Xiaomi Redmi 5

Xiaomi Redmi 5

Visoka ponuda nižeg segmenta

Xiaomi je napokon službeno na našem tržištu te nastavlja sa osvajanjem svjetskog tržišta. Testiramo nudi li Xiaomi uistinu više od konkurencije te ima li na našem tržištu mjesta za još jednog proizvođača.

Xiaomi slovi za proizvođača s najboljim omjerom cijene i kvalitete te je taj njegov status već postao svojevrsna poštapalica korisnika njegovih telefona. Brand je odsada dostupan i u klasičnoj distribuciji sa servisnom podrškom u Hrvatskoj. Model Redmi 5 je na granici između nižeg i srednjeg cjenovnog razreda, no to nije nužno loša stvar jer nudi vrline oba segmenta bez mnogo mana. Kvaliteta izrade je dobra, prednja strana je, naravno, staklena uz Gorilla Glass zaštitu, dok ostatak uređaja ima unibody aluminijsku konstrukciju. Materijali nisu osobito impresivni na dodir, no isto tako završna obrada je viša no što bi se očekivalo na uređaju ove cijene. Tipke ne nude osobito jak taktilni feedback, no isto tako nisu osobito spužvaste. Dizajn je potpuno bezličan: izuzev dvije kromirane linije na pozadini uređaja Redmi 5 zaista nema nikakvih prepoznatljivih dizajnerskih odličja, no nećemo previše zamjerati na manjku kreativnosti jer je teško po ovoj cijeni ponuditi jedinstven uređaj. Zvučnik se nalazi na dnu uređaja te nudi tek prosječne performanse, što je sasvim dovoljno za povremeno gledanje videa ili obavljanje poziva kroz speakerphone, no ne i za slušanje glazbe.

Velika mana Redmija 5 je to što koristi MicroUSB utor za punjenje i prijenos podataka; Type-C je postao standard, no još uvijek nema masovnu implementaciju u ovom segmentu. Pošto za punjenje i prijenos podataka koristi MicroUSB, za spajanje slušalica koristi 3,5-milimetarski konektor. Zaslon je IPS LCD dijagonale 5,7 inča i rezolucije 1440 x 720 piksela uz relativno nisku gustoću piksela od 282 piksela po inču. Reprodukcija boja je vrlo dobra s kvalitetnim balansom zasićenosti i prirodnog izgleda, no kutovi gledanja su, nažalost, ispodprosječni. Xiaomi Redmi 5, nažalost, nije ažuran kada je u pitanju verzija Androida, tako da pokreće Android 7.1.2 Nougat preko kojeg je Xiaomi postavio svoje MIUI sučelje koje je poznato po „posuđivanju“ elemenata dizajna iz iOS-a. No to nije nužno loša stvar jer radi se o uistinu brzom i fluidnom sučelju koje čak i na povoljnijim uređajima poput Redmi 5 radi bez ikakvih zastoja. Xiaomi u većini svojih uređaja koristi Qualcommove SoC-eve, tako da i Redmi 5 nudi Qualcomm Snapdragon 450 SoC. Snapdragon 450 ima osmojezgreni procesor s Cortex-A53 jezgrama radnog takta 1,8 GHz te Adreno 506 grafički procesor. Iako se ne radi o SoC-u iz Qualcommove 4 serije, performanse su vrlo dobre za uređaj ovog cjenovnog razreda.

Kod težeg multitaskinga i otvaranja zahtjevnijih aplikacija mogući su kraći zastoji, no generalno je svakodnevni rad vrlo brz i responzivan. Adreno 506 nije osobito snažan grafički procesor, no sa zahtjevnijim 3D naslovima nosi se vrlo dobro zahvaljujući nižoj rezoluciji zaslona. Radne memorije je 3 GB, što je trenutni standard, tako da multitasking ne predstavlja problem ovom malom Kinezu. Stražnja kamera ima senzor rezolucije 12 megapiksela te nudi vjerojatno najbolje performanse u segmentu u dobrim svjetlosnim uvjetima, no kada senzoru uskratite svjetlo, detalje zamjenjuje šum, što je problem svih uređaja ovog segmenta. Prednja kamera ima senzor rezolucije 5 megapiksela te nudi nadprosječne performanse, iako pati od pretjeranog softverskog izoštravanja. Ako se nađete u lošijim svjetlosnim uvjetima, prednja bljeskalica će vam pomoći da zabilježite trenutak unatoč manjku svjetla. Baterija ima blago nadprosječan kapacitet od 3300 miliamper-sati, što uz vrlo energetski učinkovit hardware daje Redmiju 5 odličnu autonomiju s preko 8 sati rada zaslona kod svakodnevnog korištenja. Xiaomi Redmi 5 je uistinu impresivan uređaj koji nudi mnogo za svega 1299 kuna. Za prosječnog korisnika Redmi 5 je sasvim dovoljan te je dokaz kako su dani kada je za kvalitetno i ugodno iskustvo korištenja Androida bio potreban flagship daleko iza nas.

Više informacija

  • Model: Redmi 5
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Xiaomi
  • Pohrana: 32 GB
  • Memorija: 3 GB
  • Ekran: 5,7“ IPS LCD, 1440 x 720 piksela
  • Baterija: Li-Poly, 3300 mAh
  • Dimenzije i masa: 151,8 x 72,8 x 7,7 mm
  • Plus: Performanse, stražnja kamera
  • Minus: MicroUSB, generičan dizajn
  • Ustupitelj i cijena: Bjelic Co d.o.o., www.mi.com, 1.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Xiaomi Redmi 5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Xiaomi Redmi 5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.