Apple iPhone XR

Apple iPhone XR

Totalno budget iPhone

Malo nakon izlaska novih modela iPhone XS i XS Max izašla je i njihova povoljnija verzija iPhone XR „za narod“. Trebao bi biti bliže mogućnostima našeg tržišta s jedinim minusom u dizajnu, zaslonu i zoom kameri


Na izlazak novih modela iPhonea čekalo se s nestrpljenjem, a sada je i zadnji, povoljniji model na tržištu. S modelom iPhone XR napokon možemo analizirati ukupnu Appleovu mobilnu ponudu za narednih godinu dana. Kako znamo, ovo nije prvi puta da Apple izbacuje jeftiniji model uz flagshipe jer su i prije znali izbaciti malo slabiji i manje atraktivan model koji bi ujedno bio i jeftiniji.

Zaslon

Prikaz sadržaja je možda i najviše oslabljen u odnosu na skuplji model. Zaslon više nema onu atraktivnu AMOLED tehnologiju koju je model X napokon uveo u Appleovu premium ponudu te zato iPhone XR koristi tradicionalan IPS ekran koji Apple naziva Liquid Retina.

 

iPhone XR 8

Ima rezoluciju od 828 x 1792 piksela i gustoću od svega 326 piksela po inču. To je značajno manje modela XS s 458 ppi. Gledajući zaslon sam po sebi, ne možemo reći da je loš, no kada se stavi pored onoga modela XS, pad rezolucije na ekranu se primijeti. Rezolucija je manja i od dobrog dijela puno jeftinijih smartphonea na tržištu. Svjetlina barem na papiru ostaje ista – 625 nita. Zadržava i 120-hercno osvježavanje senzora dodira kako bi zaslon bio responzivniji.

Dizajn

Dizajn je s prednje strane također dobio po nosu. Dok je iPhone XR stilski jednak svojim skupljim verzijama, rubovi su mu podosta deblji te je omjer ekrana i tijela uređaja smanjen.

 

iPhone XR 1

Slavni notch, koji je osvojio mobilni svijet, i dalje se koristi. On sadrži sve senzore kao i ostali modeli. Upotrebljeni materijali također su malo promijenjeni. Stražnja strana i dalje koristi staklo kako bi se uređaj mogao bežično puniti, no rubovi više nisu od nehrđajućeg čelika, već od brušenoga aluminija.Moramo reći da nam se dopao jer nije više magnet za otiske prstiju.

S druge strane, lakše će se oštetiti pri struganju ili padu uređaja. Dok su boje iPhonea XS ozbiljne i poslovne, iPhone XR dolazi s atraktivnim šarenim bojama koje mnogi kupci priželjkuju. Među njima se ističe crvena, koja je i dio Appleove serije Product Red, čiji mali dio zarade ide u zakladu za liječenje bolesti.

 

iPhone XR 2

Kamera

Kamera je samo jedna i ona preuzima dizajn iPhonea 8. Osim što nedostaje sekundarni senzor s telefoto lećom za približavanje snimke, kamere u ovom modelu ostale su potpuno iste. Senzor stražnje kamere ima 12 megapiksela te mu je veličina 1/2,55˝. Veličina zasebnog piksela iznosi 1,4 µm, što osigurava solidne performanse u uvjetima loše rasvjete.

Leća je optički stabilizirana te ima žarišnu duljinu od 26 mm (35-milimetarski ekvivalent), što je čini širokokutnom. tehnologija Phase-detect osigurava brzo fokusiranje, a prilikom snimanja videa ne biste trebali imati velikih problema s brzinom fokusiranja. Mogućnosti snimanja također ostaju iste – senzor je sposoban snimiti video u 2160p s 24/30/60 fps i 1080p s 30/60/120/240 fps.

 

iPhone XR 3

Naravno, Portrait mode i dalje funkcionira kao i u XS-u, no radi se softverski, tako da rezultati neće uvijek biti jednaki. Selfie kamera zadržava isti senzor od 7 megapiksela kojem je žarišna točka leće 32 mm (35-milimetarski ekvivalent). To znači da će manje ekipe stati u kadar, no zato će i izobličenje slike biti na puno manjoj razini. Jedan od problema koji je nastao jest softversko zamućivanje lica, tj. popularni „beauty effect“ na koji su se mnogi žalili jer ga nije bilo moguće maknuti. Novi update koji je izašao oko izlaska iPhonea XR malo je popravio selfie kameru, tako da bi slike trebale biti oštrije.

Hardver

Najveća promjena s hardverske strane svakako je nedostatak 3D touch mogućnosti, koje Apple ima u svojim uređajima već nekoliko generacija. Možemo sa sigurnošću reći da sve mogućnosti 3D toucha i dalje rade, osim nekih specijalnih efekata koje je ta tehnologija pružala.

 

iPhone XR 5

O zaslonu smo već pričali, no napominjemo da je on jedini stvarni minus jeftinijeg modela. Naime, iPhone XR i dalje ima Appleov flagship čip A12 Bionic, koji po performansama obara rekorde u svakom pogledu i otisnut je na najnovijoj 7-nanometarskoj litografiji. To znači i manju potrošnju baterije, a budući da baterija ima 2942 mAh, trajat će prilično dugo. S aktivnim korištenjem ne gine vam punjenje jednom dnevno. Pri testiranju baterija je izdržala dulje od oba modela XS, a za to je zaslužna niska rezolucija ekrana.

RAM je smanjen s 4 GB na 3 GB, što će postati problem pri zahtjevnijem multitaskingu ili nakon nekoliko godina s obzirom na sve veću zahtjevnost aplikacija. Ovaj model također podržava bežično punjenje kao i brzo punjenje žicom, no punjač ćete morati naknadno kupiti.

Više informacija

  • Model: iPhone XR
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Apple
  • Procesor: Apple A12 Bionic
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 3 GB
  • Konektor: Lightning
  • Ekran: 6,1“ Liquid Retina, 828 x 1792 piksela
  • Baterija: 2942 mAh
  • Dimenzije i masa: 150,9 x 75,7 x 8,3 mm
  • Plus: Dizajn, performanse, trajanje baterije
  • Minus: Cijena, zaslon, sporo punjenje originalnog punjača
  • Ustupitelj i cijena: Vlastiti primjerak 7.649,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone XR

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone XR - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.