GoPro Karma: Dron iz torbe - 3.0 out of 5 based on 1 vote
GoPro Karma: Dron iz torbe

GoPro Karma: Dron iz torbe

Karma dron bio je poprilično iščekivan i oko njega je podignut veliki hype. Je li ispunio očekivanja?

Praktična torba u kojoj su smješteni Karma dron i ručni stabilizator (ili, kako bismo mogli reći, poprilično skup selfie stick), daljinski za dron, kamera GoPro Hero 5 s par rezervnih elisa i popratnih kablova uz punjač — sve to stvarno oduševljava na prvi pogled. Kako je samo sve to stalo unutra? Karma dron može se sklopiti. Točnije, njegove elise sklapaju se uz tijelo, što je zapravo ključ elegantnog popunjavanja torbe.

 

hrvojeBezTeksta

 

GoPro kameru možete skinuti s nosa drona i postaviti je na ručni stabilizator kojim potom možete snimati vrlo stabilne scene iz ruke. S obzirom  na to da je Karma prvenstveno namijenjena za snimanje — Youtuberima, filmskim entuzijastima i onima koji to tek trebaju postati — taj ručni stabilizator uvelike će olakšati posao pri kreiranju atraktivnih snimki sa zemlje koje će upotpuniti one snimljene iz zraka. Netko je dobro promislio pri dizajniranju ovoga kompleta za snimanje.

 

dronULetu

Karma u letu. Bilo je pomalo vjertovito. Nije se ljuljao na vjetu, no pri onim najjačim naletima izmicao je kontroli nošen zračnom struijom.

 

Još jedna sitnica na koju se mislilo svakako je daljinski upravljač. Lijepo je dizajniran i odlično leži u ruci. Ekran ima touchscreen i dobre je vidljivosti na sunčan dan. Pri paljenu daljinskog ponuđen vam je virtualni let. Poželjno je izvježbati kontrole kako ne bi bilo zabune pri upravljanju. Treba u svakom trenutku znati kako se ide gore, a kako naprijed jer bi vas moglo skupo koštati zabijete li se u obližnji zid. U simulatoru ne možete razbiti Karmu. To mu je ujedno i najveća zamjerka. No ovo rješenje u svakom je pogledu superiornije u odnosu na neka druga. Kada smo dronove vozili mobitelom, najviše je problema znalo biti zbog nepouzdanosti Android sustava i njegovih pozadinskih aplikacija koje su zahtijevale svoje nadogradnje baš u trenutku kada bismo poželjeli provozati dron.

Krenimo na let

Držanjem tripke start tri sekunde upale se elise drona. Ovo je prva provjera je li s motorima sve u redu. Ako nije, odnosno ako ne pomaknete palicu za polijetanje prema gore, elise će se ugasiti. Još jedno rješenje puno zgodnije od drugih koje smo imali prilike isprobati. Dron može poletjeti i autopilotom dotaknete li ekran.

 

sletio

Korisno je paljenje motora i automatsko gašenje u slučaju da ne poletite unutar nekoliko sekundi. Vrlo korisna opcija 

 

Sada ga možete još malo dignuti, barem iznad vaše glave, i probati odvoziti krug ili dva. Lagano ispočetka jer dron je malo-pomalo gubio visinu. Nikako nije želio ostati na mjestu, možda zbog uvijek prisutnog povjetarca koji bi povremeno jače zapuhao. No korigirati visinu nije teško. Deklarirani je podatak da Karma može savladati vjetar brzine deset metara u sekundi. Ne znamo koliko je točno brzo vjetar puhao za vrijeme naše vožnje, no Karma dron postiže brzinu od 15 m/s. Može se popeti na 3 km visine, što je ujedno i maksimalni domet daljinca, ali smo ga ipak voljeli imati u našem vidnom polju. Doduše, livade na rubu grada držali smo se i zato što nam zakon brani da ga vozimo uokolo po gradu. Da bi dron smio letjeti u gradu, mora imati barem 8 elisa. Imate li želju letjeti tako daleko, morat ćete gledati u monitor na daljinskom koji prenosi uživo sliku s GoPro kamerice na nosu drona. Kako kvaliteta slike opada s kvalitetom Wi-Fija, potrebno je voditi računa da ne ostanete u potpunosti bez signala. To bi vam se moglo dogoditi odete li iza velike betonske zgrade ili letite li pored dalekovoda, velikih antena i tko zna čega sve ne.

 

selfieStick

Kameru možete staviti na stabilizator koji dolazi uz dron te nastaviti snimati iz ruke. Ovo je ujedino i najskuplji selfie stick koji si možete nabaviti.

 

Poželite li sletjeti, imate opciju povratka kući koja je dron dovela do mjesta s kojeg smo poletjeli te ga spustila samo 20 centimetara od početne točke. Ovo je najpreciznija opcija „Return to Home“ koju smo imali prilike isprobati. Morate samo paziti da dronom ne poletite s jahte ili drugih pomičnih objekata jer kada baterija dosegne nesigurnu razinu, Karma se vraća kući.

 

closeUp

Oni koji su već imali prilike vidjeti posljednju, petu verziju GoPro kamera znaju kakvu kvalitetu očekivati, a za sve druge reći ćemo da je izbor kamere pomno odabran. 

Zaključak

Konkurencija ima dodatne opcije poput moda leta u kojem vas dron može slijediti. Karma to nema, no ima zato četiri moda leta. Orbit mod u kojem kruži oko vas, Dronie mod za snimanje selfija i mod u kojem vozi po unaprijed definiranoj ruti. Nedostatak raznih senzora koji bi mu omogućili stajanje na mjestu pri naletima vjetra i nije tolika mana jer Karma je prvenstveno namijenjena zabavi (i snimanju naravno), a krotiti vjetar pilotima može biti itekako zabavno.

Dedicirani daljinski definitivno je prednost nad konkurencijom. Isto tako i izbor GoPro Hero5 kamere koja nudi vrhunske snimke za laku kategoriju kamera.
Baterija nosi gotovo polovinu težine samog drona, a traje oko 15-ak minuta, što će vam dati desetak minuta prije nego se dron odluči vratiti na mjesto polijetanja. Odaberete li mirno vrijeme za let, možda izvučete koju minutu više. Zbog GoPro kamere, dodatnog ručnog stabilizatora i torbe za nošenje ovo je definitivno dron koji nedostaje vašoj kolekciji.

 

Više informacija

  • Ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: GoPro
  • Dimenzije i masa: 303 x 411 x 117 mm / 1006 grama
  • Ostalo: daljinski, ručni stabilizator za GoPro kameru, torba, punjači
  • Minus: ne leti brže od 15 m/s, nema dodatne senzora, trajanje baterije
  • Plus: Kompaktan, opremljen, možete kupiti samo dron bez dodatne opreme [ruksaka, kamere, stabilizatora]
  • Cool faktor: 5
  • Max. brzina / visina: 15 m/s [56 km/h] / 3200 metara
  • Max. udaljenost od daljinskog: 3000 metara
  • Kamera: GoPro HERO5 Black, 4K snimanje videa
  • Baterija: do 20 minuta, 5100 mAH
  • Ekran upravljača: 5" 1366 x 768
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za GoPro Karma: Dron iz torbe

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

GoPro Karma: Dron iz torbe - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.