OnePlus 5 jeftiniji flagship skoro bez mane

OnePlus 5 jeftiniji flagship skoro bez mane

Flagship… killer?

Novi OnePlus 5 donosi nam premium izradu i najbolje što čipseti i memorija mogu ponuditi po zanimljivoj cijeni. No je li to dovoljno da bude rame uz rame s najboljima?



OnePlus se dugo vodio kao mala tvrtka koja nekako uspijeva godišnje izbaciti uređaje koji konkuriraju najboljem što mogu ponuditi, primjerice, Samsung, HTC, LG i iPhone. S vremenom se otkrilo da je OnePlus sestrinska tvrtka čiji vlasnici također drže brendove smartphonea OPPO i Vivo. Dok su oni namijenjeni low i mid-range uređajima, OnePlus je namijenjen flagship ponudi.

OnePlus 5 7 fmtVjerovalo se da će s prvim mobitelom početi rušenje cijena drugih uređaja, no dogodilo se obrnuto – posljednja je verzija više nego dvostruko skuplja od prve. Postavlja se stoga pitanje je li takva cijena opravdana. Petica nam dolazi u dvjema inačicama koje se razlikuju u boji i količini dostupne memorije. Prva verzija ima 6 GB novog LPDDR4X RAM-a koji od prijašnje verzije troši manje energije i 64 GB interne memorije s UFS2.1 standardom kojim se brzina čitanja povećava s 500-600 MB/s na 700-800 MB/s. Uređaj dolazi u sivoj boji, dok skuplja verzija dolazi s 8 GB RAM-a i 128 GB memorije u crnoj “midnight black” boji poput one na prošloj, 3T verziji. Oba modela imaju jednake specifikacije, a uključuju i 1080p Optic AMOLED ekran koji koriste i na prijašnjim dvama uređajima. Svjetlina ekrana usporediva je sa Samsungom S8 na 440 nita, no Samsung u automatskoj regulaciji svjetlinu može pojačati za još 30 %.

OnePlus 5 2 fmtProcesor je Snapdragon 835 s grafikom Adreno 540, za koji se jamče najbolje moguće performanse na europskom tržištu uz Exynos, Samsungov procesor koji pokreće S8. S prednje strane nalaze se 16-megapikselna “selfie” kamera sa Sonyjevim senzorom IMX 371 koja reproducira odlične tonove čak i u lošijim svjetlosnim uvjetima te kapacitivni “home” i dva navigacijska gumba. Stražnju stranu krase dvije kamere, glavna sa senzorom IMX 398, koji je najbolje što Sony trenutno nudi od mobilnih kamera osim senzora IMX 400 iz njihove flagship ponude Xperia XZ. Zbog izgleda i položaja kamera i bljeskalice mobitel često uspoređuju s iPhoneom 7 Plus. Poput iPhonea, 16-megapikselna glavna kamera ima f/1.7 otvor blende za bolje rezultate u slabijim svjetlosnim uvjetima, no objekti u daljini nemaju jasnu oštrinu, dok 20-megapikselna kamera s telephoto lećom ima f/2.8 otvor blende koji propušta manje svjetla, no daje jasnije rezultate udaljenih objekata s dodatnim dvostrukim “lossless” zumiranjem, ali su joj rezultati slabiji u lošim svjetlosnim uvjetima. Novi portretni način snimanja koristi oba senzora kako bi istaknuo subjekt te zamutio pozadinu imitirajući DSLR kamere, no ovdje OnePlus koristi kameru s telephoto lećom pa se i u malo tamnijem prostoru primjećuje šum. Jedina zamjerka kamerama izostanak je optičke stabilizacije koju je prijašnji model imao. I dok 16-megapikselne kamere imaju elektronsku (softversku) stabilizaciju, te sreće nije kamera s telephoto lećom, za koju će biti potrebne vrlo mirne ruke ili čak stalak.

OnePlus 5 3 fmtBez stabilizacije je i snimanje u 4K rezoluciji. Sa softverske strane, OnePlus se odlučio za osnovnu verziju Android Nougata s minimalnim dodacima, što im daje dodatnu brzinu pri pokretanju aplikacija i navigaciji kroz sustav usporedivu čak s Googleovim Pixelom. Dapače, korištenje je toliko fluidno da ga uspoređuju i s iPhoneom 7 Plus. Ostale su novosti Bluetooth 5.0 s četiri puta većim dosegom i osam puta većom propusnošću, a koji tek treba ući u širu primjenu. Utor za slušalice i dalje je prisutan, pokreće ga kvalitetan driver koji će korisnici s nešto boljim slušalicama moći cijeniti. Prednje staklo i kamere zaštićeni su tehnologijom Gorilla Glass 5, no neki korisnici javljaju da se boja oko stražnje kamere lako guli, stoga definitivno preporučamo masku. Nedostatak je ovogodišnje flagship ponude i izostanak certifikata za vodu i prašinu, zato mobitel treba držati podalje od tekućina.
Nedostatak za ovogodišnjom flagship ponudom je i nepostojeći certifikat za vodu i prašinu pa mobitel sigurno treba držati podalje od bilo kakve vode.OnePlus 5 8 fmt

Više informacija

  • Model: OnePlus5
  • Ukupna ocjena: 4,8
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: OnePlus
  • Operativni sustav: Android 7.1.1/OxygenOS 5.4.3
  • Procesor: Snapdragon 835
  • Grafički sustav: Adreno 540
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 6 GB
  • Ekran: 5,5'' Amoled/ 1920x1080
  • Stražnja kamera: 16 i 20 MP
  • Prednja kamera: 16 MP
  • Komunikacija: LTE, WI-Fi ac
  • Baterija: 3300 mAh
  • Dimenzije i masa: 154.2 x 74.1 x 7.3 mm/ 153 g
  • Ostalo: Dual-sim, Gorilla Glass 5, Bluetooth 5.0, USB type-C, Dash charge
  • Plus: brza memorija, najbrže punjenje, kvaliteta kamera, cijena
  • Minus: rezolucija, nedostatak vodootpornosti.
  • Ustupitelj i cijena: www.oneplus.net/hr 3750/4150 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za OnePlus 5 jeftiniji flagship skoro bez mane

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

OnePlus 5 jeftiniji flagship skoro bez mane - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.