Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold

Zašto? Zato što možemo

Vjerojatno svatko tko koristi Internet za više od gledanja videa s kućnim ljubimcima zna za Samsungov Galaxy Fold smartphone. Prvi je to savitljivi mobitel koji uistinu možete i kupiti, a ne samo vidjeti iza vitrine

 

Krenimo od objašnjenja o tome u čemu je glavna fora. Naime, za savitljive OLED ekrane zna se već dugi niz godina, prikazivani su na raznoraznim sajmovima od strane gotovo svakog proizvođača. No kako ih implementirati u funkcionalan uređaj je sasvim druga priča.

Odmah se našlo nekoliko problema, kao što je funkcionalno prepoznavanje tipkanja na takvom ekranu te, povrh svega, kako takav ekran zaštititi. Standardni mobiteli koriste čvrsto staklo, koje očito ne može funkcionirati na ovakvom mobitelu.

Jedino rješenje za sada su mekani materijali koji, naravno, sa sobom nose i neke mane. Od kada su krenule prve glasine o Fold mobitelu, i drugi proizvođači su odmah krenuli u akciju, no vjerojatno će proći još neko vrijeme prije nego što njihovi uređaji dođu u zapadne krajeve.

Samsung Galaxy Fold 3

 

Prva verzija

Galaxy Fold trebao se i ranije naći na policama, no kako su ih prvo u velikom broju poslali za prva testiranja, tako su se brzo počeli nizati i problemi oko ekrana, koji je imao vrlo privlačan rub koji je jednostavno prizivao da ga se pokuša odlijepiti.

Naravno, zapravo se radilo o samom zaštitnom sloju ekrana, bez kojega mobitel ne može funkcionirati. Mobitel je povučen, a sadašnja verzija ima dodatni obrub kako bi se sakrio sam rub ekrana te izbjegle nezgode iz znatiželje.

Također, riječ je o vrlo, ali vrlo osjetljivom mobitelu koji je nemoguće zaštititi maskom – osim ponuđenih maskica koje će spriječiti grebanje vanjskog dijela mobitela, no pad će itekako ostaviti traga.

 

 

Uz sve to dodajmo i početnu cijenu od sočnih 2000 dolara te dobivamo proizvod koji nikako nije za svačije ruke. Naravno, pridodajmo tome europski VAT porez, zatim malo domaćeg poreza, pa kod nas ovaj uređaj možete naći za kojih dvadesetak tisuća kuna.

Na prvu se ovakva cijena može doimati iznenađujućom, no pogledajmo, primjerice, cijene prvih 4K monitora, koji po kvaliteti nisu bili iznimni, ali bili su 4K i bili su prvi na tržištu.

Tada su došli i 4K @ 144 Hz monitori, vani također za nekih 2000 dolara, koji zapravo nisu mogli prikazivati punu kvalitetu slike pri toj brzini. Želimo reći da cijena novih tehnologija često zna biti iznimno visoka, a kupci moraju biti spremni na neke kompromise.

 

Galaxy Fold u rukama

Tako se novi Fold našao i na domaćem terenu, pa ga imamo priliku malo prošetati. Priznajemo, kad ga prvi put vidite na videima, doima se vrlo neobično, pa prije kupnje svakako savjetujemo da ga pogledate uživo.

Dolazi otvoren i nekoliko puta smo ga, naravno, probali preklopiti – ostavlja nam dojam da se možemo pouzdati da se šarka neće raspasti ni nakon nekoliko godina korištenja.

Pokret je čvrst i jasan te ga u položaju kada je potpuno otvoren ili zatvoren drže magneti, čvrstoćom na koju ćete se morati naviknuti, pogotovo prilikom otvaranja.

Samsung Galaxy Fold 4

 

Prvo postavljanje predstavit će vam i doslovnu listu postupaka koje ne biste smjeli raditi s ovim mobitelom, poput ikakvog izlaganja vodi i prašini, kao i korištenja sile na samom savitljivom ekranu.

Mobitel vas jednostavno poziva da ga držite s dvije ruke poput tableta, pogotovo kada je riječ o tipkovnici, koja je jasno podijeljena na dva dijela te je iznenađujuće lako na nju se naviknuti, no ipak pričamo iz vlastitog iskustva i velikim rukama kojima se lako dopre i do slova blizu same sredine.

Rekli bismo da mobitel prilikom korištenja nije nezgrapan, nego zapravo imate manji tablet s iznimno tankim rubovima. Jednom kada vam je dosta, preklopite ga i gurnete u džep.

 

 

Ne predstavlja nešto veći izazov prilikom nošenja u odjeći u usporedbi s drugim mobitelima te je u usporedbi s današnjim 6 i pol inčnim dijagonalama mobitela daleko ugodniji za nošenje u džepu.

Naravno, tu dolazimo do dodatnog problema, a to je činjenica kako džepovi zapravo sadrže iznenađujuću količinu mrvica, koje su nešto poput glavnog neprijatelja ovog mobitela te će budući kupac svakako trebati otkriti potpuno novi svijet čišćenja džepova prije svake ekskurzije u svijet kako ne bi uništio svoj novi Galaxy Fold.

