Apple iPhone 8: Model koji se mogao zvati i iPhone 7S

Apple iPhone 8: Model koji se mogao zvati i iPhone 7S

Apple je odlučio predstaviti nasljednika iPhonea 7 za one kojima je iPhone X predaleko ili preskup.

Apple je ove godine odlučio predstaviti tri nova modela — iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X. I dok se iPhone X željno iščekuje, iPhone 8 je već dostupan u prodaji, ali nije tako popularan niti se o njemu priča. Istina, moglo bi se reći da je u pitanju samo malo dorađen iPhone 7, no nakon nekoliko dana korištenja i recenziranja mislim da je ovo jedan od podcjenjenijih uređaja ove godine.

Kvaliteta izrade, dizajn

Mislim da je nepotrebno isticati očekivanu vrhunsku kvalitetu Appleovih proizvoda. Prvorazredni materijali i izvrsna završna obrada još uvijek daju točan opis iPhonea, s tim da je ovo prvi put nakon iPhonea 4S da staklo prekriva kompletnu stražnju stranu uređaja. Izbor stakla mnogima se neće svidjeti zbog veće šanse razbijanja nakon pada, no glavni razlog za odabir tog materijala jest što omogućuje korištenje bežičnog punjenja baterija, što nije moguće u slučaju metalnog kućišta. 

 

iphone 2

 

Držanje u ruci ugodno je zbog manjih dimenzija (uređaj se zaista čini „zbijen“), ravnomjerno raspoređene težine i osjećaja kao da je i najmanji prazni prostor unutar kućišta ispunjen nekom komponentom. U odnosu na HTC U11, razlika je puno veća nego sam očekivao.

Jedino izbočenje na stražnjoj strani nalazi se ondje zbog kamere koja je ispupčena. Zbog toga će se uređaj malo klackati na stolu, a kamera će trpjeti najviše ogrebotina, no pozitivan je ishod to što će se smanjiti oštećenja stražnjega stakla.

iphone 3

Bočne su tipke kvalitetne s vrlo zadovoljavajućim klikom, dok s donje strane u narednim mjesecima očekujem više ogrebotina zbog stalnog spajanja Lightning kabela za punjenje.

Ekran, multimedija

Ekran dijagonale 4,7“ i dalje se vrlo dobro drži sa svojom IPS matricom, čak i među AMOLED ekranima. Naravno, crna je boja i dalje sivkasta u odnosu na totalno crnu boju kod AMOLED-a, no u odnosu na ostale IPS ekrane crna je tamnija, kontrast je bolji i svjetlina zaslona dovoljno je jaka za ugodno korištenje u uvjetima danjeg svjetla. Novost je u odnosu na iPhone 7 i uporaba tehnologije TrueTone, koja pomoću senzora balansa bijele boje prilagođava točku bijele okolini u kojoj se mobitel nalazi. Ako se nalazimo u prostoru umjetnog svjetla hladnijih tonova, ekran će se tome prilagoditi pa će i bijela na ekranu biti hladnija.

Promjene su suptilne i poboljšavaju iskustvo korištenja i tek kad koristim drugi telefon zapravo shvaćam koliko je stvar dobra. Bilo bi super još da je ekran okružen tanjim rubovima, no onda iPhone X ne bi izgledao tako dobro. Gledanje videa i igranje igara pravi je užitak, a uz jedan od najboljih stereo zvučnika na mobitelima ljubitelji Netflixa i filmova s ovim će modelom zbilja doći na svoje.

Performanse

Prošlogodišnji iPhone 7 radio je sjajno — aplikacije se učitavaju brzo, skrolanje i animacije izgledaju glatko i dorađeno i vidljivo je da je iOS izvrsno prilagođen hardveru. Tim stopama nastavljaju iPhone 8 i iOS11, no ipak nije sve tako savršeno.

