Sony XZ1 Compact: Malo čudovište - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Sony XZ1 Compact: Malo čudovište

Sony XZ1 Compact: Malo čudovište

Compact je manja, kompaktnija verzija mobitela Sony XZ1, no zadržava gotovo sve karakteristike svog većeg rođaka.

Nije tajna da Sony dizajn svojih smartphonea nije mijenjao već… neko vrijeme. XZ1 Compact nastavlja tu tradiciju s minimalističkim pristupom dizajnu koji možete voljeti ili mrziti, no jedno je sigurno: stvarno odlično leži u ruci. Kada sam ga tek dobio na testiranje, malo sam bio skeptičan prema dimenzijama uređaja, pogotovo zbog mojih šapa, no mobitel me iznenadio pokazavši se kao savršen sklop dimenzija i pristupačnosti kojime je puno lakše navigirati jednom rukom.

Ekran je malen s 4,6-inčnom dijagonalom, što ipak predstavlja izazov u tipkanju, pogotovo ako se odlučite za hrvatski jezik koji ima dodatne gumbe na ekranu. Kad smo već kod ekrana, riječ je o IPS LCD panelu rezolucije 720 x 1280 piksela, što mu daje gustoću od 319 piksela po inču. Ekran je čitljiv i na suncu, a može služiti i kao bljeskalica kada dođe vrijeme za selfije.

Moram spomenuti da pozamašno čelo i brada ne daju uređaju dojam kvalitete i performansi koje zapravo krije te se nadam da će Sony objeručke prihvatiti trend tanjih rubova u budućoj verziji. S druge strane, zahvaljujući širim rubovima, ovaj uređaj dolazi sa stereo zvučnicima na vrhu i dnu prednje strane za uistinu bolju i nešto glasniju glazbu od konkurencije koja u nekim slučajevima još uvijek ne prihvaća takvo rješenje.

XZ1 Compact 2

S prednje strane nalazi se još i selfie kamera od 8 megapiksela koja ima dobre rezultate i u tamnijim prostorijama, no softver u procesu lagano zamućuje sliku. Tu je i elektronska stabilizacija, kao i snimanje videa u 1080p rezoluciji.

Pogledom na zadnju stranu nailazimo samo na kameru s bljeskalicom. Kamera je Sonyjeva najnovija ponuda senzora, IMX 400, o kojemu smo već pisali u više navrata. Donosi mnoga poboljšanja i nove mogućnosti koje uključuju proširenu stvarnost i skeniranje 3D objekata u virtualni prostor. Bljeskalica je također impresionirala slikanjem u večernjim satima osvijetlivši cijelu scenu te je omogućila kameri da uhvati i najmanje detalje. Kućište je uređaja plastično, no na njemu se ne vide otisci prstiju, kao ni mikroogrebotine od svakodnevnog korištenja, premda smanjuje dojam kvalitete uređaja.

XZ1 Compact 3

 

Vratimo se na kameru, čija je rezolucija impresivnih 19 megapiksela. Hvata širok kut, a zahvaljujući svojoj veličini, omogućuje zumiranje nakon slikanja. No to nije sve, jer nova kamera omogućuje snimanje videa u 4K rezoluciji, kao i novu mogućnost super slow motiona iliti usporene slike koja, za razliku od konkurencije, snima nevjerojatnih 1000 slika u sekundi u HD kvaliteti. Rezultati su impresivni te video koji smo snimili na Sljemenu možete vidjeti na našim stranicama. Super slow motion može trenutak razvući na pet sekundi zahvaljujući RAM memoriji integriranoj u samu kameru.

Ta mogućnost traje kratko i osvježi se svakih nekoliko sekundi snimanja koliko je uređaju potrebno da sve podatke prebaci s kamere u memoriju mobitela. Tu je i 3D skeniranje objekata o kojemu smo već pisali. Ono funkcionira potpuno kao na Xperiji XZ1. Samo vodite računa o tome da je vaš subjekt dobro osvijetljen te da izvor svjetlosti nije previše oštar i rezultati skeniranja bit će zaista impresivni.

Što se performansi tiče, one su odlične, naravno, jer u ovom malom uređaju kuca srce pobjednika u obliku Snapdragona 835 kojeg hrani 4 GB RAM memorije s 32 GB pohrane koja je proširiva MicroSD karticama. Prisutne su i nove tehnologije poput Bluetootha 5.0, a cijelu stvar pokreće potpuno novi Android Oreo koji dobivate odmah iz kutije. Baterija je kapaciteta 2700 mAh, što je sasvim dovoljno za njegove dimenzije. Senzor otiska prstiju nalazi se na gumbu za otključavanje sa strane koji ima nov dizajn i koji će vam se zasigurno dopasti jednom kada se na njega naviknete (jer ga ne možete zamijeniti za gumbe glasnoće).

Ukupan je dojam odličan, a bio bi još i bolji samo da je ekran nešto veći, odnosno da su čelo i brada upola manji, Sony bi imao u rukama pravoga pobjednika.

Više informacija

  • Model: Xperia XZ1 Compact
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 8.0 Oreo
  • Procesor: Snapdragon 835
  • Pohrana: 32 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Ekran: 4,6" IPS / HD
  • Fotoaparat: Sony IMX 400 10 megapiksela
  • Ostalo: Gorilla Glass 5, Bluetooth 5.0, USB Type-C
  • Plus: novosti koje donosi kamera, performanse u malom izdanju, trajnost baterija
  • Minus: zastarjeli dizajn, omjer ekrana i kućišta
  • Ustupitelj i cijena: Sony Hrvatska 5.110,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony XZ1 Compact: Malo čudovište

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony XZ1 Compact: Malo čudovište - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.