 

Malo o samom mobitelu

Specifikacije, po nama, nisu glavna strana ovog uređaja. Naravno, nisu ni skromne, no nećete ga kupiti iz tog razloga. Glavni je ekran, kada mobitel otvorite, ujedno i svijetla točka uređaja.

Radi se o “Dynamic AMOLED” zaslonu veličine 7,3 inča te rezolucije 1536 s 2152 piksela, to jest gustoćom od 362 ppi. Zaslon podržava i HDR10+ standard te brzinu osvježavanja od standardnih 60 Hz. No to nije jedini ekran.

Dok je preklopljen, mobitel ima sekundarni zaslon, koji ne služi samo za obavijesti. To je drugi zaslon, s apsolutno svim mogućnostima klasičnih ekrana, no jednom kada se naviknete na veličinu preklopnog zaslona, ovaj će izgledati kao nekakva šala.

Samsung Galaxy Fold 1

 

 

Naime, riječ je o Super AMOLED zaslonu rezolucije 720 s 1680 piksela, što je i više nego dovoljno s obzirom na njegovu veličinu od 4,6”. Uz omjer od 21:9, malo je uzak jednom kada se naviknete na onaj preklopni, no poslužit će svrsi, koja će većini korisnika biti gledanje obavijesti i vremena preko Always-On funkcije.

Zvučnici su, kao i kod standardnog tableta, impresivni, a nalaze se s gornje i donje strane lijevog “krila” mobitela te ćete ih teško oba pokriti. Nude glasan zvuk sa standardnom kvalitetom za ovakve uređaje.

Kad smo već kod rubova, standardne su metalne izrade te su na lijevom krilu zvučnici, gornja i donja strana desnog krila imaju mikrofone, a donja još ima i USB-C utor. Preklopljen, iznad drugog zaslona, Galaxy Fold ima i standardnu slušalicu za obavljanje poziva.

 

Tako dolazimo do same šarke, koja je i najveći izvor razgovora. Dok se iznutra radi o preklopu ekrana koji je uvijek lako vidljiv, u tamnijim uvjetima lakše se stapa s ekranom, dok će na suncu vjerojatno biti jasniji.

Kada mobitel preklopite, vanjski dio šarke postaje... značajan dio dizajna mobitela, oko kojega su mišljenja podijeljena. Iznutra, riječ je o vrlo kompliciranom, ali i osjetljivom sustavu, koji sam po sebi može jamčiti preko 200.000 preklapanja, no nije potpuno izoliran od vanjskih uvjeta.

Tako mrvice poput pijeska mogu naći put do unutrašnjosti šarke te će se čuti grebanje pri otvaranju i zatvaranju uređaja, barem na temelju videa na Internetu, s obzirom na to da mi takve testove baš i ne planiramo.

Samsung Galaxy Fold 2

 

 

Možemo reći da mobitel ipak ne izgleda osjetljivo te ga standardno korištenje neće oštetiti i ne morate se brinuti da će se raspasti. Kada se mobitel preklopi, primijetit ćete kako se kod šarke ne zatvara do kraja.

Zapravo, na ovom dijelu je i najdeblji, kada je preklopljen sa 17,1 mm, dok je na vanjskom rubu debljine 15,7 mm. Razlog tome je, naravno, preklopni zaslon, koji se ne može baš preklopiti za 180°, već treba imati lagani pregib.

 

Kamere po svuda

Tako dolazimo i do samih kamera. Samsung je očigledno htio izbjeći komentare kako se u nekom položaju nije moguće fotografirati, pa je kamere jednostavno postavio posvuda.

Tako vas, dok je mobitel otvoren, gledaju dva senzora. Glavni ima 10 megapiksela sa širinom gledanja od 80° te sekundarnim 8 megapikselnim RGB dubinskim senzorom kako biste imali savršene portret-selfije svaki put.

U aplikaciji možete mijenjati “širinu” slike, no zapravo softver samo koristi manje piksela da vas fotografira glavnom kamerom.

Samsung Galaxy Fold 5

 

Kada mobitel preklopite, iznad sekundarnog zaslona možete vidjeti dodatnu selfie kameru. Riječ je o istom senzoru i optici kao i kod glavne unutarnje kamere, no za portret-efekt ovdje se koristi softver umjesto sekundarnog senzora, pa neće biti iste kvalitete.

Obje selfie kamere također podržavaju i 4K snimanje videozapisa, no za dodatne AR efekte ipak ćete morati koristiti nižu rezoluciju.

Stražnja strana, naravno, ima još kamera, koje dolaze u već poznatom flagship stilu. Dobivate tri senzora s ultrawide, wide i zoom lećama. Krenimo tako od vrha, gdje se nalazi ultrawide leća sa 16 megapikselnim senzorom.

 

 

Kut vidljivosti je 123°, što znači da će moći uhvatiti velike scene, no uz cijenu preciznosti na vanjskim rubovima. Druga kamera, to jest ona u sredini, ujedno je i glavna te ima 12 megapiksela.