Novi iOS11 prate neke nedovršene sitnice i bugovi. Sve kompleksniji i napredniji operativni sustavi sadrže u sebi sve više komponenti koje treba detaljno testirati i optimizirati. Izdavanje nove verzije OS-a svake godine polako dolazi na naplatu, pa je tako iOS11 u nekim trenucima znao zatrzati, aplikacije su se znale srušiti ili bi ostatak sučelja imao problema. Novi A11 Bionic procesor isti je kao i onaj u iPhoneu X, no zbog manje rezolucije ekrana grafički zahtjevne igre radit će još bolje i brže. Iako 2 GB radne memorije izgleda malo, za iOS je to dovoljno, dok je pozitivan pomak doživjela i interna memorija koja sada počinje od 64 GB.

Rezultat Antutu benchmarka nevjerojatno je dobar, bolji od gotovo svih ostalih Android konkurenata te se opasno približava čak i desktop procesorima Intelove Core serije. Performanse će sigurno biti dovoljne za gotovo sve aplikacije i igre sljedeću godinu-dvije, što je uz optimiziran OS jedna od najvećih prednosti Appleova ekosustava i simbioze hardvera i softvera.

Kamera

Apple je oduvijek bio poznat po svojoj fantastičnoj kameri. Iako je u zadnjih nekoliko godina konkurencija drastično napredovala i u nekim slučajevima čak i preskočila Apple, iPhone je uvijek bio dobar izbor za one koji traže kameru izvrsnu u svim uvjetima, uključujući i pouzdanost i predvidljivost. Osmica je ostala na tom tragu. Kamera daje izvrsne rezultate u većini svjetlosnih uvjeta. HDR je prilično dobro implementiran, tako da i kontrastne situacije izgledaju dobro, s vrlo malo izgubljenih detalja u najsvjetlijim i najtamnijim dijelovima.

iphone kamera

Google Pixel i dalje je kralj HDR-a, no iPhone nije daleko. Kamera rezolucije 12 megapiksela ovoga puta sadrži optičku stabilizaciju i na manjem modelu, što je itekako utjecalo na kvalitetu u slabijim uvjetima osvjetljenja. Prednja je kamera rezolucije 7 megapiksela i bit će sasvim dovoljna za sve selfije koji će se objavljivati na društvenim mrežama.

Zaključak

Apple iPhone 8 mogao se bez problema zvati i iPhone 7S. Velik broj opcija ostao je isti, od ergonomije, dizajna, pa čak i dimenzija (futrole za iPhone 7 savršeno pristaju iPhoneu 8). No puno bolje performanse, bežično punjenje, poboljšana kamera i zbilja izvanredni stereo zvučnici bit će odlična nadogradnja za trenutne vlasnike iPhonea 6 i 6S koji su čekali poboljšani model ili se nalaze pri kraju dvogodišnjeg ugovora.

Apple zna da nema smisla eksperimentirati s provjerenom formulom i da je nove stvari najbolje pokušati s potpuno drugim modelom kao što je iPhone X.

Više informacija

  • Model: Apple iPhone 8
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Cijena: 3
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 11 (hexa-core, 6 jezgri)
  • Procesor: A11 Bionic
  • Pohrana: ugrađena 64 GB
  • Ekran: 4,7 inča, 1334 x 750, IPS
  • Stražnja kamera: 12 MP
  • Prednja kamera: 7 MP
  • Baterija: 1821 mAh
  • Ostalo: 3D Touch, IP67 certifikat, stereo zvučnici, Bluetooth 5.0
  • Plus: kvaliteta izrade, bežično punjenje, optimizirani OS
  • Minus: premalo promjena u odnosu na iPhone 7, prosječna baterija, nedostatak 3,5-milimetarskog konektora
  • Ustupitelj i cijena: Vipnet www.vipnet.hr 599 kn jednokr. + 200 kn/mj - Mobilna L tarifa
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone 8: Model koji se mogao zvati i iPhone 7S

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone 8: Model koji se mogao zvati i iPhone 7S - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.