VIDILAB TEST: iPhone 11 Pro i dalje kralj pametnih telefona? - 5.0 out of 5 based on 2 votes
VIDILAB TEST: iPhone 11 Pro i dalje kralj pametnih telefona?

VIDILAB TEST: iPhone 11 Pro i dalje kralj pametnih telefona?

Vrhunski spoj hardvera i softvera

Apple je na svojem eventu predstavio nove iPhone modele jedanaeste generacije kojima diže standarde premium uređaja. Onda tek kreće priča o nevjerojatnim kamerama.

Apple, sa svojom linijom iPhone uređaja, stoji kao jedina realna alternativa Googleovom Androidu. Lako bi se moglo reći i da je Android zapravo alternativa iPhoneovom iOS-u. Ipak je iPhone prvi pokrenuo ludilo koje danas nazivamo smartphoneima. Od tada se od Applea očekivalo da svakom iteracijom donese na tržište nešto novo i bude voditelj razvoja mobilnih tehnologija. Iako im, naravno, to nije uspijevalo s baš svakom generacijom, nitko neće osporiti činjenicu da kada Apple nešto najavi, ostali proizvođači budno prate te će pokušati to implementirati u svoje uređaje.

Budite zamijećeni

Krenimo od vanjskog dizajna Appleovog novog flagshipa. Kako je to trenutno popularno, a ima i korisnu komponentu, novi iPhone 11 Pro s obje je strane obučen u staklo otporno na grebanje. Govori se da je riječ o novom Gorilla Glass 6 modelu, no nigdje to nije službeno potvrđeno. Novo staklo otpornije je na lom te može bez pucanja izdržati nekoliko padova s visine od jednog metra, što dosta ovisi i o kutu udarca o pod. Prednja strana iPhonea, barem sa strane dizajna, nije mijenjana.

Apple iPhone 11 Pro prednja strana

Rubovi Pro verzije su i dalje čelični, a crna verzija im daje atraktivni tamni odsjaj koji ostavlja dojam profesionalnosti. Čelik je korišten jer je daleko otporniji na trganje pri udarcima. Svi znamo kako će izgledati rub aluminijskog okvira pri udarcu. Aluminij, koji se najčešće koristi kod mobitela, lagano se udubi, a obojeni mobiteli imaju jasne sjajne ožiljke. Gumbi ostaju na više-manje istim pozicijama i istim lokacijama, što je dobrodošlo. Malo nam je negativan osjećaj ostao kada smo primili novu Note seriju i vidjeli da su svi gumbi s lijeve strane, dok većina korisnika i dalje koristi palac za gumb za otključavanje. Stražnja strana Pro modela stoga je impresivno drugačija. Sada kada i sami vidimo, nije nam jasno kako se drugi proizvođači nisu sjetili staviti efekt na više uređaja, no iPhone se straga odlučio za brušeno staklo. Vizualno daje mekši izgled jer refleksije okoline nisu oštre, već se svjetlost ugodno raširi po pozadini. Usput daje i zanimljiv izgled jednobojnom dizajnu gdje nije potrebno stavljati nevjerojatne reflektivne efekte. Drugim riječima, ostavlja profesionalniji dojam od reflektirajućih raznobojnih pozadina. Jedina površina koja nije brušena je Apple logo te dio gdje se nalaze kamere. Apple logo pomaknut je na sredinu pozadine te označava lokaciju navoja za bežično punjenje. Ukupno tijelo uređaja sada je daleko otpornije od samog IP68 certifikata te Apple garantira dubinu od čak 4 metra ispod vode na pola sata, što je dobrih tri puta više od konkurencije.
Tako dolazimo do dijela koji je internetom širio vrlo podijeljena mišljenja, a to su kamere i njihov dizajn. Apple se odlučio za puno veći dizajn leća, a tri senzora dodatno su podignuta i vizualno odvojena od kućišta. Jednom kada uređaj primite u ruku, efekt je dosta manji od onih kakve smo gledali po netu na raznim renderima i po nama ne oduzima od ukupnog dizajna, već na prvi pogled daje dojam moćnog sustava kamera.

Što donose kamere?