Sami pikseli su malo većih dimenzija od ostalih senzora te zato mogu uhvatiti i više svjetla od ostalih, pa će fotografije biti puno detaljnije i pri slabijim svjetlosnim uvjetima. Čak i kada koristite noćno snimanje, preporučujemo da se držite ovog senzora.

Samsung Galaxy Fold 6

 

 

Ima kut gledanja od 77° te promjenjiv otvor leće između F1,5 i F2,4. Senzor također ima “Super Speed Dual Pixel Autofocus”, što u prijevodu znači da lova na oštrinu neće biti. Ovaj senzor također ima i optičku stabilizaciju slike za smirivanje videozapisa pri snimanju iz ruke.

Treća kamera ima takozvanu telefoto leću, koja će sliku približiti 2x. Također ima autofokus mogućnosti, kao i optičku stabilizaciju, koja je i najvažnija kod ovakvih leća. Širina vidnog polja je svega 45°, pa s obzirom na performanse ovog senzora, ne očekujte vrhunske fotografije u slabijim svjetlosnim uvjetima.

 

Hardver za kraj

Ostala nam je još unutrašnjost smartphonea, koja je zasigurno predstavljala zanimljive izazove proizvođaču.

Imamo sustav od dvije baterije koje zajedno imaju oko 4380 mAh, što vas ipak neće osloboditi od svakodnevnog punjenja mobitela ako ste power user, dok će lakše korištenje ipak moći produžiti rad na dva-tri dana s obzirom na performanse koje smo mi vidjeli za vrijeme druženja s uređajem.

Podržava brzo punjenje do 15 W, bilo žicom bilo bežično, a ima implementirano i punjenje drugih uređaja bežično, snagom od 9 W kao i drugi Samsung flagship smartphonei. Baterija napaja Qualcommov originalni flagship, Snapdragon 855.

Samsung Galaxy Fold 7

 

 

Plus verzija ipak nije dospjela na ovaj model, no performanse će, s obzirom na rezoluciju, i dalje biti vrhunske. Podsjetimo, Snapdragon 855 dijeli svojih osam jezgri na četiri slabije Cortex A53 jezgre, koje u ovom slučaju kucaju brzinom do 1,78 GHz.

Zatim imamo tri jače Cortex A73 jezgre brzine do 2,43 GHz i, na kraju, najjaču jezgru s “boost” performansama od maksimalno 2,84 GHz koja obavlja kratke zadatke kako bi korištenje mobitela bilo što glađe.

Uz procesor dobivate čak 12 GB LPDDR4X RAM memorije, koja će još dugo biti dostatna. Uz nju dobivate i 512 GB UFS 3.0 memorije za pohranu s trenutno najvećim Android brzinama.

 

Zaključak

Samsungov Galaxy Fold vrlo je impresivan komad hardvera, ponajprije zbog njegove ekskluzive jer je prvi takav u prodaji. Dok je preklopljen, sami izgled nikoga neće impresionirati, no rad na njemu s dvije ruke na velikom ekranu, kao i na ravno i igranje, ostavili su nam vrlo pozitivan dojam.

Samsung Galaxy Fold 10

 

Njegov dizajn oštro će podijeliti publiku jer neki će ga brzo prigrliti, dok vjerujemo da će biti i onih koji ipak neće vidjeti prednosti takvog uređaja. Sve su to naše misli prije nego što u cijelu priču ubrojimo cijenu.

Ipak govorimo o astronomskih 20.000 kuna, pa vjerujemo kako će ovakav uređaj završiti kod onih koji su si nedavno priuštili treću vikendicu.

Više informacija

  • Model: Galaxy Fold
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Mogućnost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 9 Pie
  • Pohrana: 512 GB UFS 3.0
  • Memorija: 12 GB LPDDR4X
  • Konektor: USB 3.1, USB Type-C
  • Ekran: 7,3”, Dynamic AMOLED 1536 x 2152 piksela, 4,6”, Super AMOLED, 720 x 1680 piksela
  • Stražnja kamera: 12 MP, f/1,5-2,4, 27 mm (wide), 1/2.55”, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS :12 MP, f/2,4, 52 mm (telephoto), 1/3,6”, 1,0 µm, AF, OIS, 2x optical zoom :16 MP, f/2,2, 12 mm (ultrawide), 1/3,1”, 1,0 µm
  • Prednja kamera: 10 MP, f/2,2, 26 mm (wide), 1/3”, 1,22µm :8 MP, f/1,9, 24mm (wide), 1,22 µm, senzor dubine :10 MP, f/2,2, 26mm (wide), 1/3”, 1,22 µm
  • Baterija: 3380 mAh
  • Plus: Inovativne tehnologije nove generacije smartphone uređaja
  • Minus: Cijena, pokretni dijelovi uvijek nose rizik od kvara
  • Ustupitelj i cijena: Samsung https://www.samsung.com/hr Cijena: 15.500,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Fold

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Fold - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.