjem dijelu kućišta osjeti nešto oštriji rub. S prednje strane očekivano dominira ekran, no ovoga puta, manji nego kod prethodnika. Rezolucija 1440p je ostala, no ekran je smanjen na 5,3 inča, prava rijetkost u svijetu mobitela, koji imaju tendenciju iz godine u godinu sve više rasti.

 

Muke po izradi

Mehanizam rastavljanja je pak miješana priča. Iako je gumb za otvaranje, tj. adekvatnije rečeno, razdvajanje mobitela na oko u potpunosti ravan s kućištem, laganim prelaženjem prstom preko njega opet se susrećemo s oštrijim rubovima i grebanjem. Sam mehanizam međutim djeluje kao šaržer nekog vatrenog oružja. Osjećaj sastavljanja LG G5 je začuđujuće zadovoljavajući, unatoč nešto lošijoj izradi. Sve sjeda na svoje mjesto s nešto više sile, ispušta glasnije zvukove i hladno je na dodir, pa djeluje kao oružje dobrog vojnika. Ono što je nestalo su karakteristične tipke za regulaciju glasnoće sa stražnje strane kućišta, koje su prebačene na klasičnije bočno mjesto, no s lijeve strane uređaja. Na stražnjoj stranici se pak nalazi tipka za otključavanje s integriranim senzorom otiska prsta. Prava je šteta da je LG odustao od tipaka za volumen na stražnjoj strani, koje su debitirale s LG G2, a već pojavom LG G3 smo priželjkivali čitač otiska na tome mjestu.

LG G5 2

LG G5 3

ISTA POZICIJA:  Različite kamere dozvoljavaju snimanje kadrova drastično različitog izgleda


Modularnost, u light verziji

Smisao odvojivog kućišta je u zamjeni, tj. proširivanju funkcionalnosti samog mobitela. U prodajnom paketu kojeg imamo na testu je došao samo standardni dio, koji kako smo spomenuli, sadrži samo USB C port i zvučnik. Moguće je pak kupiti druge module, primjerice dodatni Bang&Olufsen DAC ili camera grip, koji dodaje fizičke komande za fotoaparat, ali i dodatnu 1.200 mAh bateriju. Koncept dodatnog elementa za kameru je već viđen kao dodatak za Nokia Lumiu 1020, koja je čak sadržavala i navoj za stativ, koji nam pomalo nedostaje na LG G5.
LG je već najavio da će i drugi proizvođači moći proizvoditi svoje module, koji će se naknadno pronaći u slobodnoj prodaji. Vrijeme će pak pokazati koliko će ti dodaci biti tražena roba, budući da će se na tržištu pojaviti relativno kasno nakon lansiranja samog G5. Iako se LG diči da se radi o modularnosti, ne bi smo išli toliko daleko da LG G5 proglasimo modularnim mobitelom. Za potpunu modularnost još uvijek čekamo na Motorola (Lenovo) Aru.

LG G5 13

MEHANIZAM OTVARANJA:  Za otvaranje treba ponešto sile, a sve na svoje mjesto sjeda veoma čvrsto


Tri oka za svaku situaciju

Uz modularnost, inovativno je i uključenje dvije različite kamere sa stražnje strane mobitela. Radi se o jednoj 16 megapikselnoj kameri s uskim kutem snimanja. U pravoj LG maniri, kamera ima odlične performanse po noći i iznimno brzi autofokus, zahvaljujući laserskom mjerenju udaljenosti objekta kojeg slikamo. Imamo osjećaj kao da se odlična kamera sa G4 u potpunosti prenijela na G5, s pomalo ušminkavanja i dorađivanja softvera. Prava fotografska atraktivnost je širokokutna leća na 8 megapiskelnoj kameri, koja nam je dozvolila da u kadar uhvatimo pola VIDI-jeve redakcije s jednog metra udaljenosti, dok se radi na redakcijskom sastanku za nadolazeći broj. Drugoj kameri nedostaje malo kontrasta i oštrine, no to nadoknađuje odličnim širokim kutom snimanja. Ne možemo skrivati oduševljenje i animacijom promjene iz uskokutne – u širokokutnu kameru, pri kojem se kadar zamuti i privlači, odnosno širi od nas, kao da se i fizički zamjenjuju leće na fotoaparatu.

LG G5 14

RAZDVOJIVOST:  Baterija ostaje, a donji rub nudi mogućnost proširenja


Dvije klijetke, visok pritisak

LG G5 koristi Snapdragon 820 SoC, koji umjesto osam jezgara (4+4) sadrži četiri (2+2). Qualcomm tvrdi, da unatoč manjem broju jezgara, novi čipset nudi gotovo dvostruko bolje performanse od svojeg prethodnika. Ubacimo li još u jednadžbu nešto optimiziraniji Android 6.0, LG G5 je jedan od bržih Android modela s kojima smo se susreli. Novi LG softver je i nešto laganiji za pokretanje, no zbog 4 GB RAM memorije, ne sumnjamo da bi se G5 dobro snašao i sa nešto težim OS-om. Po dizajnu, LG UI i nije toliko šaren kao do sad. Primjerice, postavke uređaja su kompletno u crno-bijelom dizajnu, koji djeluje veoma jednostavno i elegantno. Ono što nam se pak ne dopada je da nedostaje androidu karakterističan app drawer, pa UI djeluje više kao varijacija na temu appleovog iOS-a. Stvar se pak može popraviti zamjenom launchera, u neki s google play storea, poput Nova launchera.

LG G5 10

ARSENAL KAMERA: Dvije kamere imaju različite leće, a između njih karakteristični laserski autofokus

 

Maloprodajna cijena s PDV-om:
5.299,00 kn

Više informacija

  • Model: LG G5
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: LG
  • Operativni sustav: Android 6.0.1
  • Procesor: Snapdragon 820 – Dual Core 2,15 GHz i Dual Core 1,6 GHz
  • Memorija: 4 GB RAM / 32 GB pohrane
  • Ekran: 5.3“, 1440 x 2560 px, kapacitivni, IPS LCD
  • Fotoaparat: 16 megapiksela (f/1.8) i 8 megapiksela (f/2.4), OIS, Laserski autofokus, prednja kamera: 8 megapiksela (f/2.0)
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • Baterija: 2800 mAh
  • Dimenzije i masa: 149.4 x 73.9 x 7.7 mm/ 159 g
  • Ostalo: Zamjenjivi donji dio
  • Plus: Kamere, ekran
  • Minus: Nesavršenosti u izradi, baterija
  • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska, www.lg.com, Maloprodajna cijena s PDV-om: 5.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG G5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG G5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.