Komplete Audio 6 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Komplete audio 6: Već na prvi pogled primijeti se kvaliteta izrade kojom ovo sučelje odskače od jeftinih “plastičnjaka”

Komplete Audio 6

Isplativo audio sučelje za home-recording

Komplete Audio 6 jedno je od best-buy audio sučelja, a dodatnu snagu pruža mu bundle s originalnim softverom za sviranje, snimanje i DJ-anje

Ako ste razmišljali o tome da desktop računalo ili prijenosnik pretvorite u kompletan sustav za vježbanje sviranja, DJ-anje, ili home-rocording studio u kojem ćete napokon snimiti demo album vašeg banda, vjerojatno ste vrlo brzo otkrili da mikrofone, gitare i pojačala nije pametno uštekavati direktno u mikrofonski ulaz zvučne kartice jer postoji velika vjerojatnost da ćete ju spržiti.

Mada postoje i neka jeftinija rješenja za povezivanje, poput Rocksmith kabela i DI-boxova, najelegantnija opcija je nabaviti neko audio sučelje koje u potpunosti zaobilazi vašu zvučnu karticu u računalu.

secen svirka 2

Spajanje na pojačalo: KA6 možete spojiti i na gitarsko pojačalo umjesto monitorskih zvučnika, no isključite gain i smanjite glasnoću prije sviranja

 

Ovih dana u naše ruke je stiglo jedno od posebno zanimljivih sučelja koje dolazi od proizvođača glazbenog softvera, tvrtke Native Instruments, pod nazivom Komplete Audio 6, koje se već duže vrijeme nalazi na tržištu, no još uvijek je “best buy”. Ako ste skeptični u vezi toga što jedan softveraš proizvodi audio hardver, nemate nikakvog razloga za to, jer je KA6 doista odlična stvar. Čim ga izvadite iz kutije i uzmete u ruku, odmah će vam biti jasno da se radi o prilično robusnom gadgetu s metalnim kućištem koje je znatno teže od većine sličnih plastičnjaka, što govori o prilično ozbiljnoj namjeri proizvođača da ga prihvate “kućni” glazbeni kreativci.

Komplete Audio 6 dolazi s 4 analogna inputa/outputa, digitalnim I/O, te Midi ulazom i izlazom, pa se može reći da spada u entry-level klasu profesionalne glazbene i studijske opreme. Drugim riječima, radi se o gadgetu koji slobodno možemo nazvati poluprofesionalnim, a razloga za takvu tvrdnju je više.

secen svirka 10

Jednostavno spajanje: KA 6 se spaja USB-om na računalo, a priključivanje instrumenata se vrši istim kabelima kojima spajate gitare ili mikrofone na pojačala i razglase

 

Kao prvo i najvažnije, KA 6 ima odličan zvuk, pa možete zaboraviti na šumove i krčanja kakva uzrokuju lošija braća, a poseban bunus mu je uključeni softver, koji se sastoji od originalnih programa Komplete Elements, Cubase LE i Traktor LE. Kada biste išli kupovati te programe zasebno, za svaki biste platili po 40 do 50 eura, pa se može reći da se radi o najisplativijem bundleu na tržištu.
Obzirom da je gadget takve veličine da vam stane u džep futrole za gitaru, u kombinaciji s laptopom donosi pravi mali mobilni studio koji možete donijeti na probu svojeg banda, na koncert u rock klubu, ili na party na kojem ste DJ zvijezda večeri.

Native Komplete Audio 6 6

Zadnja strana: Balansirani analogni, digitalni i MIDI izlazi i ulazi omogućit će vam priključivanje klavijatura, digitalnih instrumenata, aktivnih monitorskih zvučničkih sustava, a tu su još priključak za USB i prekidač za fantomsko napajanje mikrofona

 

Uređaj nema zasebno napajanje, što znači da mu za rad treba samo USB spoj s računalom (pomoću kabela koji dobivate u kompletu), a pored toga ne trebate brinuti ni o mikrofonima, jer na sebi sadrži i fantomsko napajanje za njih.
Ako se pitate što sve možete s njim, reći ćemo vam samo ukratko da posjeduje ulaze za direktno spajanje gitara (električnih i bas), mikrofona, klavijatura, elektronskih bubnjeva ili bilo kakvih analognih (dakako “ozvučenih”) ili MIDI instrumenata. Za slušanje onoga što svirate ili snimate postoji ulaz za slušalice, kao i ulazi za spajanje vanjskih zvučnika, no u tom slučaju morat ćete nabaviti aktivne (s vlastitim pojačalom). Dakako, nitko vam ne brani da ga spajate na glazbenu liniju, miksetu, razglas, a za monitor će poslužiti i gitarsko pojačalo. Dakako, ako se želite malo ozbiljnije baviti sviranjem i snimanjem, preporučljivo je da svi kabeli i vanjski zvučnički monitorski sustavi budu čim više kvalitetni, jer ćete se s takvom opremom doista približiti profesionalnoj kvaliteti.

postavke output

Računalo: U postavkama zvuka na Windowsima ili Mac OS-u morate postaviti KA6 za “defaultni output”

 

Što se tiče korištenja uređaja, vjerujemo da nećete imati nikakvih poteškoća da i sami otkrijete za što služe koji gumbi i potenciometri, a uvijek se možete poslužiti i detaljnim manualsima u kojima vam objašnjavaju kako se što spaja i koristi, pa nećete imati više poteškoća s korištenjem od kuhanja instant juhe iz vrećice.

