Moto Z - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Moto Z

Moto Z

Najtanji i jak

Duh RAZR Motorole živ je i u Z modelu koji je u trenutku izlaska najtanji pametni telefon, hardverski u borbi s Android elitom.

Flagship Moto brenda kod nas dolazi pod imenom Z i iako je Lenovo preuzeo Motorolu i dalje se osjeti dizajn, a zadržan je i logo jednog od najvećih imena u povijesti mobitela. Pogled na Moto Z priziva RAZR tanak dizajn samo u modernijem smartphone okruženju, a karakteristikama ovaj uređaj stoji uz bok Android flagship eliti.

Najtanji

Sa samo 5,2 milimetra debljine Moto Z se diči titulom najtanjeg pametnog telefona. Specifičnost telefona jest mogućnost dodavanja modova u vidu kamere, JBL zvučnika, projektora ili dodatne baterije, a ti se modovi dodaju naslananjem na stražnju stranu. Drže se pomoću magneta te komuniciraju pomoću pinova koji „vire“ na leđima telefona. Ako nemate modove, u paketu stiže hrapavi plastični poklopac koji podiže ergonomiju, ali i mijenja spomenutu debljinu.

Motorola Moto Z 7

POKLOPI ZA ERGONOMIJU: Poklopac za metalno tanko kućište je poželjan, budući da su bez njega kontatki za komunikaciju s modovima izloženi vanjskim utjecajima

Pinove nikako ne želite imati istaknute, ali i sa stražnjim poklopcem i silikonskim obrubom koji dolazi u paketu ovo je i dalje vrlo lijepo i tanko dizajniran mobitel. Podsjetimo da je iPhone 7 debljine 7 mm i Moto Z kvalitetom i dizajnom ide u korak s popularnim Appleovim flagshipom.
Prednjom stranom dominira 5,5-inčni QHD ekran koji ispod i iznad ima dosta prostora. I dok je iznad ekrana smještena kamera i LED bljeskalica i između njih zvučnik, ispod je definitivno previše neiskorištenog crnog prostora na kojemu je home tipka/čitač otiska prsta. Metalni rub i pozadina odaju dojam čvrstoće. Dizajn je definitivno jedna od jačih strana Moto Z telefona.

Brojke i popisi

Kad smo se već dotaknuli ekrana, u odnosu na ranije Moto modele promijenjen je u AMOLED i pozdravljamo tu odluku jer je doista odličan. Uz visoku rezoluciju 2560 x 1440 piksela ima fenomenalan prikaz crne, odlične kutove gledanja i zapravo nemamo neki prigovor za glavni komunikacijski dio s korisnikom. U iznimno tankom kućištu sukobljavaju se fenomenalni hardveraj i skromna baterija. Osnovica Moto Z modela je čipset Snapdragon 820 kojeg možemo naći i u ostalim najjačim Android modelima na tržištu. Uz njega ide 4 GB radne memorije i dobili smo model s 32 GB unutarnje pohrane (ima još 64), a microSD karticom može se proširiti do 256 GB.

S obzirom da je naš Moto Z stigao iz trgovine, dolazi s dual SIM mogućnostima (u tom slučaju nema mjesta za dodatnu microSD karticu), no vjerojatno će kod operatera dolaziti s jednim SIM mjestom. Od komunikacijskih tehnologija tu je očekivano Wi-Fi ac, LTE i Bluetooth 4.1. Zanimljivost je da nema utor za slušalice, nego u kutiji dolazi adapter USB 3.0 na 3,5 mm što nam se baš i nije svidjelo. Drugi minus paketa je što turbo punjač nema odvojivi kabel pa ćete za spajanje s računalom trebati nabaviti novi kabel.
Spomenuta slabija baterija ima 2600 mAh i meni je u testiranju svaki put izgurala cijeli dan, čak nekad i dan i prijepodne, a turbo punjač ga do pola kapaciteta napuni za cca 35 minuta.

Slikavanje

Fotografije na Moto Z prednjoj kameri od 5 megapiksela su među boljim selfie kamerama. Ima širokokutnu leću i bljeskalicu i dobre su kvalitete i u lošijim svjetlosnim uvjetima. Stražnja 13-megapikselna kamera u dobrim svjetlosnim uvjetima blista i ima odlične fotografije, dok kod lošijih uvjeta za slikanje aparat mora biti vrlo miran da bi isporučio kvalitetne uratke, a ne smije biti ni previše kretnji. Video mogućnosti idu do 4k rezolucije, ali na njoj nema stabilizacije slike, a ako stavite kamera Hasselblad mod, on također ne podržava više od fullHD rezolucije. Inače, ovaj foto dodatak dolazi s 10x optičkim zoomom i ksenon bljeskalicom, a ima i grip za lakše držanje.

Motorola Moto Z 5

FOTO NASTAVAK: Modovi ne dolaze u paketu, već se trebaju posebno kupiti. Hasselblad foto mod donosi 10 x optički zoom, grip i Xenon bljeskalicu i cijenu preko 2000 kuna

Uz foto mod, isprobali smo projektor i JBL zvučnik kao dodatak, a postoji za sada još i dodatak u vidu jače baterije.
Projektor omogućuje dijagonalu projekcije do 70’’, ali i niske 480p rezolucije. Radi se o DLP projektoru snage 50 lumena i s integriranom baterijom od 1100 mAh. JBL zvučnik je doista glasan, donosi stereo zvuk ukupne snage 6 W i glasnoće do 80 dB. Unutra je također dodatna baterija koja bi trebala trajati 10 sati.

Moto Z

Budući da modovi nisu baš pristupačne cijene, oni su najzanimljiviji kao dobro osmišljena modularnost i dobro izvedena. No i bez njih je Moto Z pravi flagship model koji do izlaska novih pametnih telefona na Snapdragonu 835 ostaje u samom vrhu ponude. Jedinstven je zbog tanašnog dizajna, modova, brzog Nougat upgradea kojeg smo dobili čim smo ga upalili. Softverski nema puno overlaya, a treba spomenuti i otisak prsta koji se postavlja na home tipki. Najkorisniji feature bio mi je gesta mahanja preko telefona koja otkriva lock screen i pokazuje imate li kakve notifikacije bez da se telefon uopće i dodirne.

Više informacija

  • Model: Moto Z
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Lenovo
  • Operativni sustav: Android 6.0 (nadograđen na 7.0 Nougat)
  • Procesor: 2,2 GHz, 4 jezgre, Qualcomm Snapdragon 820, Adreno 530 GPU
  • Pohrana: 32 GB (microSD max 256 GB)
  • Memorija: 4 GB RAM
  • Ekran: 5,5’’, AMOLED 2560 x 1440 px, 16,7 mil. boja, 535 ppi
  • Fotoaparat: 13 megapiksela, 4K 30 fps, 1080p 60 fps, LED bljeskalica, prednji 5 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi ac/a/b/g//n, Bluetooth 4.1
  • Baterija: Li-Ion 2600 mAh
  • Dimenzije i masa: 153,3 x 75,3 x 5,2 mm, 136 g
  • Ostalo: Moto modovi, nadogradnja na Nougat, čitač otiska prsta, dual SIM
  • Plus: Dizajn, tankoća, performanse, ekran, modovi
  • Minus: Baterija bi trebala biti većeg kapaciteta
  • Ustupitelj i cijena: SE-MARK (www.se-mark.hr), 5.099,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Moto Z

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Moto Z - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.