Cubot A5

Cubot A5

Sve za malo kuna

Cubotov A5 po niskoj cijeni nudi sve što je potrebno da se zadovolje osnovne potrebe svakog korisnika, uz neke značajke koje su vrlo rijetke kod konkurentskih uređaja.

 

Rijetko smo uzbuđeni zbog uređaja nižeg cjenovnog razreda, prvenstveno jer su obično dizajnirani da pruže čisti minimum po pitanju mogućnosti. Novi A5 nudi mnogo više te nekim mogućnostima nadilazi i višestruko skuplje uređaje.

Stari dizajn, novi USB

Kod izrade uređaja niske cijene moraju se napraviti kompromisi, ovoga puta kroz zastarjeli dizajn. Cubot A5 dizajnom podsjeća na starije Samsungove modele, od samog oblika do rasporeda tipki. Zadovoljni smo kvalitetom izrade ovog modela: s obzirom na to da se radi o povoljnom uređaju, moramo imati realna očekivanja, a njih je Cubot A5 u potpunosti ispunio.

 

Cubot A5 1

 

Prednja strana izrađena je od stakla koje s pozadinom spaja aluminijski okvir. Pozadina je izrađena od sjajne plastike te je odvojiva jer se ispod nje nalaze SIM i MicroSD utori, kao i baterija koju nije moguće izvaditi bez dodatnog rastavljanja. Po ovoj cijeni stvarno nismo mogli očekivati više i Cubot je napravio odličan posao kod odabira materijala i završne obrade.

Jedan od glavnih featurea Cubota A5 je USB Type-C port, koji je po ovoj cijeni gotovo nemoguće naći na našem tržištu. Čak i kod dvostruko skupljih uređaja često se koriste MicroUSB utori, tako da Cubot A5 zaslužuje veliki palac gore zbog korištenja modernog utora na svom povoljnom telefonu.

Performanse i OS

Ovaj povoljni uređaj pokreće MediaTek MT6753 čipset koji se sastoji od osmojezgrenog procesora s Cortex-A53 jezgrama radnog takta 1,3 GHz i Mali-T720 grafičkog procesora. Iako su osmojezgreni procesori standard, većina konkurentskih uređaja opremljena je četverojezgrenim procesorima, tako da je A5 po performansama daleko ispred konkurencije.

Uz impresivni čipset, Cubot A5 impresionira i količinom radne memorije koje je čak 3 GB, što ovom povoljnom modelu daje mogućnost umjerenog multitaskinga o kojem konkurenti mogu samo sanjati. Iako je ispred konkurencije, i dalje uvelike zaostaje za uređajima srednjeg segmenta uz pokoji zastoj pri korištenju i duga učitavanja većih aplikacija.

Grafički procesor sposoban je pokrenuti 2D naslove, dok se čak i sa starijim 3D naslovima muči uz česte padove frameratea. Baterija kapaciteta 3000 miliamper-sati nudi tek prosječnu autonomiju, što upućuje na probleme s optimizacijom softwarea te će Cubot, nadamo se, kroz ažuriranja poraditi na istima.

Operativni sustav koji je Cubot odabrao je Android 8,0 Oreo sa sitnim izmjenama poput dodatka power management aplikacije. Ostatak sustava gotovo je u potpunosti tvornički, što je odlično za uređaj sa slabijom hardverskom konfiguracijom.

 

Cubot A5 2

Kamere

Cubot A5 ima jednu prednju i jednu stražnju kameru. Stražnja kamera ima senzor rezolucije 13 megapiksela s otvorom blende f/2,0 i dvostrukom LED bljeskalicom. Prednja kamera ima senzor rezolucije 8 megapiksela s fiksnim fokusom. Stražnja kamera ima prilično nisku oštrinu, no iznenađujuće širok dinamički raspon, tako da je performansama nešto bolja od kamera konkurentskih uređaja.

Prednja kamera također ima nisku oštrinu i nadprosječno širok dinamički raspon te performansama nadmašuje konkurenciju. Iako su performansama ispred konkurencije, kamere Cubota A5 zadovoljit će samo korisnike koji rijetko koriste kamere te im njihove performanse nisu ključne pri izboru uređaja.

Zaključak

Tražite li uređaj koji zadovoljava osnovne potrebe, Cubot A5 je odličan izbor. Po niskoj cijeni nudi uistinu impresivne komponente kojih se ne bi posramili ni mnogo skuplji uređaji. Dizajn iz nekih prošlih vremena sa 16:9 zaslonom jedina je velika mana ovog modela, a ako vam isti ne smeta, A5 je model vrijedan razmatranja.

Više informacija

  • Model: A5
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Mogućnost: 5
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Cubot
  • Procesor: MediaTek MT6753
  • Pohrana: 32 GB
  • Memorija: 3 GB
  • Ekran: 5,5“ IPS LCD, 1920 x 1080 piksela
  • Komunikacija: USB 2,0 Type-C, 3,5 mm
  • Baterija: Li-Ion, 3000 mAh
  • Dimenzije i masa: 153,6 x 75 x 8,5 mm
  • Plus: Kvaliteta izrade, performanse, zaslon, brz čitač otiska prsta, nadprosječne performanse kamera
  • Minus: Dizajn
  • Ustupitelj i cijena: Se-Mark www.se-mark.hr Cijena: 1099,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Cubot A5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Cubot A5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.