A kamere su uistinu nevjerojatne. Prošla verzija iPhonea imala je druge dijelove koji su oduševljavali poput snage uređaja, dok su kamere bile “tu negdje” u usporedbi s drugim uređajima. Sada, Apple je ekstra vremena pridodao kako senzorima, tako i aplikaciji, koji zajedno performanse i lakoću korištenja dižu na novu razinu. Stražnje kamere su u sličnoj postavi kao i kod drugih premium uređaja.

iphone 11 Pro kamera

Imamo standardnu širokokutnu kameru s najboljim senzorom, zatim dolazi telefoto za 2x približavanje, a na kraju tu je i ultra-širokokutna kamera s 0,5x zoomom. Na suncu, po danu, performanse kamera lagano se usporede s bilo kojim mobitelom iznad 1,500 kuna. S dovoljno svjetla, svi pružaju odlične rezultate. No jednom kada uđete u kuću ili kada dođe sumrak, brzo padaju i razni senzori. Lako je reći da je na drugim mobitelima slika “i dalje dovoljno dobra”, no rezultati koje smo dobili na novom iPhoneu 11 Pro jednostavno ostavljaju bez daha. Kvaliteta slika praktički ostaje kao i kada sunce sja, detalji su nevjerojatno oštri, a “noćni način rada” izvlači maksimum za svaku sliku. Noćni način automatski se pali kada količina svjetla postane manje nego optimalna. Hvata svjetlost od 1 do 3 sekunde, poboljšavajući svjetlinu, a zadržavajući oštrinu detalja do razine neviđene i u nedavno testiranom Note 10+ modelu. Selfie kamera također je uvelike poboljšana većim brojem megapiksela te daje vrhunske rezultate. Novi svjetliji OLED zaslon služi kao vrlo jaka bljeskalica koja nije oštra poput one straga kako bi večernje slike bile još atraktivnije. Aplikacija također ima atraktivnih mogućnosti gdje jednostavnim kliktanjem gumba za slikanje i klizanjem ulijevo počne slikati u burst načinu, a klizanjem udesno odmah počinje snimati kako biste uhvatili svaki trenutak. Video kvaliteta također izgleda bolje nego ikada, a HDR efekt doveden je do savršenstva. Jedini problem nastaje kada večernje svjetlo direktno udara u lice subjekta te mobitel pokuša smanjiti “highlights” na licu, dajući ekstreman HDR efekt koji izgleda iznimno neprirodno, no gledanje u sunce za vrijeme slikanja ionako nije idealan savjet za fotografiju.

iphone slika

Bez svjetla: U radioni gdje su jedini izvori svjetla bili u sporednim prostorijama, noćni način snimanja pobjeđuje

iphone slika2

Zadržavanje oštrine glavni je izazov kod ovakvih fotografija, a iPhone vas neće razočarati ni u najgorim uvjetima


Novi A13 procesor jači je od prethodnika, no nema nevjerojatno poboljšanje u performansama. Više se fokusiralo na komponente za kompresiju, računalno učenje i AI te obradu videa i fotografija, što omogućuje napredne efekte poput HDR-a u videu te efikasnije korištenje pohrane. A pohrana je i najveći minus jer početni model koji imamo dolazi sa svega 64 GB interne, super brze memorije koja će većini biti premalena. Cloud servisi mogu riješiti taj problem s druge strane. iPhone 11 Pro dolazi, kao i prošlogodišnji modeli, s 4 GB RAM memorije, što se doima malo, no nismo primijetili da se korisnici žale na performanse uzrokovane nedostatkom radne memorije, pa možemo samo reći da je iOS impresivno optimiziran.
Dok novi iOS 13 ima toliko novih mogućnosti da zahtijeva vlastiti tekst, napomenimo samo da sada i Apple Pay funkcionira bez problema i kod nas, a kao i Google Pay, podržava ga PBZ, kao i druge usluge poput Revoluta.

Više informacija

  • Model: iPhone 11 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,8
  • Performanse: 5
  • Mogućnost: 5
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 13
  • Procesor: A13 Bionic
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Konektor: USB 2.0, Lightning konektor
  • Ekran: 5,8”, Super Retina XDR OLED (800 nits), 1125 x 2436
  • Stražnja kamera: 12 MP, f/1.8, (široki kut), 1/2.55”, 1.4µm, PDAF, OIS 12 MP, f/2.0, (telephoto), 1/3.4”, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x zoom 12 MP, f/2.4, 13mm (ultrawide)
  • Prednja kamera: 12 MP, f/2.2, TOF 3D camera
  • Baterija: 3190 mAh
  • Plus: dugotrajna baterija drži cijeli dan bez problema, iznimno svijetli ekran, vrhunske kamere, dizajn
  • Minus: osjetljivost stakla jednostavno vas tjera na nošenje maske, a bolje staklo svejedno će brzo biti puno sitnih ogrebotina
  • Ustupitelj i cijena: iStyle https://istyle.hr 9.659,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za VIDILAB TEST: iPhone 11 Pro i dalje kralj pametnih telefona?

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VIDILAB TEST: iPhone 11 Pro i dalje kralj pametnih telefona? - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.