Huawei P20 Pro - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

Huawei novim flagshipom nastavlja dominaciju na području mobilne fotografije, ovog puta uz dodatni senzor te novi nivo implementacije AI asistencije.

Za 10 bolji

Huawei je napravio revoluciju u svijetu mobilne fotografije u suradnji s Leicom, jednim od najpoznatijih proizvođača fotoaparata na svijetu, kada su odlučili dodati sekundarni monochrome senzor koji je omogućio sasvim novi nivo detalja u mobilnoj fotografiji. Očekivali smo Huawei P11, ali Huawei je odlučio novi model nazvati P20 kako bi ime odražavalo količinu napretka u odnosu na model P10.

Huawei P20 Pro ima „glass sandwich“ konstrukciju koju spaja aluminijski okvir. Očito je kako se Huawei potrudio oko dizajna P20 Pro jer je dizajn uistinu jedinstven i upečatljiv. Tu upečatljivost uvelike možemo pripisati odličnom izboru boja pozadine uređaja koje uređaj čine upečatljivim, no ne u tolikoj mjeri da njegov izgled čine jeftinim. P20 Pro dostupan je u Pink Gold, Graphite Black, Midnight Blue i posebnoj novoj boji pod imenom Twilight koja je gradient koji prelazi iz zelenkasto-plave u ljubičastu. Naš testni model je Midnight Blue boje koja odlično pogađa balans između atraktivnosti i upečatljivosti te profesionalnog izgleda. Aluminijski okvir je tamno kromiran i čini odličan prijelaz između crne prednje i plave stražnje strane uređaja. Huawei isporučuje P20 Pro s Androidom 8.1.0 umotanim u EMUI 8.1 sučelje. EMUI je među najlakšim i najjednostavnijim custom sučeljima proizvođača koje kao prioritet ima fluidnost te u tome uvelike uspijeva zahvaljujući odličnim tranzicijskim animacijama. Huawei P20 Pro pokreće Huaweijev vlastiti HiSilicon Kirin 970 SoC koji smo prvi put upoznali s modelom Mate 10 Pro prošle godine. Kirin 970 se sastoji od osmojezgrenog procesora koji radi u „4+4“ konfiguraciji s četiri Cortex-A73 jezgre radnog takta 2,4 GHz za zahtjevnije zadatke i četiri Cortex-A53 jezgre radnog takta 1,8 GHz za manje zahtjevne i pozadinske zadatke te Mali-G72 MP12 dvanaestjezgrenog grafičkog procesora. Performanse procesora su odlične, što se očekuje od Cortex A-73 jezgri: svaki zadatak izvršava s lakoćom, upravo onako kako očekujemo od flagshipa. Nažalost, performanse grafičkog procesora nisu na nivou na koji smo navikli od novijih flagshipova, tako da ćete u najzahtjevnijim 3D naslovima kao što je Shadowgun Legends čak i na „Low“ presetu grafičkih postavki primijetiti padove ispod 60 FPS-a. Za manje zahtjevne naslove Mali-G72 MP12 bit će i više nego dovoljan, no ovo je ipak flagship uređaj i mišljenja smo da je MP18 verzija ovog grafičkog procesora daleko prikladnija ovakvom uređaju. Za teške multitaskere tu je 6 GB memorije koji omogućuju ekstreman multitasking bez zastoja i osvježavanja aplikacija.

