Sony Xperia XZ - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Sony Xperia XZ

Sony Xperia XZ

Kamera za 5!

Uz odličnu izradu i vrhunsku kameru XZ nudi i vrlo dobre karakteristike, koje smo detaljno naravno testirali u Vidilabu.

Sonyjeva X serija ima već šestog člana, a specifičnost Xperia X serije je da u nju ulaze i praktički početni modeli, ali i modeli koji mijenjaju popularni Xperia Z5. U trenutku kada smo pomislili da je Xperia X Performanse vrhunac koji ove godine stiže iz Sonyja, predstavljen je model XZ, s jasnim naznakama kako pripada X seriji, ali jako aludira na Z seriju koja je u međuvremenu dosegnula svoj vrhunac te nema nasljednika u obliku modela Z6 koji smo možda očekivali.

Korak do vrha

Sony XZ se smjestio nešto iznad X Performanse modela od kojeg je za 0,2 inča većeg ekrana, također u (samo) full HD rezoluciji, iako su razlike u specifikacija vrlo slične (čipset Snapdragon 820, Adreno 530 grafika, 3 GB radne memorije iako bismo očekivali 4 GB, 23/13 megapikselne kamere). Ipak, razlikuju se jer XZ ima jaču bateriju što je i očekivano zbog većih dimenzija kućišta, a vizualno su to dva sasvim različita modela jer Performance modela na stražnjoj strani ima aluminijsko kućište s brušenim finišem te polikarbonatni okvir na boku koji će ublažiti padove ukoliko telefon isklizne iz ruke. Testirani Sonyjev flagship XZ također straga ima metalni poklopac iznad baterije koja nije izmjenjiva, na što smo naviknuti već godinama vezano uz Sonyjeve mobitele, a to znači i da je telefon vodootporan i da se može koristiti u vlažnim uvjetima te potapati do dubine 1,5 metara i koristiti u uvjetima s prašinom.

Sony Xperia XZ 17

STARIM PUTOVIMA SLAVE: Novi XZ nudi vrhunsko foto iskustvo kroz automatske i ručne postavke

Promatranjem se na boku primjećuje polikarbonatni okvir koji povezuje prednju i stražnju stranu, a kad telefon uzmemo u ruke onda se u testiranoj inačici gubi osjećaj prijelaza. Izrada je zaista vrhunska i ne primjećuju se prijelazi, telefon ima odličnu ergonomiju i lijepo leži u ruci. S veličinom ekrana od 5,2 inča spada u prihvatljivu kategoriju, za one koji baš ne žele „ciglu“ u rukama, Ipak, iznenađuje samo full HD rezolucija, koja je usput rečeno i više nego dovoljna u stvarnosti i niti jednom nismo primijetili bilo kakvu nazubljenost ili loš prikaz grafike. Ali, Sony nas je prije više od godinu dana razmazio sa Z5 Premium modelom koji je imao fantastičnu gustoću piksela od čak 806 ppi (XZ ima 424 ppi).

Vrhunska kamera

S nestrpljenjem smo se odmah nakon proučavanja vanjskog dizajna i ekrana prihvatili prednje i stražnje kamere. Rezultat je apsolutno najbolja stražnja kamera na jednom Sony mobitelu ikada. Kamera od 23 megapiksela, s kojom se družimo već duže vrijeme, softverski je daleko bolje popeglana nego na prethodnicima i briljira u svim uvjetima - noću u uvjetima slabog svjetla smo se zaputili u mračnije dijelove stana i iza zgrade, a rezultat je bio jako, jako dobar. Komentiramo fotografije napravljene u automatskom načinu, a kad smo se malo primili ručnih postavki dobili smo još bolje rezultate s kojima Sony može konkurirati bilo kojem današnjem mobitelu s kamerom. Danju su fotke također vrhunske, laserski auto fokus dobro „procjenjuje“ objekte i udaljenost, a snimanje objekata i osoba u pokretu uz aktiviranu opciju praćenja objekata radi jako dobro i fokusira baš na automobil koji se kreće, a koji smo prethodno označili na ekranu. Zamjerku jedino dajemo, a vjerojatno to gotovo nikome niti neće biti zamjerka, na smještaj odabira 4K video rezolucije koji se ne nalazi na uobičajenom mjestu na kojem biramo između nižih rezolucija nego je potrebno posjetiti dio izbornika kamere u kojem se nalaze razne aplikacije zabavnog štiha. Oduševila nas je Background defocus u kojoj možemo snimiti ljude i objekte uz blur efekt - istovremeno se snimaju dvije fotografije, a klizanjem prsta po ekranu možemo izoštravati ili zamućivati pozadinske predmete ili ljude. Dok iPhone Plus za ovaj efekt koristi dvije stražnje kamere, Sonyju je dovoljna samo jedna.

Sony Xperia XZ 19

JEDINSTVENA POZICIJA: Sony koristi bočnu tipku za položaj senzora otiska prsta, što je vrlo ergonomski postavljeno

U multimedijskom dijelu XZ je bogat, ima stereo zvučnike koje bismo ocijenili pretihima za ovakav tip telefona, a pri razgovoru preko speakerphona koristi se samo donji zvučnik (kao i kod još nekih drugih proizvođača, dok Apple iPhone 7 Plus koristi oba) pa telefoniranje u vožnji dok je telefon na držaču nije baš praktično jer sugovornike vrlo slabo čujemo.
Uz 3 GB radne memorije XZ radi ekspresno, nema otezanja ili zatezanja u radu, multitasking s 15-ak aktivnih aplikacija u pozadini je fluidan. Odličan je i senzor otiska prsta smješten na praktičnom mjestu na boku telefona, a baterija traje nešto više od jednog dana.

Više informacija

  • Model: Xperia XZ ★★★★★
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 6.0.1
  • Procesor: 2x 2,15 GHz + 4x 1,6 GHz, 4 jezgre, Snapdragon 820
  • Memorija: 3 GB RAM / 32 GB (microSD utor do 256 GB)
  • Ekran: 5,2’’, 1080 x 1920 px, 16,7 mil. boja, 424 ppi
  • Fotoaparat: 23 megapiksela, f/2.0, 4K video, LED bljeskalica, prednji 13 megapiksela
  • Komunikacija: LTE Cat9, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, GPS
  • Baterija: Li-Ion 2900 mAh
  • Dimenzije i masa: 146 x 72 x 8,1 mm, 161 g
  • Ostalo: IP68 certifikat, senzor otiska prsta, stereo zvučnici
  • Plus: Izrada kućišta, kamera, ekran za full HD rezoluciju
  • Minus: Nema FM radio, tih zvuk iz stereo zvučnika
  • Ustupitelj i cijena: Sony Mobile (www.sonymobile.com), 5.129,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia XZ

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia XZ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.