Honor 8X

Honor 8X

Notch za sitne pare

Novi Honorov phablet zadržava razumne dimenzije zahvaljujući tankim rubovima oko ekrana i, naravno, sveprisutnom notchu za kameru

 

Svi već znamo da je Honor kao brand u sklopu Huawei grupacije zadužen za niže cjenovne segmente tržišta. Iako se reklamira zasebno, za svu tehnologiju i razvoj svojih uređaja ovisi o glavnoj kompaniji.

Najnoviji u ponudi je Honor 8X, koji svojom dimenzijom ekrana od 6,5 inča već spada pod phablete, pa će oni s manjim rukama trebati i taktiku kako bi njime upravljali. Model koji smo mi dobili atraktivne je plave boje sa staklenom pozadinom koja se presijava, pa ga je već po tome lako prepoznati. No krenimo od prednje strane. Ekran je sada već standardne FullHD+ rezolucije od 1080 x 2340 piksela i koristi LTPS IPS tehnologiju koja, između ostalog, nudi i nižu potrošnju energije.

 

Honor 8x 1

Ne znamo je li riječ o tehnologiji ekrana, no rubovi imaju vidljivo smanjenje svjetline, pogotovo oko ureza za kamere, i ono bi nekima moglo smetati iako se radi o relativno jeftinom uređaju. Osim ekrana s prednje strane imamo samo još maleni notch, koji na sebi sadrži kameru, standardne senzore i zvučnik. Selfie kamera ima 16 megapikselni senzor i f/2.0 leću sa žarišnom točkom od 26 mm (35 mm ekvivalent), što znači da se radi o širokokutnoj leći koja omogućuje više sadržaja u svome kadru, no također će sve na rubovima izgledati malo izobličeno.

Slike su solidne dok god ima svjetla, a jednom kada krenu mračniji uvjeti boje, a pogotovo detalji, počnu se prelijevati. Selfie kamera omogućuje i face unlock, no po našem mišljenju to traje predugo i ne otključava mobitel izravno, već je potreban dodatni swipe prema gore. Tako smo dosta puta bili zatečeni buljenjem u mobitel i iščekivali hoće li nas kamera prepoznati ili ne, a jedina je naznaka mali znak lokota koji također ima animaciju otključavanja na koju treba čekati.

Sve u svemu, prespora implementacija da bi bila korisna. Stražnja strana ima senzor otiska prsta, koji radi zadovoljavajućom brzinom, i dvije kamere. Točnije, ima samo jednu kameru jer drugi senzor ima svega dva megapiksela i zadužen je za očitavanje dubine. Glavni senzor ima 20 megapiksela i širokokutnu leću od 27 mm žarišne duljine (35 mm ekvivalent), što će također lako izobličiti sve na rubovima vidnoga polja. Maksimalna rezolucija snimanja je FullHD.

Kod slikanja senzoru treba malo da fokusira, a AI funkcije koje je preuzeo od Honora nemaju iste mogućnosti na slabijoj kameri i čipsetu, već na kraju jednostavno povećaju zasićenost boja bilo čega što ste slikali. To se možda najviše vidi kod slika pejzaža kada je vedro jer rubovi s velikim kontrastom dobivaju “halo” efekt, koji se i inače jako dobro vidi kada jednostavno povećate kontrast i zasićenost boja na nekim slikama. Savjetujemo da AI opciju isključite, što će slikama dati realniji izgled.

 

Honor 8x 2


Unutar kućišta nalazi se Kirin 710 procesor koji bi trebao dati bolje performanse jeftinijim uređajima. I dok su mogućnosti procesora impresivne za ovaj cjenovni rang, grafički dio SoC-a je iznenađujuće slab, što će se itekako vidjeti tijekom korištenja uređaja. Sve animacije doimaju se usporeno i imamo osjećaj da se stalno nešto mora čekati. Uz procesor tu su četiri GB RAM memorije i 64 GB interne memorije, što je po našem mišljenju sasvim u redu za ovaj cjenovni rang.

Honor 8X dolazi s Androidom 8.1 i izgled mu je modificiran EMUI 8.2 sučeljem, koje je poznato po zahtjevnosti, a jedino što postiže je to što sučelju daje izgled nalik onom Appleovih proizvoda. Ikone i tekst su na tolikom zaslonu, po našem mišljenju, prevelike, no moguće ih je smanjiti te dodati još koji red ikona za pravi doživljaj korištenja tako velikog uređaja.

Implementacijom samo jednog gumba na dnu pokušali su postići upravljanje sustavom poput onog na Androidu 9, no cijeli sustav je malo usporen, pa niste sigurni jeste li napravili točan potez prije nego što ga uređaj izvrši. Za vraćanje na početni zaslon potrebno je dugo držanje – potez koji je u današnje vrijeme, kada je brzina sve što korisnici žele, poprilično čudan.

Na kraju dana, radi se o atraktivnom uređaju, pogotovo za traženu cijenu, koji pati od klasičnog problema, a to je brzina sustava. Ako sustav djeluje usporeno odmah nakon izlaska uređaja, teško je njime biti impresioniran. No ako vam brzina nije prioritet, ovaj je uređaj sve od ekrana pa do izgleda na poprilično visokoj razini.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Honor 8X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Honor 8X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.