Philips Momentum 558M1

Philips Momentum 558M1

Nova dimenzija gaminga

Možemo li kraj 2020. Godine smatrati revolucijom u gamingu? Izgleda kako bi se to stvarno i moglo dogoditi, s obzirom na pokrete koje su uzrokovale nove konzole

O novim konzolama puno se pisalo i nagovještavalo, a jedan od bitnih detalja svakako je 4K gaming. Konzole sada imaju dovoljno snage za renderiranje 4K slike, naravno, ovisno o developerima, jer se to često svede na kompromise kod drugih detalja. Istovremeno, PC scenu su obogatile nove grafičke kartice iz oba tima te na 4K rezoluciju donose i solidne Ray Tracing performanse. Bilo da igrate na konzolama ili računalima, proizvođači su se pobrinuli da vam ponude nove igračke koje će vam se vjerojatno dopasti. Riječ je o brisanju linije između monitora i televizora, dajući vrhunske gaming performanse sve većim panelima.

Na testu nam se tako našao ogroman 55-inčni monitor iz Philipsa. Monitor, naravno, cilja konzolaše, no i PC scena naći će neke detalje koji bi im se mogli dopasti. Dakle, izvana je riječ o izgledom klasičnom televizoru tankih rubova dijagonale 55” te 4K rezolucije. Kada ga raspakirate, zanimljiv detalj je da već dolazi potpuno složen te ga samo trebate izvaditi iz kutije, staviti na stol i spremni ste za akciju. Pošto je već složen, kutija u kojoj dolazi također je malo veća od standarda. Koriste dovoljno stiropora da se ne treba brinuti o dostavi, pogotovo jer je ispod samog monitora na stalak postavljen i soundbar koji ponosno nosi Bowers & Wilkins brend i dizajn. Vodite računa da ne dižete monitor tako da primite soundbar. Jednom kada ga raspakirate, vidi se i prva nova razlika od klasičnog televizora, a to je činjenica da je zaslon matiran, odnosno ublažuje refleksije okoline kako bi vam rasvjeta manje smetala za vrijeme gaminga.

Philips Momentum 558M1 body

Iako se radi o gaming monitoru, dizajn je vrlo suptilan te će se savršeno uklopiti u svaku dnevnu sobu. Straga imate plastično crno kućište s podrškom za VESA 200 montiranje na stalke. Rubovi gornje, lijeve i desne strane imaju niz ARGB LED dioda te podržavaju Ambiglow standard od Philipsa, nalik Ambilightu koji se koristi na njihovim televizorima, no efekt je ipak malo prigušeniji. Srebrni metalni stalak dolazi već pričvršćen za monitor te omogućuje samo prilagodbu nagiba monitora, što smatramo dovoljnim s obzirom na primjenu ovog monitora. Kako smo već naveli, ispod monitora dobivate i soundbar koji se proteže s monitorom te nudi zvuk daleko bolji od integriranih zvučnika. Soundbar ima ugrađene visokotonce, dva mid-range zvučnika te jedan dubokotonac. Početne postavke su prilično neutralne, no naravno preko menija monitora možete prilagoditi zvuk svojim željama. Soundbar je dio monitora, te nema zasebne ulaze.

Prije samih specifikacija, moramo ponovno naglasiti da se radi o monitoru. To znači da nema klasične funkcije televizora, nemate gdje prikopčati antenu, niti postoji “Smart” sustav ugrađen u njega. Za gledanje bilo kakvog sadržaja, u monitor ćete trebati nešto i ukopčati. Kako i sama kutija ističe, monitor je dizajniran s konzolama na umu te će se savršeno pronaći s novom PlayStation 5 ili Xbox Series S/X konzolom, jer oboje napokon podržavaju nativnu 4K rezoluciju. Ako ga, pak, želite koristiti kao klasičan Smart TV, jednostavno vam treba TV Box s AndroidTV sustavom i čestitamo, imate jedan od boljih 4K televizora. Razlika između monitora i televizora značajna je upravo i u samoj kvaliteti panela te dizajnu samih piksela, a i sitan tekst vrlo je lagano čitljiv na ovom monitoru. Iako standardno korištenje PC-ja možda još nije na ovoj veličini, to smo govorili i o mobitelima, a sada nam nije problem nositi duplo veće mobitele nego prije svega nekoliko godina.

Philips Momentum 558M1 body1

Više o samim specifikacijama. Monitor podržava 4K rezoluciju sa 120 Hz na DP utoru te 60 Hz na HDMI ulazu. Zaslon također ima 10-bitnu matricu, što znači i preko milijarde različitih boja, što će prepoznati računala, ali i konzole. Uz sve to, monitor ima i HDR1000 certifikat, što znači da u HDR načinu rada postiže i preko 1000 nita svjetline, ovisno, naravno, o sceni. Kako se radi o VA panelu, nativni kontrast od 3000:1 daje vrhunski doživljaj gaminga, a monitor sam podiže taj omjer i preko 4000:1 za odličnu separaciju tamnih i svijetlih scena. To postiže implementacijom čak 144 zone pozadinskog osvjetljenja za bolje HDR iskustvo. Kako bi gaming bio što glađi, brzina osvježavanja je promjenjiva s implementacijom FreeSync Premium Pro tehnologije, što naravno mogu iskoristiti i konzole. Dobivate i daljinski za pristup OSD meniju, no postoji i stick u kutu sa stražnje strane za navigaciju. Možete prilagođavati svojstva zaslona, zvuka te, naravno, Ambiglow rasvjetu, za koju smatramo da je najbolje prepustiti neka prati video sadržaj.

Test monitora odvijao se prvo na Xbox One X konzoli, koja je automatski prepoznala sve funkcije monitora te se njima prilagodila. Naravno, prošla generacija konzola ima mali problem s vrtnjom zahtjevnih naslova na ovoj rezoluciji, no FreeSync je osigurao barem da igramo bez screen tearinga te s vrhunskim HDR prikazom. Zatim je ovaj monitor bio idealan da testiramo novu RX 6800XT grafičku karticu te moramo reći da 4K 120 Hz gaming na ovakvom monitoru može biti izvediv i na maloj udaljenosti, ako se nas pita. Za kraj, na test nam je došao i novi Playstation 5 te s nadograđenim igrama poput Godfalla svi detalji i atraktivni HDR efekti dolaze do izražaja, a jednom kada sve spojite sa Ambiglow efektom, dobivate vrhunsko iskustvo. Sve se, naravno, na kraju svodi na cijenu monitora, koja je upravo radi implementacije više kvalitete piksela nešto viša od komparativnih televizora.

Više informacija

  • Model: Momentum 558M1
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Dojam: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Philips
  • Tip: gaming monitor
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 55'/ 3840x2160
  • Osvježavanje: 120 Hz
  • Statički/dinamički kontrast:: 4500:1
  • Snaga osvjetljenja: 1000 nita
  • Vrsta panela: VA panel
  • Kut vidljivosti: 178
  • Dijagonala: 55'
  • Dodatno: FreeSync Premium Pro
  • Masa: 27,7 kg
  • Plus: Dodatni soundbar, visoka svjetlina i HDR implementacija, Ambiglow osvjetljenje
  • Minus: Cijena, soundbar nema alternativan input
  • Ustupitelj i cijena: MMD www.philips.hr cijena: 10.200,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Philips Momentum 558M1

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Philips Momentum 558M1 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.