Glavna atrakcija Huaweija P20 Pro je njegov sustav kamera koji je i ove godine razvijan u suradnji s Leicom. Ovog puta Huawei je ugradio čak tri senzora od kojih svaki ima jedinstvenu namjenu kod fotografiranja. Primarna kamera ima senzor rezolucije čak 40 megapiksela te veličine vrlo visokih 1/1.7“ uz odličnu optiku s otvorom blende f/2,4 i optičkom stabilizacijom. Sekundarna kamera je telefoto, odnosno zoom kamera sa senzorom rezolucije 8 megapiksela i otvorom blende f/1,6. Tercijarna i najzanimljivija kamera ima 20 megapikselni monochrome senzor te služi za hvatanje detalja kod fotografiranja pošto isti ne mora filtrirati boju te može propustiti više svjetla. Tercijarna kamera ima otvor blende f/1,6 kako bi senzor mogao dobiti što više svjetla. U slučaju lošijih svjetlosnih uvjeta, možete se osloniti na dvotonsku bljeskalicu s dvije LED diode. Huawei P20 Pro uz impresivan hardver ima i napredne AI mogućnosti kroz opciju zvanu Master AI koja pokušava prepoznati svaku situaciju u kojoj fotografirate te prilagoditi postavke kako biste napravili što bolju fotografiju. Ključna riječ je „pokušava“ jer Master AI ponekad poboljša, a ponekad pogorša fotografiju, iako je impresivno koliko različitih vrsta scena može prepoznati. Tijekom našeg dugog testiranja primijetili smo kako Master AI u većini situacija radi fotografije visokog kontrasta te povećanog zasićenja boja, što rezultira smanjenim dinamičkim rasponom, no mnogi vole takve fotografije i iste su prikladnije za objavljivanje na društvenim mrežama jer ih nije potrebno dodatno uređivati. P20 Pro ima odličan Night mode koji vam omogućuje da iz ruke snimate duge ekspozicije uz pomoć stabilizacije pogonjene AI-jem. Night mode više ekspozicija spaja u jednu kako bi ostvario maksimalni dinamički raspon te ulovio što više svjetla. Ako želite iskoristiti sve mogućnosti sustava kamera P20 Pro, tu je Pro mode koji omogućava podešavanje svih parametara ekspozicije. Prednja kamera ima senzor vrlo visoke rezolucije od 24 megapiksela uz autofocus i otvor blende f/2.0. Unatoč svim tim pikselima, selfieji nisu pretjerano oštri čak i kada isključite sve opcije uljepšavanja.

Geekbench Android Benchmark pokazao je zavidnih 1921 bodova.

Huawei P20 Pro 6

Velika novost je i FullView zaslon koji donosi (in)famozni „notch“ u svijet mainstream Android telefona. Huawei razumije kako mnogi korisnici nisu fanovi notcha, tako da je isti moguće „onemogućiti“ u opcijama, odnosno sakriti gašenjem piksela u razini notcha, što je moguće zahvaljujući Super AMOLED zaslonu. Kako taj prostor ne bi bio neiskorišten, isti se i dalje prikazuje za prikaz statusne trake, tako da na notch možete gledati kao na dva malena zaslona. Zaslon je dijagonale 6,1 inča i rezolucije 2244 x 1080 piksela uz gustoću piksela od 408 piksela po inču. Reprodukcija boja i kutovi gledanja su među najboljima na tržištu, što se može očekivati od Super AMOLED zaslona. Defaultni profil boja ima visoku zasićenost boja, no u postavkama zaslona dostupan je profil koji nudi prirodniji prikaz boja koji je mnogo bolji za pregled i uređivanje fotografija. Baterija kapaciteta 4000 miliamper-sati omogućava impresivnu autonomiju te čak ako se upustite u dulje sesije igranja 3D igara, moći ćete bez problema ostvariti 6 sati rada zaslona. Ako uređaj koristite za manje intenzivne zadatke, možete lako ostvariti preko 10 sati rada zaslona. P20 Pro, nažalost, ne podržava bežično punjenje, što mu je jedan od rijetkih minusa. Za punjenje i prijenos podataka Huawei P20 Pro koristi USB 3.1 Type-C konektor, koji se također koristi i za spajanje slušalica jer P20 Pro nema 3,5-milimetarski utor za slušalice. Huawei P20 ima ugrađen i IR blaster, koji možete koristiti za daljinsko kontroliranje televizora i ostalih multimedijskih uređaja. 

Huawei P20 Pro je odličan uređaj i velik skok u odnosu na P10 po pitanju performansi i kvalitete kamere. Iako pametni telefoni nikada neće moći zamijeniti DSLR fotoaparat, Huawei nam je pokazao kako pametni telefon može biti odličan alat za učenje i razvijanje fotografskih vještina bez potrebe za investiranjem u fotografsku opremu. Osim fotografije, P20 Pro pokazao se odličnim kod produktivnosti, pa će zasigurno biti odličan izbor onima koji ovise o pametnom telefonu zbog posla, kao i teškim ovisnicima o društvenim mrežama koji ne mogu ispustiti telefon iz ruke.

Više informacija

  • Model: P20 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Huawei
  • Procesor: HiSilicon Kirin 970
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 6 GB
  • Konektor: USB 3.1 Type-C
  • Ekran: 6,1“ Super AMOLED, 2244 x 1080 piksela
  • Baterija: Li-Poly, 4000mAh
  • Plus: Kvaliteta izrade, performanse, kamera, zaslon
  • Minus: Nema podršku za bežično punjenje, snaga grafičkog procesora
  • Ustupitelj i cijena: Huawei, www.huawei.com, 6.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei P20 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei P20 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.