Sony Xperia XA - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Sony Xperia XA

Sony Xperia XA

Budget od ruba do ruba

Sony već odavno kroz cijelu ponudu modela krasi odlična kvaliteta izrade, a konvencionalnost XA razbija poneki zanimljiv detalj, no konkurencija ne spava

Još smo od Xperije M2 oduševljeni koliko se kvalitetno izrađen mobitel može dobiti u srednjoj klasi. Sony je i bio predvodnik trenda uvođenja kvalitetne izrade i u niže klase, kojeg su počeli slijediti svi pa čak i Samsung. Takav je slučaj i sa Xperijom XA. Kvaliteta kućišta je na razini, no materijali su nešto drugačiji. Umjesto sjajne stražnje stranice nalik staklu, dočekala nas je matirana plastična površina iznimne čvrste, no mekanog dodira pod prstima. Bočne stranice iako su od plastike, djeluju kao metal, no nedostaje onaj osjećaj hladnoće kojeg pruža samo metal.

 

Ekran u fokusu

Ekran je, kao i kod svih dodirnih mobitela, u fokusu svega. U slučaju s XA ekran je i u fokusu u dizajnerskom smislu. Ekran je u 2.5D obliku, što označava lagano zaobljene i rubove, no niti približno onima na Samsungovim Edge modelima. Više se radi o zaobljenju kako bi se stekao dojam tankoće kućišta. I zaista, kućište djeluje mnogo tanje nego što bi njegovih 7,9 mm dalo naslutiti. Bočni obrub jedva je deblji od 3,5 mm audio utora na vrhu. Ekran pak djeluje kao da se radi o svetom gralu mobilnih ekrana, edge-to-edgeu. Međutim, ipak se ne radi o ekranu koji se proteže od lijevog do desnog ruba već se radi o dizajnerskom triku budući da se uz sam panel nalazi crni obrub od oko pola milimetra, koji nije vidljiv kada je ekran isključen. Xperiji XA to nećemo uzeti za zlo budući da mobitel s isključenim ekranom izgleda odlično, pomalo neobično i atraktivno.

Ekran sam po sebi djeluje kao Ahilova peta ovog modela. Iako broji pristojnih 5 inča, koje smatramo još adekvatnim za jednoruko korištenje, nedostaje mu full HD rezolucija. Iako se radi o IPS panelu, dojam nije skroz sjajan budući da su boje pomalo isprane, s tek osrednjim osvjetljenjem. Slabiji kontrast i osvjetljenje bismo mogli i oprostiti da se radilo o full HD rezoluciji, no u ovom slučaju, dojam je ipak okaljan.

Sony Xperia XA 12

PREMIUM: Iako stražnja stranica više nije glatka i nalik staklu, matirana površina također ostavlja odličan dojam


Performanse na razini

Okaljane pak nisu performanse, koje su neočekivano dobre. Sonyjeva implementacija Androida je jedna od laganijih pa se tako i MediaTekov čipset s osam jezgara i dva gigabajta RAM-a dobro snalazi s njim. Ekscesivnih zastajkivanja nismo primijetili već samo ona uobičajena za ovaj segment, pri dohvaćanju novog sadržaja za prikaz unutar aplikacija, primjerice društvenih mreža.

Dizajn i ponuda aplikacija su u Sonyjevoj maniri, s multimedijom u prvom planu. Na prošlim verzijama softvera, glazbenom sviraču je nedostajao branding Walkmana (koji nam je budio topli osjećaj nostalgije), a u ovoj verziji nedostaju i podcastovi. Implementacija podcastova ionako nije bila najsretnija, stoga za njima i ne žalimo previše. Međutim, pozdravljamo mogućnost reprodukcije multimedijskog sadržaja s poslužitelja u mreži, poput Windows računala. Xperia XA može pritom jednako tako biti medijski poslužitelj za druge uređaje u mreži, poput televizora koji posjeduju DLNA mogućnosti streamanja.

Kamera također djeluje dobro. 13 megapiksela je pristojna brojka, a kvaliteta fotografija je očekivana za segment. Oštrina je i bolja od očekivane, no kontrast i boje naginju hladnijem spektru. Video snimanje je moguće u full HD-u, a dostupno je čak i HDR snimanje koje je možda i prevelik zalogaj za ovaj čipset pa smo pri snimanju koji puta primijetili poneki ispali frame, no nije to ništa strašno.

Trn u oku nam je baterija koja broji 2.300 mAh, što se čini pomalo slabim. Uspjeli smo izvući jedan dan konzervativnijeg korištenja, s ponekad neočekivanim opadanjem kapaciteta u standbyju. Baterija pak posjeduje mogućnost brzog punjenja pomoću MediaTekovog Pump Express+ 2.0 standarda, kojeg, koliko smo mi uspjeli testirati, standardni paket ne sadrži. Punjenje je ipak nešto brže od očekivanog, upravo zbog manjeg baterijskog kapaciteta.

Maloprodajna cijena s PDV-om:
2.399,00 kn

Više informacija

  • Model: Sony Xperia XA
  • Ukupna ocjena: 3,6
  • Performanse: 3
  • Isplativost: 3
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 6.0.1
  • Procesor: 2.0 GHz Cortex-A53, 8 jezgri, čipset Mediatek MT6755 Helio P10
  • Memorija: 2 GB RAM / 16 GB (microSD max 256 GB)
  • Ekran: 5“, 720 x 1280 px, kapacitivni, IPS LCD
  • Fotoaparat: 13 megapiksela, prednja kamera: 8 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.1
  • Baterija: 2.300 mAh
  • Dimenzije i masa: 143,6 x 66,8 x 7,9 mm / 137 g
  • Plus: Dizajn, izrada
  • Minus: Baterija, ekran
  • Ustupitelj i cijena: Sony Mobile Hrvatska, www.sony.hr, Maloprodajna cijena s PDV-om: 2.399,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia XA

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia XA - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.