Nokia 7.1

Nokia 7.1

Drugačija sedmica

Nokia 7 Plus vratila je finskog proizvođača u centar pozornosti mnogih korisnika i njezin nasljednik, model 7.1, ima velik zadatak pred sobom kako bi nastavio graditi na uspjehu prethodnika.

 

Nakon uspješne Nokije 7 Plus dolazi nam Nokia 7.1, uređaj koji nije izravna nadogradnja, već paralelni model koji ima drugačije prioritete od prethodnika. Umjesto performansi, prioritet Nokije 7.1 su premium dizajn i vrhunska kvaliteta izrade kojom se pokušava izdvojiti u moru konkurenata.

Premium kao prioritet

Najveći napredak u odnosu na prethodnika Nokia 7.1 ostvarila je na području kvalitete izrade. Novi midranger prihvatio je ovogodišnje standarde konstrukcije od staklenih panela koji su spojeni aluminijskim okvirom. Novi dizajn izgleda mnogo modernije i jedinstvenije od prethodnika, koji je bio pomalo nedorečenog dizajna.

Završna obrada je odlična i Nokia 7.1 u reci leži odlično, iako se radi o vrlo plosnatom uređaju. Novi zaslon ima dijagonalu veličine 5,84 inča te zauzima gotovo 80% prednje strane uređaja. Kako bi povisili omjer zaslona i okvira, Nokia je u dizajn implementirala notch koji je, nasreću, prilično malen.

 

Nokia 7

Zaslon ima FullHD+ rezoluciju s visokom gustoćom piksela od 432 piksela po inču, no kvalitetom prikaza je tek prosječan. Iako ima HDR10 podršku, ograničava kvalitetu samog efekta te, što je još važnije, ograničava preglednost na izravnom suncu.

Stari chipset i novi Android

U odnosu na model 7 Plus, novi 7.1 dobio je downgrade u obliku Snapdragona 636 i 3 GB radne memorije. Unatoč blagom downgradeu, performanse Nokie 7.1 su odlične u svakom pogledu osim multitaskinga, koji je prilično ograničen količinom radne memorije. Kod intenzivnijih zadataka poput gaminga Nokia 7.1 pokazala se izuzetno sposobnom uz odlične performanse i nisku radnu temperaturu.

S obzirom na to da je ovaj model dio Android One programa, dobiva ažuriranja češće od prosječnog Android telefona. Tijekom testiranja obradovala nas je nadogradnja na Android 9.0 Pie, koja donosi brojna poboljšanja u odnosu na Android 8.1 Oreo s kojim Nokia isporučuje ovaj model.

Sva testiranja napravili smo na obje verzije operativnog sustava zajedno sa sintetičkim testovima i rezultati su gotovo identični, tako da je ova nadogradnja prvenstveno temeljena na dodatnim featureima bez poboljšanja performansi. Baterija kapaciteta 3060 miliamper-sati nudi prosječnu autonomiju, koja će manje zahtjevnim korisnicima pružiti cijeli dan korištenja. Oni koji traže uređaj s odličnom autonomijom mogli bi se razočarati Nokijom 7.1.

Kamere

Dvostruki sustav kamera sa senzorima rezolucije 12 i 5 megapiksela koji gledaju kroz Zeiss optiku nudi prosječne performanse. Dnevne fotografije su često podeksponirane, odnosno tamne, a spor i nepouzdan autofokus u lošim svjetlosnim uvjetima često otežava posao korisniku.

 

Nokia 7.1

 

S problemom sporog, nepouzdanog fokusa susreli smo se na nekoliko Nokia modela i, nažalost, Nokia ništa ne poduzima oko tog velikog problema. Prednja kamera ima senzor rezolucije 8 megapiksela i performansama nadilazi gotovo svu konkurenciju. Širok dinamički raspon i visoka oštrina unatoč fiksnom fokusu zadovoljit će selfie entuzijaste.

Zaključak

Nokia 7.1 ispravila je neke mane modela 7 Plus, no isto tako ima nove mane koje je vraćaju korak unatrag u odnosu na prethodnika. Novi dizajn i premium kvaliteta izrade najveći su napretci, no odabir slabijeg i povoljnijeg chipseta i manje radne memorije mnoge će odvratiti od kupnje Nokijinog novog midrangera.

Više informacija

  • Model: 7.1
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Nokia
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 636
  • Pohrana: 32 GB
  • Memorija: 3 GB
  • Ekran: 5,84“ IPS LCD, 2280 x 1080 piksela
  • Komunikacija: USB 2,0 Type-C, 3,5 mm
  • Baterija: Li-Ion, 3060 mAh
  • Dimenzije i masa: 149,7 x 71,2 x 8 mm
  • Plus: Kvaliteta izrade, performanse, performanse prednje kamere
  • Minus: Niska svjetlina zaslona, performanse stražnjih kamera, nema LED za obavijesti
  • Ustupitelj i cijena: Nokia www.nokia.com Cijena: 2.990,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Nokia 7.1

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nokia 7.1 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.