Kada se govori o radu sa softverom, tu je priča malo drugačija. Obzirom da se radi o profesionalnim programima, ako ste totalni početnik, predstoji vam puno rada i štrebanja, jer ovo nisu video igre ili Word procesori, već softver kakav koriste i profesionalci sa skupom opremom, pa kvaliteta onoga što možete dobiti iz KA 6 ovisi isključivo o tome kako ćete svladati rad sa softverom.

Komplete Elements

Komplete Elements: Softverski paket uključuje brdo programa s pojačalima, efektima i zvukovima za gitare, sintesajzere i bubnjeve

 

Stoga ćemo ovom prilikom samo ukratko opisati što ćete dobiti s tim bundleom, jer bismo za detaljno opisivanje rada s programima trebali nekoliko čitavih brojeva Vidija.  Komplete Elements (KE) je softver koji u sebi objedinjava doslovce tone instrumenata, pojačala
i efekata, pa bismo mogli reći da u njemu dobivate virtualni sadržaj jednog čitavog dobro opremljenog dućana s glazbenim opremom. KE se zapravo sastoji od “podelemenata” drugih softvera, pa u njemu recimo imate Guitar Rig program, Abbey Road Early 60s Vintage bunjeve, KONTAKT band instrumente i elektronsku opremu, REAKTOR sintesajzere i druge programe koji nose nazive Photone, Oki Computer 2, Aerobic, Steampipe 2. itd. Najkraće rečeno, KE vam donosi 3 GB sampleova, 1000 zvukova i efekata te tri moćna enginea, REAKTOR 5 za sintesajzere, Guitar Rig 5 Player za pojačala, zvučnike i efekte, te Kontakt 5 Player za samplirane instrumente.

FL Studio postavke

FL Studio: Ako ste navikli raditi s Fruity Loopsom, KA6 možete koristiti i s njim

 

O svakoj pojedinačnoj komponenti bi se moglo puno toga pričati, a mi smo shvatili da nećemo daleko doći ako krenemo sve isprobavati, pa smo najviše koristili Guitar Rig 5, obzirom da imamo malo znanja i iskustva u radu s njim. Taj će vam softver omogućiti da svirate gitaru s tisućama zvukova i nekih 500 gotovih preseta svih glazbenih pravaca, a svaki virtualni gumb ili potenciometar na pojačalima i efektima možete namještati prema vlastitim željama i potrebama. Dakako, ako znate što želite dobiti biti će vam puno lakše, no za početak preporučamo igranje s gotovim presetima, jer ćete već na to potrošiti hrpu vremena. Stoga smo mi nakon isprobavanja omiljenih metal zvukova završili na countryu i jazzu, a jedan čitav dan smo proveli u zabavi s ambijentalnim zvukovima koji će gitaru pretvoriti u nešto što je bliže Jean Michel Jarreu nego gitarskim herojima poput Satrianija ili Vaija.

guitar rig 5 komponente

Guitar Rig 5: Dio softverskog paketa Komplete Elements je player za simulaciju pojačala i efekata

 

Moramo još samo dodati da kupnjom KA 6 dobivate i vaučer u iznosu od 20 eura za dokup dodatnog softvera za Komplete Elements, a Native Instruments ima doista puno toga u ponudi.
Što se tiče Cubase LE softvera, to je malo skraćena inačica čuvenog Steinbergovog Cubasea koji je nekada davno počeo kao sekvencer za Atari računala, a danas je postao čudovište koje vam nudi kompletan sustav za audio i digitalno snimanje na bezbroj kanala, te spada među nekoliko najčešćih programa koje koriste profesionalni studiji širom svijeta. Ako ulazite u svijet home-recordinga, Cubase će vam široko otvoriti vrata, a za osnovni rad s njim poput snimanja i miksanja audio trackova trebat ćete naučiti barem osnove glazbene produkcije.

cubase

Cubase LE: Jedan od najpoznatijih sekvencera i programa za višekanalno snimanje, miksanje i editiranje zvuka

 

Dakako, pomoći će vam ako ste do sada imali iskustva s nekim drugim rješenjima poput open-source programa Audacity, koji često koriste početnici, no moramo vas upozoriti da je Cubase višestruko složeniji i kompleksniji, pa vam nema druge nego štrebati iz ogromnih manualsa, ili volontirati par mjeseci u nekom studiju kao mali od kabela.

audacity

Audacity: Dok ne svladate rad s Cubaseom, možete se poslužiti jednostavnim besplatnim open-source programom za snimanje i editiranje


Treći uključeni softver je Traktor, popularni DJ program koji donosi vrlo kvalitetne DJ alate, DJ kontrolere, scratch sustave, miksere i druge stvari koje će vam omogućiti izradu najsavršenijih mikseva i korištenje sampleova kojima ćete napumpati zvuk i zrak na partyu do usijanja (i do zore).

TRAKTOR LE

Traktor LE: Uz uređaj dobivate i softver za DJ-anje, koji će vam omogućiti miksanje, scratchanje i slične radnje

 

Za kraj važna napomena. Prije korištenja KA 6 i bilo kakvog softvera koji radi s njim važno je samo da u postavkama zvuka namjestite Komplete Audio 6 za audio ulaze i izlaze, a potom možete mirno zaploviti vodama glazbene produkcije.

Maloprodajna cijena:
1.999,00 kn

Više informacija

  • Model: Komplete Audio 6
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Kvaliteta: 5
  • Plus: Kvaliteta izrade, obilje inputa/outputa, odličan softverski bundle
  • Minus: Usprkos kvaliteti, ovo nije u rangu profesionalnih (više puta skupljih) sučelja
  • Ustupitelj i cijena: Conrad, www.conrad.hr, maloprodajna cijena: 1.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Komplete Audio 6

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Komplete Audio 6 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.