Sony Digital Paper System - 5.0 out of 5 based on 1 vote
A4 e-ink čitač Namijenjen je poslovnim i korisnicima iz akademske zajednice. Omogućuje korištenje kao radne bilježnice i kao čitač važnih dokumenata u velikom formatu

Sony Digital Paper System

Nešto drugačiji list papira

E-čitači velikog formata i dalje su raritet na tržištu. Sonyjev DPT-S1 predstavlja prvo svjetlo na kraju tunela

U kategoriji e-čitača od samih početaka tržištem dominiraju predstavnici malog formata i ograničenih mogućnosti što uglavnom podrazumijeva 6-inčni ekran. Povremene promjene dolaze s mega-popularnim Amazonovim Kindle Fireom koji se fokusirao na pružanje zabavnih sadržaja te modelom Kindle DX kojeg krasi 9,7-inčni ekran. Čini se da niti jedan proizvođač nema namjeru probiti „psihološku“ granicu od 10 inča.

Sony je napravio pomak s namjerom da usmjeri e-čitače prema poslovnim i akademskim korisnicima te je 2014. godine, nakon testiranja u akademskoj zajednici na japansko tržiste plasirao DPT-S1, trenutno (uz tek od nedavno dostupni PocketBookov CADreader) jedini e-čitač 13,3-inčnog ekrana što odgovara A4 veličini lista papira. DPT-S1 po prvi puta osim uloge preglednika nudi više.

DPT-S1 nije zamjena za iPad. Na njemu ne možete koristiti custom aplikacije. Ne podržava ustaljene formate kao što je epub. Ne svira glazbu. Nema mikrofon, kameru niti zvučnike, akcelerometar niti GPS. Ima spartanski web browser kojim možete doći do online arhiva s knjigama i čak čitati poštu. Ukratko, neće zamijeniti vaš laptop ili tablet. Služi za pregled dokumenata i pisanje bilješki, i to vraški dobro.

Krenimo od vanjštine kojoj je posvećena znatna pažnja. DPT-S1 dolazi u robusnom, ali vrlo laganom tamnosivom kućištu od aluminijske legure debljine 0,7 cm koja, kako to Sony voli naglasiti, odgovara debljini 30 listova papira. Upravljanje sadržajem preko hardvera svodi se na na glavnu tipku koja služi za pokretanje uređaja te tri tipke u dnu kućišta za pristup početnoj stranici, povratak na prethodno učitanu stranicu te dodatne opcije pri radu. Uz WiFi, razmjena sadržaja može se ostvariti preko microUSB porta, a osim toga na poleđini uređaja je elegantno skriveni utor s pokrovom za microSD karticu. U oči upada i praktičan gumeni nastavak za pričvršćivanje stylusa koji se može lako ukloniti.
S impresivnih 13,3 inča i rezolucijom 1200 x 1600 piksela displej predstavlja najzanimljiviji dio hardvera.

Sony DPT S1 18

MicroSd kartica Kolekciju PDF knjiga i članaka možete staviti na karticu i tako proširiti funkcionalnost tableta

 

Upravo zbog uklopljenosti u fleksibilni polimer i mogućnosti pisanja na isti, što je tipično za Mobius displeje, ekranu manjka zaštitni stakleni pokrov te je karakteristično mek na dodir, ali istovremeno vrlo izdržljiv te na opće zadovoljstvo ima podjednako dobar odziv na stylus kao i na dodir prstima. Kako je očekivano, visok stupanj refleksije omogućava jasan pregled teksta i pri jakom vanjskom osvjetljenju. Naravno, nitko nije savršen pa se tako s upotrebom primjećuje ghosting koji je dobro riješen kod listanja i otvaranja novih dokumenata dok u slučaju brisanja napisanog teksta predstavlja više iritaciju koja se ignorira s vremenom negoli problem.

