Evolucija: 1280 x 800 na 10 inča je u današnje vrijeme prosječna specifikacija, a ubrzo će postati ispodprosječna

ASUS MeMO Pad 10

Još jedna desetka

MeMO Pad 10 (opet) donosi brand-name u kategoriju povoljnih 10-inčnih Androida

On je vrlo sličan Asus MeMO Pad Smartu 10, koji nudi istu dijagonalu ekrana, rezoluciju, kao i vanjski izgled. Nemojte ga zamijeniti s FHD modelom koji ima Full HD zaslon. Dakle, očito je kako se Asus raspištoljio u 10-inčnoj klasi i brojnim modelima popunjava rupe u portfelju.

Asus Memo Pad 10 4

Idemo još jednom

Osam mjeseci nakon MeMO Pad Smart 10, Asus nam je dostavio model bez “Smart” u imenu. Je li razlog tome što je ovaj model nešto manje pametan od prethodnika? Ne, samo je slabije opremljen. No, krenimo redom. MeMO Pad 10 dakle ima 10-inčni zaslon, vrlo reflektivne prirode, koji se teško bori s vanjskim osvjetljenjem.

Kao i kod prije isprobanih Asusovih Androida, tako vas i MeMO Pad 10 pokušava uvjeriti kako je žuta boja zapravo bijela. Na sreću to se donekle može riješiti Asus Splendid aplikacijom kojom možete prilagoditi boje na ekranu. Zanimljivo je kako se čovjek brzo navikne na dobro i tako sada rezolucija od 1280 x 800 piksela razvučena na 10 inča djeluje mutno i pikselizirano, što je dodatno potencirano nedavno isprobanim 7-inčnim modelima s Full HD ekranima. Kako se radi o štedljivoj verziji tableta, nažalost nema ugrađen micro HDMI priključak, no za utjehu u paketu dobivate USB OTG kabel za spajanje USB periferije, što je sitnica koja nas je razveselila.

Asus i dalje ostaje vjeran svojem prilagođenom sučelju i notifikacijskoj traci koja se spušta s vrha ekrana, sučelje je funkcionalno i čisto, te nadograđeno korisnim funkcijama. Bravo za Asus u softverskom dijelu! Ugrađene su kamere sprijeda i straga, i to od 1,3 i 2 megapiksela. Iskreno, toliko su loše da ćete ih koristiti samo za chat ili u iznimnim slučajevima za fotografiranje i snimanje videa – Asus ih je pokušao poboljšati dodatnim mogućnostima no ništa ih ne može spasiti.

Stražnji poklopac je plastičan i pomalo savitljiv, no općenita kvaliteta izrade je dobra. Naravno, kao i kod svih (osim Googleovih) Android tableta, tu je i utor za micro SD karticu, kao i solidni stereo zvučnici koji su optimizirani za korištenje u pejzažnom položaju. Ono što nije optimizirano za taj položaj su Android tipke koje s nalaze u sredini na dnu ekrana. To znači da ih nije moguće dohvatiti prstima kad tablet držite s obje ruke. Šteta - obzirom da su to najvažnije virtualne tipke u čitavom Android sučelju. Eventualno bi ih svojom šapom mogao dohvatiti Stojko Vranković ili neki drugi natprosječno visok humanoid.

Asus memo pad 10 5 1

Loša odluka?: Asus je odlučio da standardne Android tipke budu smještene u sredini ekrana što znači da ih je teško dohvatiti

 

Kina u srcu

Ugrađen je četverojezgreni “kineski” Rockchip procesor koji radi na 1,6 GHz, a sudeći po benchmark rezultatima performanse su usporedive s Googleovim Nexus 10, a po ostalim rezultatima, na razini je prošlogodišnjih flagshipova. To se prilikom korištenja prenosi u sasvim ugodno iskustvo, no 1 GB RAM-a znači da učitavanje igara i preskakanje iz aplikacije u aplikaciju često zna zatrzati. Kad smo već kod memorije, testirani model imao je 8 GB ugrađene flash memorije, od kojih je samo 4 GB dostupno korisniku - još jedno mjesto na kojem se štedjelo. Navedeno trajanje baterije je 10 sati, no nekakvim uobičajenim korištenjem, uspio sam navući oko 7 sati iz jednog punjenja, što nije loše – no moglo bi i bolje.

Najnovija Asusova desetka ima svoju publiku, no pitanje je je li cijenom preblizu FHD modelu s video izlazom, Full HD rezolucijom i 2 GB RAM memorije koji značajno ubrzavaju multitasking. Ako mislite da nije, onda je MeMO Pad 10 stvoren upravo za vas.

Više informacija

  • Model: ASUS MeMO Pad 10
  • Ukupna ocjena: 3,7
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 3
  • Proizvođač: Asus
  • Operativni sustav: Android 4.2
  • Procesor: Asus RK101, quad-core, 1,6 GHz
  • Memorija: 1 GB RAM/8 GB + microSD
  • Ekran: 10,1 inča, 1280 x 800, kapacitivni, IPS, 16,7 mil. boja
  • Baterija: Li-Ion, 19 Wh
  • Fotoaparat: 2 megapiksela, 1,2 megapiksela prednja kamera
  • Komunikacija: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, micro USB
  • Dimenzije i masa: 256 x 174,6 x 10,5 mm, 522 g
  • Ostalo: Stereo zvučnici, GPS, akcelerometar, žiroskop, kompas, mikrofon, 3,5 mm audio
  • Plus: Solidna hardverska osnovica. Asusov softver i dorada sučelja.
  • Minus: Nema video izlaz. 1 GB RAM memorije. 8 GB flash memorije. Niska rezolucija za 10-inčni ekran. FHD model je možda bolja opcija.
  • Ustupitelj i cijena: Svijet Medija, www.svijet-medija.hr, cijena: 2.015,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASUS MeMO Pad 10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASUS MeMO Pad 10 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.