Husqvarna Automower 450X

Husqvarna Automower 450X

Ozbiljan igrač

Nakon velikog testa robotskih usisavača, iskoristili smo lijepo vrijeme i krenuli u prirodu, točnije na stadion lokalnog nogometnog kluba i provjerili kako svoj posao obavlja pametna kosilica iz Husquarne. 

Za velike travnjake, dvorišta, parkove ili slične terene do 5000 kvadratnih metara, Husquarna Automower 450X pametna kosilica, kojom se upravlja i putem mobilnog telefona te s ugrađenom GPS navigacijom, uštedjet će vam nekoliko sati rada po košnji.

Korak naprijed u autonomiji i bliže onom poimanju robota kakav bi idealan trebao biti dolazi u vidu najvećeg i najopremljenijeg komercijalnog modela Husqvarna robotskih kosilica. Automower 450X, spreman je za borbu s travnjakom veličine 5000 kvadrata, a uz vrhunske performanse opremljen je i nizom senzora, kao i mogućnošću spajanja na mobilnu aplikaciju kojom još lakše možete upravljati uređajem. Kao Vidilabovci zaljubljeni u tehnologiju i pametne gadgete, sve te tvrdnje odlučili smo isprobati na nogometnom terenu. Par dana nakon velikog uspjeha nogometne reprezentacije, nama susjedni klub NK Špansko, jedan od poznatih zagrebačkih rasadnika talenata, ustupio nam je svoj centralni teren za testiranje, a mi smo na dijelu terena pomogli oružaru u pripremi za trening prve momčadi koji je taj dan bio na rasporedu.

Husqvarna kosilica NK opt3


Klasični nogometni teren je oko 105 x 60 metara, pa bi za cijeli idealne bile dvije ovakve kosilice. Za potrebe našeg testiranja označili smo površinu od oko 3000 kvadrata, pri čemu su uz nas bili i ljudi koji se bave održavanjem u klubu.
Nakon postavljanja bazne stanice postavili smo kosilicu na nju dok smo pripremali teren. Za veće kosidbene površine bit će vam potreban i veći kit za postavljanje žica vodilica. U paketu, uz samu žicu, dobit ćete spajalice koje služe za spajanje s baznom stanicom te za zatvaranje kruga između međnih žica i povratne žice koja olakšava povratak na stanicu za punjenje. Kod ovog modela postoji mogućnost spajanja trostruke žice vodilice kako bi se smanjilo vrijeme koje je potrebno robotskoj kosilici kako bi našla punjač.

Husqvarna kosilica NK opt2
Vruće srpanjsko sunce nije nam smetalo i žica je oko našeg nogometnog terena bila brzo postavljena na način da smo svakih 50 cm postavljali plastične klinove. To je za potrebe testiranja bilo i više nego dostatno, no za skroz profesionalni pristup preporučujemo ukapanje rubnih i povratnih žica zbog čega ćete nakon inicijalnog postavljanja zaista zaboraviti da postoji održavanje travnjaka. Nakon postavljanja žice krenuli smo u setup robotske kosilice koju smo prvo uparili s Automower Connect aplikacijom koja služi za potpuni nadzor u realnom vremenu. Prema preporuci oružara visinu košnje podesili smo na 4 cm umjesto standardnih 3 jer u toplijim mjesecima na ovaj način trava po vlažnijim noćima upije više vlage. Čak i kada smo otišli po gablec kosilica nam je i dalje slala informacije o svom stanju. Ipak, puno više opcija i dalje krije LCD zaslon preko kojeg se mogu podešavati parametri za razne tipove travnjaka.

Husqvarna kosilica NK opt1
Ugrađeni GPS sistem stvara kartu travnjaka uključujući postavljene granične žice i vodilice. Husqvarna Automower će tada registrirati koji su dijelovi travnjaka pokriveni te će prema tome prilagoditi svoje načine kretanja i same košnje. Ova značajka osigurava optimalnu prekrivenost travnjaka i odlične rezultate košnje. Ovaj model ima u sebi ugrađene senzore koji kosilici pomažu u izbjegavanju težih udaraca u objekte na travnjaku, pri čemu će kosilica smanjiti brzinu kako ne bi došlo do oštećenja. Husqvarna Automower automatski detektira uske prolaze i pronalazi izlaz iz najtežih situacija.

Screenshot 20180717 11 opt
Sustav navigacije kosilice je nasumičan i ona neće kositi po redu, ali iz tog razloga neće po završetku košnje biti niti „zaležanih“ dijelova travnjaka. Kosilica ima prilično dobru bateriju, a i vrijeme punjenja prije povratka na posao je oko sat vremena. Nismo primijetili probleme s povratkom na bazu, a teren je bio ravnomjerno i uredno pokošen. Za nogometne klubove Husqvarna ima i jače profesionalne modele, a Automower 450X mogao bi poslužiti, no njegova je namjera ipak više kućna: za velika dvorišta, terene i travnjake. Ako se Automower u svom radu digne, košnja se automatski zaustavlja, oštrice rotiraju na sigurnoj udaljenosti od vanjskoga ruba kosilice. U slučaju nailaska na prepreku, stat će i pronaći novi smjer kako bi izbjegao nastanak oštećenja.
Husqvarna Automower reže malo, ali često, što rezultira lijepim travnjakom. Opremljena je nožićima oštrima kao britvice koji se sastoje od karbonskog čelika i postavljeni su na robusni sistem diskova. Taj sistem omogućuje učinkovito djelovanje i iznimno nisku potrošnju energije. Model 450X otporan je na vremenske neprilike, no ne bi se trebalo kositi po jakim pljuskovima i ostaviti uređaj vani za vrijeme snijega. Tri spomenute pivotirajuće oštrice imaju ukupnu širinu košnje 24 cm, dok je minimalna visina košnje 2 cm. Kao i Automower 105, iznimno je tiha u radu, no za razliku od njega ima neke napredne funkcije. Budući da kosilica nije za svačiji džep, ima i mogućnost čuvanja više profila košnje, pa se može prebacivati s lokacije na lokaciju.
Husqvarna kosilica NK opt5

Kapacitet - maksimalna radna površina 5000 m²
Tipično vrijeme punjenja 75 min
Kapacitet akumulatora 10,4 Ah
Tip baterije Li-ion
Težina 13,9 kg
Visina košnje min-max 20-60 m
Širina košnje 24 cm
Navigacijski sistem Nasumičan
Ekran  LCD display i menu s postavkama
Maksimalni nagib na radnoj površini 45 %

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Husqvarna Automower 450X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Husqvarna Automower 450X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.