Nakon izrade prvo što oduševljava je da DPT-S1 vjerno i jasno prikazuje pisani tekst. Mada nam u početku zvuči razočaravajuće da je pdf trenutno jedini podržani format, teško da će ijedan korisnik ostati ravnodušan kad se upozna s mogućnostima uređivanja teksta, u čemu se opet prepoznaje ciljanje Sonyja na poslovne i akademske krugove. Tako je tekst moguće isticati stylusom na nekoliko različitih načina - u obliku olovke ili debljeg markera, što nas nostalgično vraća u studentske dane i iživljavanje nad udžbenicima. Tu je i opcija zatamnjenja čitavih dijelova teksta gdje se može postići efekt jačeg ili slabijeg isticanja zahvaljujući 16 nijansi sive. Moguće je dodavati bilješke u otvorenim datotekama i to u obliku textboxa ili sticky notesa vezanih uz određeni paragraf dokumenta ili zalijepljenih na nasumična mjesta na stranici. Bilješke možete pisati rukom ili virtualnom tipkovnicom, a kad ste gotovi s radom sve datoteke možete zaštititi AES-256 enkripcijom.

Sony DPT S1 2

Format a4 Idealan za čitanje, označavanje i rad s PDF-ovima (koje jedino podržava)

 

Navigacija i pregled nad otvorenim dokumentima jednostavni su zahvaljujući tabovima koji su identični kao u Chromeu. Otvoreni dokument čini većinu radne površine dok je uz desni rub smještena minijaturna alatna traka sa spomenutim opcijama manipulacije tekstom te uvijek korisna undo opcija, mogućnost bookmarkiranja i pretrage ključnih riječi. Osim toga, ista sadrži izbornik stranica za praktično prebacivanje na željenu stranicu unosom broja stranice ili scrollerom te prikaz cijelog dokumenta u obliku thumbnailova. Listati dokument također možete i ručno u sklopu gesturesa, koji još uključuju povećanje i smanjenje teksta.

Kada spominjemo unos teksta rukom, dolazimo do druge važne svrhe koja DPT-S1 čini hvalevrijednim, a to je uloga bilježnice. Učinkom smo više nego zadovoljni. Osjetljivost ekrana na pisanje stylusom je izvanredna i Sony je nastojao pisanje učiniti što prirodnijim pa tako uređaj s vama pri prvom pokretanju prolazi „kalibraciju“ te traži da se izjasnite jeste li ljevak ili dešnjak, pod kojim kutem pišete da bi kroz prvih par poteza procijenio stil pisanja i pritisak na plohu ekrana! Dodatna osjetljivost ekrana dolazi kroz „poništavanje“ pritiska dlana. U prijevodu, možete opušteno položiti ruku u pisaći položaj bez straha od blokiranja i cijeli je proces ergonomski prilagođen prirodnom pisanju na listu papira. U slučaju da zabrljate tu je „gumica“ za brisanje praktično skrivena kao tipka na samom stylusu.

Veća zamjerka koju je svakako potrebno spomenuti je nedostatak backlighta što čini rad u mraku i pri slabom svjetlu praktično nemogućim (Kindle Paperwhite je tu uspješniji). Tu je i nedostatak boja, koji čini pregled npr. statističkih izvješća, znanstvenih radova i ostalih publikacija koje obiluju grafovima prilično bolnim, iako grayscale ponekad može odraditi dobar posao po tom pitanju. Tu manu možemo oprostiti uzevši u obzir da e-ink čitači s ekranima u boji još neko vrijeme ostaju dio znanstvene fantastike i lijepih želja, jer se do danas pojavio samo opskurni i loše ocjenjeni 9,7-inčni ECTACOov JetBook Color uz očajan prikaz boja i potpuni izostanak „bijele“.

