Synology DS1515 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
KOMPAKTAN DIZAJN  Jedva širi od ukupne debljine pet hard diskova

Synology DS1515

Uredska zvjerka

Iako je namijenjen za kućnu i uredsku upotrebu, DS1515 više vidimo kao moćni uredski server malih dimenzija

Krenuvši od dizajna kućišta, odmah je jasno da se radi o modelu iz Synologyjeve naprednije linije modela. Umjesto klasičnog bijelog kućišta, DS1515 je istog dizajna kao i mnogi skuplji modeli iz Synologyja, kao primjerice DS2015xs. DS1515 je ustvari i pojednostavljeni DS2015xs, s manje diskovnih utora, te slabijim procesorom s 2 GB RAM memorije.

Sa stražnje strane nalazimo dva 80 milimetarska ventilatora, koji u oba moda, Quiet i Cool, ne možemo čuti. Iako su ventilatori veoma tihi, vibracije i zvuk koji dopiru iz pet tvrdih diskova su relativno bučni, pa kao i većinu NAS uređaja, DS1515 treba postaviti na mjesto gdje buka koju proizvodi nije problem. Na stražnjoj strani se nalaze i 2 USB 3.0 porta, na koja se mogu spojiti eksterni hard diskovi, za dodatno proširenje pohrambenog prostora. Ladice za hard diskove je moguće i zaključati priloženim ključem, tako da NAS može biti i na nekom vidljivijem mjestu. Kensington lock sa stražnje stranice osigurava da ga i netko ne može samo tako odnijeti.

Synology DS11515 3

80mm ventilatori Sa stražnje strane drže diskove hladnima, bez puno buke

 

Slabiji procesor se u praksi i ne osjeti previše, sve dok ne želimo pokrenuti neke intenzivnije radnje, poput PLEX servera. PLEX kao aplikacija nije podržana na DS1515 modelu, poglavito zbog nekompatibilnog Annapurna procesora. Sve druge radnje rade očekivano dobro. Backup podataka i prijenos datoteka nisu niti najmanje usporeni spram drugih Synology modela. Dapače, u usporedbi s entry-level Synology modelima, performanse su osjetno bolje. Load na procesoru u trenutku prebacivanja datoteka se minimalno povisuje.

Synologyjev DSM je jedan od najboljih operativnih sustava namijenjenih NAS uređajima, te više djeluje kao punokrvni desktop OS kojeg pogonite u browseru. Sve glavne aplikacije su podržane, pa tako nalazimo i Synologyjev Surveillance Station, koji uključuje licencu za jednu kameru. Većina drugih aplikacija također potječe od Synologyja, pa tako DS1515 bez problema pogoni Synologyjev Media Server i Video Station. Aplikacija od drugih developera ima nešto manje, no to smo i očekivali obzirom na Annapurna procesor.

Nedostatak riječi „Play“ u nazivu Synologyja DS1515 već ukazuje na njegovu temeljnu namjenu, no ipak skriva i neke neočekivane karakteristike, poput 4 gigabitna priključka za ethernet. No zašto DS1515 sadrži 4 gigabitna ethernet porta?

Sa 5 konvencionalnih hard diskova se 4 gigabita donekle može saturizirati. DS1515 posjeduje mogućnost proširivanja kapaciteta s dva dodatna Synology DX513 modela koji nude kapacitet od još pet dodatnih HDD-a po modulu. Sa 15 hard diskova, maksimalni kapacitet se povećava na teoretskih 120 TB, a Synology tvrdi da se sa 4 gigabitne konekcije mogu postići brzine veće od 400 MB/s. Svako računalo spojeno na DS1515 će i dalje moći potezati podatke maksimalno gigabitnim brzinama, no četiri zahtjevnija korisnika će time moći nesmetano raditi, kao da imaju vlastiti NAS s gigabitnom konekcijom. Uz povećanje propusnosti, 4 Ethernet porta se mogu koristiti i u failover modu. U failover modu, jedno se računalo spaja s više ethernet kablova u NAS, za slučaj da jedan od njih doživi grešku ili kvar. Time i u slučaju greške, prijenos podataka može teći nesmetano.

Synology DS11515 5

Ladice Pet diskova se može zaključati, a montaža diskova je moguća bez vijaka


Synologyjev Hibridni RAID je i dalje ponajbolji izbor kada se radi o RAID poljima, te nudi dobar omjer sigurnosti podataka i povećanja brzine pristupa datotekama. Synology je pomalo riskirao postavivši u svoj NAS uređaj procesor kojeg tipično ne koristi. No čini se da će tek vrijeme pokazati je li se rizik isplatio. Kako se nama čini, što će se više modela pojavljivati s Annapurna procesorima, to će i više aplikacija morati proširiti kompatibilnost, a time će se povećati isplativost DS1515. Kako sada stvari stoje, DS1515 je odličan NAS za uredsko okruženje.

Više informacija

  • Model: Synology DS1515
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Synology
  • Procesor: Annapurna Labs Alpine AL-314, Quad Core @ 1.4 GHz
  • Memorija: 2 GB DDR3
  • Prostor za HDD: 5x 3.5 in HDD (nisu uključeni)
  • OS: Synology DSM
  • Mreža: 4 x Gigabit LAN
  • Dimenzije/masa: 223 x 248 x 157 mm, 4.15 kg bez diskova
  • Plus: Veličina, Synology DSM, 4x Gigabit, proširivost do 120 TB
  • Minus: Bučan rad, trenutno ne podržava sve aplikacije
  • Ustupitelj i cijena: Xenon forte Zagreb d.o.o., www.xenon-forte.hr, cijena: 6.237,50 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Synology DS1515

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Synology DS1515 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.