Xiaomi Pocophone F1

Xiaomi Pocophone F1

Flagship za srednji segment

Pocophone F1 pojavio se niotkuda i preko noći postao hit, što nije iznenađenje uzmemo li u obzir uistinu impresivne specifikacije, koje nudi po cijeni uređaja srednjeg segmenta.


Xiaomi je poznat po odličnom omjeru cijene i kvalitete svojih uređaja, od onih najpovoljnijih sve do flagship modela. Ta reputacija, izgleda, nije dovoljno dobra jer su odlučili ići korak dalje i napraviti podbrend Pocophone, čiji je prvi model F1 uistinu zanimljiva kombinacija flagshipa i uređaja srednjeg segmenta.

 

Dizajn, ulazi/izlazi i kvaliteta izrade

Pocophone F1 slijedi trendove dizajna pametnih telefona, kako pozitivne, tako i negativne. Pocophone F1 ima prilično velik notch i vrlo debeo donji okvir zaslona koji su očiti znakovi uštede. Osim notcha i nešto debljeg okvira, F1 ima i vrlo širok radijus kutova okvira zaslona koji „kradu“ dio zaslona te su također mjera uštede.

Dizajn ostatka uređaja je generičan, no svejedno ima nekoliko detalja koji pomažu F1 da se izdvoji iz mase. Stražnja strana uređaja ima velik Pocophone logo i centriran sustav kamera koji izdvaja F1 od konkurenata koji svoje sustave kamera smještaju u gornjem lijevom kutu po uzoru na iPhone X. Svaki od objektiva dvostrukog sustava kamera također ima crveni okvir, koji također daje malu dozu jedinstvenosti F1.

 

Pocophone F1 6

Pocophone F1, srećom, ne slijedi trend uklanjanja 3,5-milimetarskog utora za slušalice, tako da možete istovremeno puniti svoj telefon i slušati glazbu kroz slušalice. Za punjenje i prijenos podataka F1 koristi USB 2,0 Type-C. Kvaliteta izrade je još jedna od velikih mjera štednje: F1 ima plastično kućište, na što možemo gledati kao minus jer u ruci ostavlja mnogo lošiji dojam od uređaja koji su izrađeni od aluminija i stakla, no isto tako je plus jer uređaj čini robusnijim te omogućava povoljniji popravak u slučaju pucanja kućišta.

Iako je kućište izrađeno od plastike, ista je kvalitetna i uređaj djeluje vrlo čvrsto i dijelovi kućišta ne škripe pri pritisku.

 

Slika i zvuk

Zaslon Pocophone F1 je IPS LCD dijagonale 6,18 inča i rezolucije 2246 x 1080 piksela s gustoćom piksela od 403 piksela po inču. Zaslon je također jedna od mjera štednje na F1, no unatoč tome radi se o dobrom zaslonu s dobrom reprodukcijom boja i dovoljno visokom svjetlinom da omogući čitljivost na izravnom suncu.

Pri nižim razinama osvjetljenja zaslon F1 djeluje pomalo isprano, no također se ističe njegova najveća mana, a to su uski kutovi gledanja. Iako po ovoj cijeni od zaslona očekujemo više, jasno nam je da je Xiaomi morao napraviti određene kompromise u korist performansi i autonomije. Pocophone F1 ima stereo zvučnike, od kojih je jedan na dnu uređaja, dok je drugi na mjestu slušalice za pozive, i oni nude prosječne performanse.

 

Pocophone F1 2

Visoki tonovi imaju odličnu prisutnost i definiciju, dok su srednji i niski tonovi nešto povučeniji. Sustav zvučnika Pocophonea F1 dovoljno je dobar za povremeno gledanje videa, no ne i za slušanje glazbe, što se može očekivati od uređaja u ovom segmentu.



Performanse, OS i autonomija

Performanse su as u rukavu ovog telefona jer ga unatoč cijeni uređaja srednjeg segmenta pokreće flagship chipset, i to Qualcomm Snapdragon 845. Ovaj chipset dosad smo viđali samo u flagship uređajima čija je cijena bila gotovo dvostruko veća. Snapdragon 845 ima osmojezgreni procesor s četiri Kryo 385 Gold jezgre radnog takta 2,8 GHz i četiri Kryo 385 Silver jezgre radnog takta 1,8 GHz te Adreno 630 grafički procesor.

Praktički nema zadatka koji ovaj chipset ne može obaviti s lakoćom, čak i oni najzahtjevniji ne mogu natjerati ovaj chipset na zastajkivanje. Adreno 630 pokreće najzahtjevnije 3D naslove uz visok i stabilan framerate, tako da je gaming na Pocophoneu F1 pravi užitak. Pocophone F1 ima odlične termalne performanse zahvaljujući implementaciji evaporativnog hlađenja koje chipset održava hladnim unatoč plastičnom kućištu, koje je izolator.

