Canon PowerShot G9 X - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Canon PowerShot G9 X

Canon PowerShot G9 X

Mališan za sve prilike

Na kompaktu Canon G9 X fotografija je bolja, u tamnijim uvjetima, u odnosu na prethodnike PowerShot serije

Dizajnom lijep G9 X dostupan je u crnoj i sivo-smeđoj boji. Ukrašen plastičnim detaljima kao da je obučen u kožu dok je ostatak od aluminija. Na sebi nema previše gumbića nego se većina postavki odvija kroz touch LCD panel dijagonale 3“. Pored LCD-a imamo četiri gumba koji služe za snimanje videa, postavke snimke, ulazak u menu te info. Na vrhu imamo klizač za izvlačenje Flasha te play gumb za pregledavanje fotografija, pored njega je kotačić za zoom te okidač i pored toga prsten za odabir moda snimanja. S lijeve strane imamo gumb za brzo povezivanje s mobitelom, a s desne USB za punjenje te mini HDMI za priključiti eksterni monitor. Ako fotoaparat punite s USB kabelom nećete istovremeno moći slikati, ali moći ćete pregledavati fotografije.

F se kreće od 2.0 do 11.0. F 2 imat ćete pri širokom kutu snimanja dok će pri zoomiranju F prilično brzo narasti do F 4.9. G9 X ima osam modova slikanja plus manualni te video mod, makar video možete snimati u svim modovima uz pomoć klika na gumb za snimanje koji se smjestio pored LCD ekrana. Stabilizacija slike je poboljšana u odnosu na prethodnike te je sada moguće dobiti kvalitetniji video pri snimanju iz ruke. Stabilizacija će vam pomoći i pri makro ili fotografijama s maksimalnim zoomom koji iznosi 3x za optički zoom ili 12x za kombinirani optički i digitalni zoom. Kada smo kod videa treba spomenuti da mikrofon, koji se nalazi na sredini gornjeg dijela fotoaparata, sada ima bolji zvuk u odnosu na prethodnike tj. više je osjetljiv.

Canon PowerShot G9X 3

Gumb za okidanje: Možda je nespretno postavljen, no možete se naviknuti na tu poziciju

 

Sva namještanja ISO, F i brzine zatvarača odvijaju se uz pomoć touchscreen funkcija na koje se brzo naviknete. Autofokus tracking dostupan je uz jednostavan klik na objekt koji želimo pratiti. U modovima možete koristiti prsten oko leće za podešavanje otvora blende, ISO vrijednosti te brzine zatvarača, zatim fokusa, veličine površine izoštravanja i drugo. Zavisno od toga u kojem se modu nalazite tako se mijena i funkcija prstena, a malena zelena ikonica prstena označava koju od vrijednosti ćete mijenjati kada koristite prsten.

Powershot GX 9 ima i Wi-Fi kojim se možete povezati Wi-Fi mrežom ili direktno s mobitelom te opcijama snimanja upravljati preko mobitela iz aplikacije Canon Camera Connect što će biti vrlo korisno za selfije ili za snimatelje video dnevnika za Youtube. Morate samo pripaziti gdje postavljate fotoaparat kada ga želite koristiti s mobitelom jer ako ga stavite na neravnu površinu, može se lako prevrnuti uslijed izvlačenja objektiva i time promjene težišta.

Canon PowerShot G9X 4

LCD: Prekriva gotovo cijelu površinu fotića te se njime određuju gotovo sve postavke snimanja

 

Iako video možemo snimati u 50 sličica u sekundi maksimalnog trajanja 10 minuta, većinu vremena je kamera javljala da je pregrijana te nam je nudila snimanje s 25 sličica u sekundi, a maksimalno snimanje videa s 25 sličica u sekundi je 30 minuta. Pregrijavanje senzora uslijed snimanja u 50 fps je ujedno i najveća zamjerka koju ćemo uputiti ovom kompaktu. No u prilog mu ide dobra kvaliteta fotografija dostatna za print na A3 formatu. Čak i kada smo željeli snimiti fotku „na brzinu“, bez previše razmišljanja, kvaliteta fotke je bila OK. Tek pri visokim ISO vrijednostima počinje se vidjeti šum na fotografijama što je za ovako mali kompakt i više nego odličan rezultat. Maksimalni ISO je 6400 dok je ISO 12000 moguće dobiti samo u „P“ modu. Fotografijama možete dodati predefinirane efekte poput makro efekta (zamućena slika osim u jednoj traci), vinjetinga, živih boja (saturation) i sl.

Canon PowerShot G9X 6

Photo: Očekivali smo veći šum kod većih ISO postavki

 

Sve u svemu s ovim malim kompaktom dojmljivog dizajna slikat ćete kvalitetnije fotografije nego što ih možete dobiti s mobitelom, a dovoljno je malen da ga uvijek možete nositi sa sobom.

Maloprodajna cijena s PDV-om:
3.299,00 kn

Više informacija

  • Model: Canon PowerShot G9 X
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Kvaliteta: 4
  • Opremljenost: 5
  • Cijena: 4
  • Proizvođač: Canon
  • Senzor: 20,2 megapiksela, 1.0-inch CMOS (omjera 3:2)
  • Rezolucija: 5472 x 3648 px (3:2), RAW 14-bit, CR2
  • ISO osjetljivosti: 125 do 6400 (12.800 u P modu)
  • Video: FullHD 1920x1080, 60 fps u PAL modu
  • Medij: SD/SDHC/SDXC i UHS-I Memory Card
  • Dimenzije i masa: 98,0 x 57,9 x 30,8 mm, 209 g
  • Ostalo: Stabilizacija slike, autofokus
  • Plus: Malen i lagan, kvaliteta slika
  • Minus: Kratko trajanje baterije, pregrijavanje kod snimanja 60 fps videa
  • Ustupitelj i cijena: Canon, www.canon.hr, Maloprodajna cijena s PDV-om: 3.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Canon PowerShot G9 X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Canon PowerShot G9 X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.