CAT S52

CAT S52

Telefon kojega ne treba maziti

CAT brend poistovjećuje se s radničkom opremom i alatima, a svoj brend stavljaju i na mobitele čiji su glavni aduti izdržljivost i pouzdanost u radu

U rukama nam se našao novi model S52 koji donosi i neke nove pogodnosti da bi bio još otporniji, a svakako se mislilo i na korisnika. Izvana će S52 već na prvi pogled odskakati od većine mobitela.

Dizajnom ćete se lagano prisjetiti “rugged” modela različitih proizvođača, no CAT se može pohvaliti puno pristupačnijim dizajnom bez iznimno debelih uglova. Iako je s 9.7 mm nešto deblji od standardnog mobitela, lagano sjeda u ruku te brzo daje dojam čvrstoće.

Razlog tome je i široki aluminijski rub koji nije poliran te mobitel ne kliže iz ruke. Između metalnog ruba i ekrana imamo TPU plastiku koja čak lagano viri preko ekrana. Ona će upiti energiju od eventualnog pada mobitela (direktan spoj aluminija i stakla rezultirao bi brzim pucanjem).

 

 

Dakle, ekran ima maleni TPU rub koji osigurava da mobitel, kad ga stavite na neku podlogu s ekranom dolje, ne dolazi u kontakt s tom površinom, već leži na rubovima. Pozadina mobitela također je u potpunosti prekrivena TPU plastikom (iako je ispod plastike metal) da bi se poboljšalo držanje mobitela u ruci i izbjeglo klizanje.

Primijetili ste da koristimo TPU kraticu već nekoliko puta. Naime, bitno je razlikovati TPU od standardne plastike jer se zapravo radi o spoju koji nudi nešto između plastike i gume.

Drugim riječima, pozadina je lagano mekana i ugodna na dodir, a ujedno čvrsto prianja u ruku bez straha od proklizavanja poput ostalih staklenih mobitela. Donji dio pozadine još ima i naboranu teksturu da bi se poboljšao kontakt.

 

 

Mobitel ima tri gumba s desne strane za kontrolu glasnoće i zaključavanje; oni imaju jasan klik pri pritisku pa će biti sigurni i za rad s rukavicama. Ne zaboravimo i da mobitel ima IP68 certifikat, to jest otporan je na uranjanje u vodu do jednog i pol metra pa mu pad u neku lokvu neće predstavljati nikakav problem.

Imajte na umu da govorimo o pitkoj vodi; ako padne u neku drugu tekućinu, svakako ga očistite. Iako TPU guma osigurava mobitel od proklizavanja, osjetljiva je na grebanje pa će nakon nekog vremena imati vidljive znakove korištenja.

Isto vrijedi i za aluminijske rubove koji štite mobitel, no bliski susret s asfaltom ostavit će tragove. Sprijeda imamo najnovije Gorilla Glass 6 staklo koje samo po sebi jamči nekoliko padova s visine oko jednog metra prije nego postane krhko.

Naravno, ne savjetujemo da baš budete nemarni jer direktan oštriji udarac i dalje ga može potrgati.

 

Mobitel iznutra

Hardverske specifikacije ne prate baš trendove za traženu cijenu: sprijeda imamo HD IPS ekran rezolucije 1440 x 720 piksela te dijagonalu od 5,65 inča. S omjerom zaslona i tijela od 68%, možete očekivati klasično crno čelo i bradu s prednje strane.

Gorilla Glass staklo nije slijepljeno s LCD-om, već postoji razmak od milimetra, što znači da će izgled zaslona malo patiti, no zamjena stakla trebala bi biti daleko jeftinija u slučaju da pukne. S prednje strane imamo još i selfie kameru od 8 megapiksela.

Slike su oštre te prikazuju realne boje scena dok god ima dovoljno svjetla. Sa stražnje strane također imamo kameru. Ona ima 12 megapikselni Sony senzor s dual pixel PDAF-om; to znači da bi autofokusiranje trebalo biti vrlo brzo, što i potvrđujemo.

 

 

Naravno, kamera najbolje radi u dobro osvijetljenim situacijama, a u mračnijim uvjetima svakako koristite bljeskalicu. Na sredini stražnje strane nalazi se i senzor za otisak prsta koji je zadovoljavajuće brz te vrlo precizan i svaki puta je otključao mobitel.

Tako dolazimo i do najveće mane ovog uređaja, a to je sam procesor. Radi se o Mediatekovom procesoru Helio P35.

On sa svojih osam slabijih Cortex A-53 jezgri može obavljati osnovne funkcije na mobitelu dovoljno brzo da pisanje teksta neće kasniti u najvećem broju slučaja, dok grafički sustav jednostavno nije namijenjen za zahtjevnije 3D funkcije.

 

 

Naprednije programe, a kamoli igre, možete zaboraviti s obzirom na to da postiže sveukupno oko 100.000 bodova na AnTuTu testu. Uz procesor dobivate 4 GB LPDDR4 RAM-a te sporu eMMC pohranu od 64 GB.

Softverski, mobitel dobivate s više-manje čistim Androidom 9.0. Dok je launcher ostao standardan, prvo pokretanje će poskidati dobar broj dodatnih aplikacija poput Facebooka, Instagrama te još nekih za koje CAT smatra da su vam potrebne.

Najavljen je i skori upgrade na Android 10 kako bi mobitel ostao aktualan još neko vrijeme.

Više informacija

  • Model: S52
  • Ukupna ocjena: 3,8
  • Performanse: 3
  • Mogućnost: 4
  • Isplativost: 3
  • Proizvođač: CAT
  • Operativni sustav: Android 9
  • Procesor: Mediatek Helio P35 (Octa-core (4x2.3 GHz Cortex-A53 & 4x1.8 GHz Cortex-A53))
  • Grafički sustav: PowerVR GE8320
  • Pohrana: 64 GB eMMC
  • Memorija: 4 GB LPDDR4
  • Konektor: USB C
  • Ekran: IPS LCD, 5.65”, 720 x 1440 piksela, omjer 18:9, Gorilla Glass 6
  • Stražnja kamera: 12 MP, f/1.8, (široka), 1/2.55”, 1.4 µm, dual pixel PDAF
  • Prednja kamera: 8 MP
  • Baterija: 3100 mAh
  • Plus: Najnoviji Bluetooth standard, korištenje ekrana s rukavicama ili mokrim rukama
  • Minus: Vrlo visoka cijena s obzirom na performanse
  • Ustupitelj i cijena: CAT www.catphones.com Cijena: 3.799,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za CAT S52

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

CAT S52 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.