Multitasking ne predstavlja problem Pocophoneu F1 zahvaljujući 6 GB radne memorije koja zajedno sa Snapdragonom 845 čak i najintenzivniji multitasking obavlja bez muke. Xiaomi isporučuje Pocophone s Androidom 8,1 Oreo s MIUI sučeljem, koje je blago izmijenjeno te ima jedinstven izgled na Pocophoneu.

Drugi adut Pocophonea F1 je baterija kapaciteta 4000 miliamper-sati koja mu čak i pri intenzivnom korištenju omogućava 7 sati rada zaslona, što će zadovoljiti gotovo sve korisnike. Oni manje zahtjevni korisnici će bez problema iz Pocophonea F1 izvući dva dana autonomije, što je rijetka pojava među uređajima ovog cjenovnog razreda.



Kamere

Xiaomi je Pocophoneu F1 dao zanimljiv sustav kamera. Radi se o dvostrukom sustavu kamera s glavnim senzorom rezolucije 12 megapiksela i optikom s otvorom blende f/1,9 te sekundarnim senzorom rezolucije 5 megapiksela i optikom s otvorom blende f/2,0. Ono što ovaj sustav čini zanimljivim je činjenica da je glavni senzor identičan onome na Mi 8 uz optiku s malo užim otvorom blende, dok je sekundarni senzor identičan onome na Mi 8 SE, tako da je sustav kamera Pocophonea F1 spoj flagshipa i komponenti srednjeg segmenta.

Performanse ovog jedinstvenog sustava su vrlo dobre, s visokom oštrinom, visokim dinamičkim rasponom i nešto zasićenijim bojama. Fotografije također imaju i vrlo mekan bokeh, koji odlično odvaja objekt od pozadine. Kvaliteta fotografija napravljenih stražnjim kamerama Pocophonea F1 je na pola puta između flagshipa i uređaja srednjeg segmenta, što je svakako dobra stvar za uređaj koji cijenom spada u srednji segment.

 

Pocophone F1 3

Pocophone F1 koristi umjetnu inteligenciju za automatsku prilagodbu postavki, no ovaj sustav ima tendenciju povisivati kontrast i time smanjivati dinamički raspon. Pocophone F1 također nema optičku stabilizaciju, što znači da ćete pri fotografiranju, a osobito pri snimanju videa, morati imati mirnu ruku ili se pak poslužiti nekim od alata za stabilizaciju poput gimbala ili stativa.

Prednja kamera identična je onoj u Mi 8, što je plus jer se radi o vrlo dobrom senzoru koji performansama nadilazi senzore u uređajima srednjeg segmenta. Selfieji su oštri, imaju dovoljno širok dinamički raspon i nešto zasićenije boje, no ne u tolikoj mjeri da fotografije izgledaju neprirodno. Kao cjelina nas je sustav kamera Pocophonea F1 ugodno iznenadio jer smo očekivali da će rezanje troškova negativnije utjecati na kamere, no Xiaomi je napravio uistinu dobar izbor komponenti koji smanjuje troškove, no nema osobito negativan utjecaj na performanse.



Zaključak

Xiaomi Pocophone F1 pravo je osvježenje na tržištu koje nudi jedinstven set komponenti za korisnike kojima su prioritet performanse. Plastično kućište će zasigurno odbiti one koji traže premium kvalitetu izrade, no po ovoj je cijeni nemoguće tražiti više od ovog telefona. Xiaomi je zaista napravio odličan balans komponenti i ponudio dosad neviđenu razinu performansi u srednjem segmentu. Jedva čekamo odgovor konkurenata na Pocophone F1. Bit će zanimljivo vidjeti kako će konkurencija pokušati nadmašiti ovaj uistinu jedinstveni uređaj.

Više informacija

  • Model: Pocophone F1
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Xiaomi
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 845
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 6 GB
  • Konektor: USB Type-C, 3,5 mm
  • Ekran: 6,18“ Super AMOLED, 2246 x 1080 piksela
  • Baterija: Li-Po, 4000 mAh
  • Dimenzije i masa: 155,5 x 75,3 x 8,8 mm
  • Plus: Performanse, isplativost
  • Minus: Materijali kućišta
  • Ustupitelj i cijena: Bijelić Co www.bijelic-co.hr 3.099,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Xiaomi Pocophone F1

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Xiaomi Pocophone F1 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.