LG V30 - 1.0 out of 5 based on 1 vote
LG V30

LG V30

LG-ev posljednji flagship na europsko tržište kasni skoro pola godine, no i dalje se radi o vrlo zanimljivom uređaju


Life’s good



Iako je ostatak svijeta LG V30 dobio još u rujnu prošle godine, na europsko tržište došao je tek sada, što će bitno utjecati na njegovu prodaju jer se mora nadmetati s novom generacijom flagshipova koja dolazi na naše tržište. No nećemo biti negativni, ovdje se i dalje radi o odličnom i uistinu jedinstvenom uređaju koji predstavlja sami vrh LG-eve ponude.

Nakon prilično razočaravajućeg modela G6, LG je morao nekako vratiti povjerenje vjernih korisnika te su iz tog razloga napravili uređaj bez kompromisa. Pola godine kasnije LG V30 i dalje je odličan uređaj, no izlazak Galaxya S9, kao i skori dolazak uređaja sa Snapdragonom 845, uvelike ugrožavaju njegov položaj na tržištu. LG V30 dolazi s Androidom 7.1.2 i još uvijek nije dobio nadogradnju na Android 8.0.

LG je očito mnogo vremena posvetio optimizaciji jer je sustav uistinu fluidan, a animacije kretanja kroz izbornike među najboljima su koje smo vidjeli na Androidu i fluidnost podižu na razinu koju bi se usudili usporediti s iOS-om, koji je poznat kao kralj fluidnosti operativnih sustava. Osim animacija i ostalih kozmetičkih izmjena, LG je odlučio sustav održati čistim, tako da nema mnogo bloatwarea, no isto tako nema softverskih posebnosti koje bi LG V30 izdvojile u moru Android uređaja.

LG V30 pokreće Qualcomm Snapdragon 835 SoC sa osmojezgrenim procesorom i Adreno 540 grafikom. Procesor radi u konfiguraciji 4+4, odnosno ima 4 brže Kryo jezgre radnog takta 2,45 GHz za intenzivnije zadatke i dodatne 4 Kryo jezgre s nižim radnim taktom od 1,9G Hz koje se koriste za manje intenzivne i pozadinske zadatke. Pošto se radi o jednom od najboljih procesora, o performansama ne vrijedi trošiti previše riječi, kroz apsolutno sve zadatke jednostavno leti i morate se stvarno potruditi da ga natjerate na zapinjanje. Multitasking je odličan i 4 GB RAM-a omogućava da držite velik broj aplikacija otvoren bez osvježavanja pri izmjeni aplikacija.

Qualcomm je poznat po odličnoj grafici i Adreno 540 nije iznimka, tako da nema igre u kojoj pri visokim postavkama nećete dobiti visok framerate. LG V30 pravi je flagship i isporučuje performanse vrijedne tog statusa, što je i za očekivati za njegovu nemalu cijenu. V30 je jedinstven po tome što je jedini flagship koji je fokusiran na audio performanse te ima ugrađen Quad DAC s impresivnim pojačalom koje može pogoniti slušalice s daleko većom impedancijom od pojačala u većini pametnih telefona.

Iako se radi o featureu koji će malo tko koristiti, odlično je imati uređaj fokusiran na audio performanse u svijetu pametnih telefona u kojemu 3,5-milimetarski utor polako izumire. Druga posebnost LG-a V30 su stražnje kamere, primarna rezolucije 16 megapiksela s otvorom blende f/1.6 i optičkom stabilizacijom slike u tri osi i sekundarna, širokokutna kamera rezolucije 13 megapiksela s otvorom blende f/1.9. LG je na model V30 ugradio i svoj poznati laserski autofocus sustav s phase detectionom koji je među najboljim autofocus sustavima na pametnim telefonima.

LG V30 kamera

 

Iako je autofocus sustav među najboljima, senzori, nažalost, nisu, tako da fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja često ispadnu vrlo tamne pošto kamera pokušava održavati što nižu ISO vrijednost, tako da fotografije ispadnu vrlo čiste, no isto tako tamne. U idealnim svjetlosnima uvjetima fotografije su uistinu impresivne i viša rezolucija zaista pomaže kod sitnih detalja na fotografiji.

Sekundarna širokokutna kamera je više fora nego što je zapravo korisna jer fotografije napravljene istom imaju jak fisheye efekt, no ako se nađete u situaciji da vam treba ekstra širok kut snimanja, odlučno je imati opciju. Sekundarna kamera bila bi odlična za snimanje videa, no, nažalost, nema optičku stabilizaciju, tako da će snimanje kvalitetnog videa istom biti dobra opcija samo ako investirate u gimbal. Prednja kamera rezolucije je 5 megapiksela s otvorom blende f/2.2 te posao izrade selfieja obavlja vrlo dobro, iako su fotografije nerijetko tamnije nego što bismo željeli.

LG V30 uistinu je odličan uređaj koji će mnogi, nažalost, isključiti iz odabira skorim dolaskom novog vala flagshipova. Ako želite najbolje audio iskustvo odnosno ako koristite slušalice s visokom impedancijom, LG V30 je sigurna preporuka.

Više informacija

  • Model: V30
  • Ukupna ocjena: 4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 3
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: LG
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 835
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Konektor: USB Type-C, 3,5 mm
  • Ekran: 6“ P-OLED, 2880 x 1440 piksela
  • Baterija: Li-Po, 3300mAh
  • Dimenzije i masa: 151.7 x 75.4 x 7.3 mm
  • Plus: Kvaliteta izrade, performanse, audio sustav
  • Minus: Cijena, isplativost zbog kasnog dolaska
  • Ustupitelj i cijena: LG www.lg.com/hr 7.599,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG V30

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG V30 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.