Weistek IdeaWerk Plus 3D Printer - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Maleno printalo IdeaWerk Plus nema  veliki volumen printanja, ali bit će  dovoljno dobar za bilo kojeg početnika

Weistek IdeaWerk Plus 3D Printer

3D printer za po doma

Sastavljanje vlastitog 3D printera polako postaje prošlost sa sve većom ponudom gotovih rješenja

Sigurno ste već nekoliko puta imali prilike posvjedočiti temama koje se dotiču 3D printera u našim prethodnim brojevima, a ovog puta donosimo vam nešto malo drugačije i nešto s čime smo se zapravo sami prvi put susreli, a to je gotovi / složeni model 3D printera šire komercijalne uporabe.

 

Lako kao jedan, dva, tri

Weistekov IdeaWerk Plus model odmah je spreman za rad čim ga izvadite iz kutije. Osim postavljanja materijala za printanje (filament) i uključivanja u struju doslovno nije potrebno ništa drugo napraviti pa čak niti spojiti na računalo, iako je vam je i to kao opcija. IdeaWerk Plus zapravo je vrlo kompaktni primjer 3D printera baziranog na FDM (Fused Deposition Modeling) metodi printanja, gdje se uzima materijal, u ovom slučaju plastika te se isti topi pri 200-220°C i naliježe sloj po sloj sve dok se željeni objekt ne stvori. Kao što vidite sami princip uređaja je vrlo jednostavan i izravan, pogotovo zato što vam je za sve dovoljan USB stick kojeg Weistek čak i prilaže uz dodatnu opremu. Na njega se postavlja datoteka projekta kojeg želite isprintati (.WTK file ekstenzija), ubacite ga u USB utor na printeru te uz pomoć 3,5” touchscreen LCD ekrana u boji navigirate po postavkama i pokretanju printanja.

Na Internetu možete naći već puno gotovih primjera i projekata stvari kojih se nikada ne bi na prvu mogli sjetiti i isprintati. Stvari koje su vrlo korisne poput nosača slušalica i stalka za tablet, a takve ideje vam obično dolaze u trenucima kada shvatite da imate problem pa 3D printer onda postaje rješenje. Naravno, uz pomoć besplatnog poput Blendera ili Autodeskovog 123D možete na vlastitu ruku kreirati i realizirati svoje ideje, pogotovo ako već imate pozadinu u tome dok će se novi korisnici ipak morati malo snalaziti.

Weistek Ideawerk Plus 4

Obavezni logo Nismo propustili priliku isprintati službeni logo našeg VIDILABA

 

U akciji

Naše prvo printanje objekta (obična kocka), prošlo je bez ikakvih problema i u realtivno kratkom vremenu. Vjerojatno mali broj korisnika nije upoznat s činjenicom da ovo može biti dosta dugotrajan proces, čak i kod modela 3D printera koji slove kao brzi. IdeaWerk Plus pristojno je brz u svojem poslu, iako za neke kompliciranije stvari, poput recimo printanja narukvice to može bez problema potrajati 10-12 sati.

U tih nekoliko predmeta koje smo imali prilike isprinitati nismo se susreli s većim problemima osim onih standardnih mana 3D printera poput povremenog ispuštanja viška materijala ukoliko glava printera radi nagle poteze, ali osim toga sve je radilo besprijekorno. Osim klasičnoga PLA materijala koristili smo i wood filament koji se pokazao stvarno vjerodostojnim i odličnim po pitanju teksture, ali se nije volio printati u sklopu većih objekata budući da je imao tendenciju savijanja. Kao što smo i spomenuli, osim direktnog printanja s USB sticka, moguće je printati preko računala koje će se na printer spojiti USB Type-B kabelom.

U sklopu toga ćete onda koristiti i Weistekov softver koji se i inače treba upotrijebiti i mimo ovog slučaja kako bi se dobio .WTK tip datoteka za printanje koju prepoznaju njihovi modeli 3D printera. U softver se obično ubaci .STL tip datoteke koji je općepoznati standard kada govorimo o 3D dizajnu, a isti se onda pretvori u GCode (svojevrsne koordinirate za printanje), te eksporta u .WTK datoteka prepoznatljiv ovom 3D printeru. Ista se onda ili stavi na USB stick ili pošalje putem USB konekcije na printanje. Sam softver vrlo je po nama (pre)jednostavan i pomalo neintuitivan dok je također ispunjen ponekom gramatičkom pogreškom što malo djeluje neprofesionalno, ali je i klasična pogreška kod kineskih proizvođača. Ovdje definitivno ima još posla i mjesta za napredak, a za neku opću smjernicu bilo bi dobro da se ugledaju na Cura 3D softver.

Ono što su dobro pogodili je cijena koja je daleko od toga da je visoka, iako se čini generalno velikom. Rijetko koji gotovi 3D printer, a da je pritom i dobar, dolazi za ispod 1000 € tako da je Weistekov IdeaWerk Plus model s ovom cijenom odlična ulaznica u svijet spaljene plastike i proizvoljnih predmeta.

IMGL3868

Korisni dodatak Uz zezanciju isprintali smo i poseban stalak za mobilni telefon

 

Više informacija

  • Model: Weistek IdeaWerk Plus 3D Printer
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: Weistek
  • Sučelje: USB Type-B za spajanje na računalo, USB Type-A za spajanje eksternih medija
  • Visina sloja / brzina printanja: 0,18 - 0,3 mm / 30-150 cm3/h (120h neprestanog rada)
  • Maksimalni volumen printanja: 150 (Š) x 150 (D) x 140 (V) mm
  • Podržani materijali: Flexible, PLA, ABS, PA/NYLON, PC, HIPS, PVA (220 - 230°C ekstruder)
  • Ekran: 3,5” LCD u boji
  • Dimenzije i masa: 298 (Š) x 221 (D) x 403 (V) mm, ~7,5 kg
  • Plus: Jednostavnost korištenja, kompaktan i kvalitetno izrađen, pristupačna cijena obzirom na to da je ova tehnologija i dalje skupa, prilično tih za 3D printer
  • Minus: Ima još dosta prostora za usavršavanje softvera za printanje koji se koristi uz ovaj model
  • Ustupitelj i cijena: Links, www.links.hr, cijena: 7.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Weistek IdeaWerk Plus 3D Printer

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Weistek IdeaWerk Plus 3D Printer - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.