Sony DPT S1 3

Bilješke Sonyjev tablet koristan je za uzimanje bilješki, ali i kao odličan alat za proučavanje literature u PDF formatu u kojemu možete obilježiti, podcrtavati i dodavati komentare u tekst

 

Osim nedostatka boja, tromost kao veliko ograničenje e-ink tehnologije posebno se primjećuje prilikom upotrebe interneta, gdje je brzina učitavanja web stranica dobra, ali ako učitavate dinamički sadržaj ili animacije bilo kakve vrste proces postaje vrlo spor i, kako Sony ističe, glavna je svrha WiFija dijeljenje datoteka s drugima, a ne surfanje webom. Kao što je prije spomenuto, osjetljivost zaslona prilikom pisanja je više nego zadovoljavajuća, iako je uređaj očito bio izgubljen u prijevodu kad se radilo o raspoznavanju slova a i opisanih kurzivom. Uz malo vježbe taj problem nestaje. Osim toga, uzevši korisničke grupe prema kojima je uređaj orijentiran, bilo bi dobro kao buduća poboljšanja dodati kalkulator te mogućnost konverzije rukopisa OCR-om.

Trenutna ponuda na tržištu ne daje ekvivalent DPT-u i realno nema konkurencije koju bi mogli usporediti. Osim u slučaju PocketBooka čiji bi CADreader mogao predstavljati jedinu dostojnu konkurenciju Sonyjevom e-čitaču uz nešto povoljniju cijenu.
Ako možete prijeći preko određenih ograničenja i opcija koje nedostaju, možemo sa sigurnošću reći da su performanse dostupnih opcija i više nego dobre te je vrlo lako prilagoditi se na rad s ovim e-čitačem, čak i teško odvojiti se jednom kad ga počnete koristiti. Kao minus prije svega se ističe cijena, koja je čak i u SAD-u popraćena uglavnom negativnim komentarima; uređaj se prodaje vrlo dobro, kruži uglavnom u poslovnim krugovima, a nešto manje u akademskim pa je Sony pokušao tome doskočiti nekom vrstom studentskih vaučera.

Na žalost, DPT-S1 još nije dostupan izvan Japana i SAD-a te je proboj na europsko tržište neslužbeno najavljen za drugi kvartal iduće godine. Ako ste u prilici staviti ruke na DPT-S1, kupnjom definitivno nećete pogriješiti dok god znate zašto ga kupujete i u radu ga planirate koristiti svakodnevno.

Legende i mitovi: E-ink vs. LCD displej – što je oku ugodnije?

Unatoč činjenici da je e-ink tehnologija zasnovana na potpuno drugačijim principima u odnosu na LCD ili OLED, ista zapravo nema drugačiji efekt na vid korisnika. Danas je uvriježeno mišljenje oftalmologa temeljeno na studiji objavljenoj 2012. godine prema kojoj suvremena LCD te e-ink tehnologija jednako naprežu oči. Ključno je primijetiti da su u istraživanjima isključivo korišteni moderni LCD zasloni visoke rezolucije. Dok god u ispitivanje ne uključimo glare, odnosno čitanje pri jačem osvjetljenju – gdje e-čitači definitivno odnose pobjedu unatoč sumornom nedostatku boja, nema razlike u utjecaju ovih tehnologija na vid.

Konačna ocjena: 3,9

Proizvođač: Sony
Operativni sustav:
Procesor: 1 GHz ARM Cortex-A8
Memorija: 4 GB interna, 1x microSD slot
Ekran: 13,3” e-ink Mobius, 150 ppi, 1600 x 1200 px, multi-touch podrška (gestures)
Baterija: 1270 mAh Li-ion, prosječno trajanje 3 tjedna
Fotoaparat: ne
Komunikacija: 802.11 b/g/n, 1x USB - micro port, 1x microSD slot
Dimenzije i masa: 23,4 x 31,0 x 0,7 cm, 350 g
Ostalo: Stylus, futrola, punjač

Plus - Brzina rada, dimenzije, kvalitetna izrada, odlična osjetljivost ekrana

Minus - Nedostatak dark/contrast moda, nedostatak pozadinskog osvjetljenja, cijena

Ustupitelj i cijena: Osobni primjerak, maloprodajna cijena nije formirana (SAD: 799 USD)

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Digital Paper System

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Digital Paper System - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.