Sony Xperia X Performance - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Sony Xperia X Performance

Sony Xperia X Performance

Korak do premiuma

Kombinacija vrhunskog i vrlo dobrog ugrađenog hardvera čini X Performance zanimljivim smartfonom.

Iza dugog naziva oznake modela Xperia X Performance, koji trenutno predstavlja najjači model koji dolazi iz Sonyja, krije se puno toga. Iako bi serija X trebala na neki način zamijeniti dosadašnju Xperia Z seriju, u stvarnosti su stvari ipak drukčije jer nova X serija sadrži i slabije modele kao što je XA te osrednje jak Xperia X.

Sony Xperia X Performance 14

VRHUNSKA IZRADA: Naprijed se nalazi staklo, a na stražnjoj strani metal

Model X Performance je dakle, trenutni flagship u Sonyjevoj ponudi, a unutar staklom i aluminijem okruženog (premium) kućišta s polikarbonatnim rubom koji bi trebao ublažiti padove nalazi se vrhunski hardver, iako ne baš najjači što se nudi u današnje vrijeme.

Snažna kamera

Ali, stražnja kamera od 23 megapiksela svakako je u samom vrhu te nudi ono što i očekujemo od Sonyja, a to su vrhunske fotografije i video zapisi, u svakom trenutku. Uz automatske i ručne postavke koje već poznajemo na većini novih, naprednih modela pametnih telefona, svakako nam je zanimljiv prediktivni hibridni autofokus koji prati objekte ako su u pokretu - fokusiramo li na dijete koje trči, automobil koji ubrzava po cesti autofokus će stalno pratiti taj objekt kako bi u svakom trenutku dobili što bolje izoštren upravo taj detalj. U stvarnosti, u našim rukama autofokus to jako dobro radi, ne gubi se niti kad se objekt već lagano počinje gubiti s ekrana. Istovremeno, fotografije nude odličnu oštrinu, vjernost boja, brzo snalaženje ukoliko pomičemo kameru u pokretu te zaista brzo okidanje.

Sony Xperia X Performance 18

RUČNI I AUTOMATSKI NAČIN: Ukoliko  ste napredniji korisnik i volite eksperimente, obavezno koristite manualni način rada

Pokrenemo li snimanje video filmova, odmah se primjećuje kako X Performance nema 4K video snimanje. Nedostatak? I da i ne - ukoliko želimo snimiti video filmove koje ćemo gledati kroz nekoliko godina onda je to nedostatak, ali za gledanje na 5-inčnom fullHD ekranu nema potrebe za više od full HD-a. Naravno, sad se vi pitate pa kako najjači mobitel nema i veću gustoću piksela?! I mi se pitamo u kojem će se smjeru sve to kretati, s obzirom na razmaženost sa Z serijom jer modeli u Z5 seriji su bili zaista nadmoćni po tom pitanju. Na kraju krajeva, Z5 Premium je nudio gustoću od čak 806 točkica po inču dok X Performance nudi „samo“ 441 ppi. Vrijeme će pokazati i sigurni smo kako će uskoro model X Performance biti slabiji od jačih modela koje će Sony predstaviti jer se stvari ipak kreću prema VR-u koji zahtijeva minimalno ono što je nudio Z5 Premium.

Hardver i softver

U hardverskom dijelu Sony nudi Snapdragon 820, dakle tu se prate svjetski trendovi, ima integrirana 3 GB RAM-a (s trenutnom rezolucijom ekrana zaista niti nema potrebe za više), interna memorija od 32 GB proširiva je do 256 GB preko microSD utora unutar IP68 certificiranog kućišta kojem prašina i (slatka) voda baš i neće nauditi ukoliko se držite specificiranih uvjeta koje taj certifikat zahtijeva. Baterija od 2700 mAh (da, navikli smo i na više) nudi nešto više od jednog dana autonomije te nije izmjenjiva. Ukoliko se odlučite na zamjenu baterije to će vas u ovlaštenom servisu koštati nešto manje od 400 kuna.

Sony Xperia X Performance 15

FINGERPRINT SENZOR: Već smo se naviknuli na položaj tipke za očitavanje našeg otiska prsta, na boku telefona

U softverskom dijelu Android 6.0.1 je nadograđen s Xperia launcherom, u izborniku pronalazimo PlayStation aplikaciju s kojom se može daljinski igrati s velikim PlayStationom, nema (drage nam) Walkman aplikacije nego se koristi dosta moćna glazbena aplikacija povezana sa Spotify servisom, a preko mobitela je moguće pristupiti i na kućnu mrežu s glazbom. U postavkama je nalazi pravo čudo postavki za bolji zvuk preko slušalica ili pak preko stereo zvučnika. Eh, da, nema FM radio!

Cijena je visoka, možda ćete pomisliti nakon što odvažete ugrađeno i iznos koji treba platiti, ali istovremeno dobivate izrazito kvalitetan osjećaj na dodir kućišta (uz, istina, pomalo šupalj zvuk koji dopire iza brušenog aluminija poklopca baterije), jaku kameru, osrednje jaku bateriju te fingerprint senzor smješten na tipku za pokretanje telefona, što je jako dobra pozicija u ergonomskom i praktičnom pogledu.

Više informacija

  • Model: Xperia X Performance
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 6.0.1
  • Procesor: 2x 2,15 GHz + 4x 1,6 GHz, 4 jezgre, Snapdragon 820
  • Memorija: 3 GB RAM / 32 GB (microSD utor do 256 GB)
  • Ekran: 5’’, 1080 x 1920 px, 16,7 mil. boja
  • Fotoaparat: 23 megapiksela, f/2.0, fullHD video, LED bljeskalica, prednji 13 megapiksela
  • Komunikacija: LTE Cat9, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, GPS
  • Baterija: Li-Ion 2700 mAh
  • Dimenzije i masa: 143,7 x 70,5 x 8,6 mm, 165 g
  • Ostalo: IP68 certifikat, senzor otiska prsta, stereo zvučnici
  • Plus: Izrada kućišta, kamera, ekran
  • Minus: Nema FM radio, uvjetno rezolucija ekrana
  • Ustupitelj i cijena: Sony Mobile (www.sonymobile.com), 5.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia X Performance

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia X Performance - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.