Huawei Mate 10 Lite: Ja sam mali Mate

Huawei Mate 10 Lite: Ja sam mali Mate

Aluminijska izrada, velik ekran koji dominira prednjom stranom uređaja i vrlo solidne performanse unatoč nekim kompromisima opravdavaju ime Mate.

Možda smo se malo razmazili koristeći Mate 10 Pro, pa smo modelu Lite pronašli koju manu previše. S druge strane, razlika u cijeni premašuje 3000 kuna, pa zapravo treba vidjeti koliko je ostalo iz Mate flagshipa u jeftinijem i okljaštrenom telefonu Mate 10 Lite.

Mate izgledom

Prvi je vizualni dojam odličan. Ogromni IPS (ne AMOLED kao kod Mate 10 i Proa) ekran od 5,9 inča ima odlične kutove gledanja, svjetlinu i kontrast, a rezolucija 1080 x 2160 i gustoća piksela od 409 neke su od velikih prednosti ovoga modela. Maksimalno iskorištavanje prednje strane za ekran opet je Huaweijeva filozofija. Ekran je nešto što bi se definitivno moglo pronaći i na kakvom flagship modelu. Pored ekrana (koji nažalost nema Gorilla glass zaštitu) drugi dio, posuđen od visoke klase, krasi unibody aluminijska izrada. Iako je sada trend staklo, reći ćemo da je i aluminij još uvijek premium materijal, a on je kod Mate 10 Litea izveden bez oštrih rubova. Međutim, iako to izgleda lijepo, problematično je iz aspekta ergonomije. U ruci imate prilično velik telefon koji je sklizak, a nema rubova za koje bi se mogao uhvatiti, stoga definitivno za njega preporučamo zaštitnu masku.

Malo dodam, malo oduzmem

Filozofija modela Mini i Lite pružanje je dojma što bližeg originalu, u ovom slučaju modelu Mate 10, a pritom se radi postizanja niže cijene nastoje napraviti što podnošljiviji kompromisi. Jasno, jedan od takvih dolazi u obliku slabijeg čipseta. Unutar modela Lite nalazi se Huaweijev in-house osmojezgreni procesor Hisilicon Kirin 659, koji donosi midrange performanse. U paru s 4 GB radne memorije pri većini zadataka neće dovesti ni do kakvog osjetnog kašljucanja uređaja. Mate 10 Lite stiže sa 64 GB interne memorije koja je karticom nadogradiva do 256 GB. Čitač otiska prsta radi besprijekorno i brzo, a nalazi se ispod stražnjih kamera. Na uređaju su još tipke za paljenje/gašenje i pojačavanje/smanjivanje jačine zvuka. Tipke multitasking, back i home softverske su i smještene su na dnu ekrana.

Četiri kamere

Huawei model Lite reklamira kao uređaj s četirima kamerama, odnosno dvjema stražnjim i dvjema prednjim. Pri tome treba napomenuti da su druge kamere i sprijeda i straga s 2 megapiksela i koriste se za bokeh efekt, odnosno za opciju uljepšavanja portreta. Više se radi o senzorima dubine, dok je fotografiranje prepušteno glavnoj 16 MP, odnosno prednjoj 13 MP kameri. Fotografije su u boljim svjetlosnim uvjetima prilično dobre, što se, naravno, mijenja na lošije s nepovoljnijom rasvjetom. U tamnim dijelovima fotografija prisutan je šum, ali za ovu cjenovnu klasu kamera je zaista vrlo dobra. Selfie kamera također je na očekivanoj razini i neće razočarati, pogotovo ako se volite igrati opcijama i ne možete bez nezaobilaznog bokeh efekta.

10 Lite 3

Softverski, uređaj stiže s Android 7.0 Nougatom i EMUI verzije 5.1. Na zaključanom ekranu postoji niz atraktivnih wallpapera, može se birati između klasičnog Huaweijeva sučelja (kao na iPhoneu, bez pregleda svih aplikacija) gdje su sve aplikacije na ekranima ili standardnijeg načina s dijelom aplikacija na ekranima, a dijelom u popisu appova. Tu je i brza gesta u stranu prema dolje koja poziva predložene najkorištenije aplikacije. Sve u svemu – fluidan i snažan sustav koji je vrlo responzivan, a tom dojmu naročito pridonosi čitač otiska prsta.

Kao minus definitivno dolazi izostanak podrške za Wi-Fi ac, pa tako nećete moći koristiti usluge bržeg 5G WLAN-a. Također, dodatna microSD kartica može se umetnuti samo nauštrb druge SIM kartice. Najveća je zamjerka ipak ona ergonomska, pri čemu se fenomenalna izrada i lijepi zaobljeni rubovi kućišta od brušenog aluminija s korisničke strane zapravo ponašaju nekorisno. Iako vizualno atraktivno, kućište je jednostavno klizavo.

Više informacija

  • Model: Mate 10 Lite
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Cijena: 5
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Huawei
  • Operativni sustav: Android 7.0 Nougat
  • Procesor: Hisilicon Kirin 659 Octa-core (4 x 2.36 GHz Cortex-A53 & 4 x 1.7 GHz Cortex-A53)
  • Memorija: 4 GB RAM/ 64 GB
  • Ekran: 5,9”,1080x2160, IPS LED, kapacitivni, 16 mil. boja, 409 ppi
  • Fotoaparat: Dual 16 MP+ 2 MP HDR, phase detection fokus 1080p video, prednja Dual 13 MP, f/2.0+ 2 MP
  • Komunikacija: GSM, HSPA, LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2
  • Baterija: Li-Po 3340 mAh
  • Dimenzije i masa: 156.2 x 75.2 x 7.5 mm/ 164 g
  • Ostalo: čitač otiska prsta
  • Plus: Kamera, ekran, izrada
  • Minus: Nema AC WLAN
  • Ustupitelj i cijena: Agram servis, www.smartson.hr, 2.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei Mate 10 Lite: Ja sam mali Mate

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei Mate 10 Lite: Ja sam mali Mate - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.