Dell Canvas

Dell Canvas

Umjetnici, rišite

Digitalna platna za crtanje dobila su novu dimenziju uz 27“ Dellov Canvas


Robusni Canvas s touch monitorom dijagonale 27“ i QHD rezolucije od 2540 x 1440 pixela te olovkom i Totemom spajate na Windows 10 PC računalo kako biste ga mogli koristiti.
Windowsi 10 moraju imati instalirana najnovija ažuriranja, creators update, kako bi sve moglo raditi, a nakon toga instalirate Dellove drivere i pomoćne programe za organizaciju desktopa, kalibraciju i postavke olovke, no ima tu i aplikacija poput Stardock Fences za grupiranje foldera i ikona na desktopu.
Postavke monitora namještaju se standardno unutar Windowsa, kao da je riječ o bilo kojem monitoru te je poželjno pogledati i opcije olovke unutar Windowsovih Settingsa.
Sam uređaj s gornje strane ima 3 gumba. Za paljenje/gašenje kompletnog Canvasa, zatim za paljenje/gašenje touch kontrola te za pristup meniju kojim podešavate postavke monitora poput svjetline i kontrasta te boja.

canvas alati

Olovka koja dolazi uz njega je pasivna te ima dva gumba i 9-bitnu osjetljivost za crtanje kojom postižete tanje ili deblje linije te detekciju nagiba.
Totem je u biti gumb s 5 nožica s donje strane koje detektiraju njegovu rotaciju. Njegovim pritiskom na monitor oko njega se iscrta menu kojim se možete kretati okretanjem i kratkim ili dugim pritiskom Totema. Radi samo na površini monitora, no ne i na rubovima sa strane pored samog ekrana. Možda da je Totem bluetooth sposoban, izbjeglo bi se njegovo povlačenje po monitoru, a ovako nam ostaje vidjeti hoće li se s vemenom taj monitor oštetiti, izgrebati od korištenja. Spominjemo te rubove i zato jer su stvarno široki kako biste lakše naslonili ruku na Canvas. Iako je veći dio ruke, od lakta do šake, naslonjen na monitor, nećete tako pokrenuti touch kontrole te time slučajno ostaviti mrlju na crtežu koji uređujete.

photoshop logo
Postoji i nekoliko aplikacija specijalno napravljenih za Canvas. Plumbago aplikaciju možete koristiti kao razne školske bilježnice, kajdanku i sl. Prema našem ukusu crtovlje tih bilježnica malo je preveliko na toj površini od 27“ te za pisanje kroz tako široko crtovlje treba više vremena nego što bi trebalo da to radite na stvarnoj bilježnici.
Sketchable će iskoristiti puni potencijal Canvasa, pa smo već nakon sat vremena crtanja bili vještiji u korištenju olovke nego što je to bio slučaj na početku. Zabavno je i puno je lakše crtati olovkom po Canvasu nego mišem. Totem ćete koristiti za odabir debljine olovke, boje, a možete i podešavati transparentnost te mnoge druge opcije. Najpraktičnije je zumirati te rotirati crtež uz pomoć prstiju, touch gestama, iako to možete i uz pomoć Totema.

IMG 0044

Pokušali smo crtati i u Photoshopu i Canvas nas nije razočarao. Alate poput Lasa za selektiranje dijela slike lakše je koristiti olovkom. Pen tool se isto može koristiti relativno lakše, upravo zato što crtež možete rotirati i zumirati uz pomoć touch gesti, no nezgodno je kada morate pritisnuti i CTRL, ALT i slične kombinacije koje se svakodnevno koriste u Photoshopu i to zato što je tipkovnica nešto dalje nego što smo je navikli koristiti. Mora biti dalje kad je Canvas, blago rečeno, ogroman. Nekima će se svidjeti ta veličina. Neki će, poput nas, zamjeriti toj veličini te imati komentare poput onoga o prevelikom crtovlju. No na kraju ispada da je sve stvar navike. Sjetite se samo kada ste stari miš na računalu zamijenili novim kako vam je osjećaj bio čudan dok nije prošlo određeno vrijeme privikavanja. Tako je i s Canvasom. Olovka i Totem su novi alati koje možemo svrstati u ekstenzije miša ili čak ekstenzije touch gesti te će trebati neko vrijeme da se na njih naviknete. Trebat će vremena da i proizvođači softvera prilagode aplikacije poput Photoshopa za još bolje iskustvo korištenja. Nabavite li Canvas prije nego se to dogodi, u trenucima kada ne koristite Totem i olovku imat ćete dodatni monitor za vaše računalo.

photoshop handwrite

Ima on i svojih mana. Ponekad olovka ne sluša, pa se linija pomakne ili skrene, ponekad se dodirom dlana aktivira neka touch ikona koju nismo željeli aktivirati, no upravo zato je postavljen gumb koji može upaliti i ugasiti touch kontrole monitora.
S obzirom na to da je datum izlaska Canvasa na tržište odgođen do kolovoza (ne znamo odnosi li se taj podatak i na europsko tržite ili samo na US tržište) kako bi što više aplikacija omogućilo podršku za Totem i olovku, vjerujemo da će se do tada ispeglati i sitnice poput laga koji olovka trenutno ima. No na taj lag olovke lako se naviknuti te to i nije neka velika zamjerka, a moguće je da već u trenutku čitanja teksta postoji nova firmware nadogradnja za Canvas koja će biti još bolja sa ispeglanim spomenutim nedostacima.

Više informacija

  • Model: Dell Canvas
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 3
  • Opremljenost: 5
  • Proizvođač: Dell
  • Ekran: 27” / 2540 x 1440
  • Komunikacija: Mini HDMI, DisplayPort, 2 x USB Type-C, 2 x USB 3.0, audio 3,5 mm
  • Ostalo: Totem, olovka s 2048 koraka osjetljivosti pritiska, 2 gumba te osjetom nagiba
  • Plus: iskustvo crtanja
  • Minus: kut vidljivosti monitora mogao bi biti bolji
  • Ustupitelj i cijena: Comtel https://webshop.comtelcorp.hr Cijena nije formirana
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dell Canvas

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dell Canvas - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.